Alegerile anticipate pun opoziţia pe jar

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 12 decembrie 2017

Alegerile anticipate pun opoziţia pe jar

Opoziţia a început să discute tot mai intens pe marginea alegerilor anticipate. PNL, USR şi Dacian Cioloş, care pregăteşte lansarea unui partid, nu se ascund să anunţe că îşi doresc alegeri anticipate, în timp ce PMP prin vocea lui Traian Băsescu apreciază că un scrutin desfăşurat acum ar da câştig de cauză tot PSD, aşa cum indică sondajele de opinie.

Conferinţa de presă la care au participat printre alţii Ludovic Orban, Dan Barna şi Dacian Cioloş indică faptul că opoziţia face paşi concreţi în ceea ce priveşte o eventuală alianţă în vederea alegerilor. În schimb, Traian Băsescu consideră că în acest moment este imposibil să organizăm alegeri anticipate: "Cei care vorbesc de alegeri anticipate sunt copii. Nu cred că este vreun politician responsabil care poate spune că în România se pot organiza alegeri anticipate, la un an după victoria răsunătoare a PSD. Vă spun ceva, mă tem că ar câştiga tot PSD şi tot cu scor mare. Pentru că măsurile pe care le-au luat satisfac clientela lor. Clientela lor e mulţumită, clientela lor e nepăsătoare la legile justiţiei, clientela lor îi susţine şi îi votează chiar dacă sunt în puşcărie sau arestaţi (...) Am vrut de două ori în mandatele mele să văd dacă putem organiza alegeri anticipate. Conform Constituţiei, nu se poate, decât dacă întregul Parlament ar demisiona. Altfel nu se poate". Traian Băsescu a explicat mecanismul care ar putea duce la anticipate: PSD şi ALDE, care au majoritatea în Parlament, să îşi dea jos premierul din nou, să propună alţi doi premieri pe care să îi dea jos şi pe aceia, iar atunci preşedintele poate genera alegeri anticipate, dizolvând Parlamentul.

Ludovic Orban susţine că PSD nu mai are legitimitate şi că anticipatele sunt absolute necesare: "În măsura în care se poate, noi vom susţine soluţia anticipatelor. Există un principiu. Din punctul meu de vedere, partidul de guvernământ nu mai are nicio legitimitate de a guverna, programul de guvernare nu mai are nicio legătură cu programul de guvernare cu care s-au prezentat în campanie, adică minciunile gogonate cu care şi-au obţinut voturile, iar în momentul în care un partid nu guvernează aşa cum a promis oamenilor în momentul în care le-a cerut voturile întoarcerea la popor este naturală. Dacă vom avea posibilitatea, vom susţine toate demersurile necesare pentru a ajunge la anticipate". USR militează pentru alegeri înainte de termen încă din vară. La primul anunţ legat de apariţia noului partid politic, Dacian Cioloş a atins problema anticipatelor. Fostul premier a anunţat că această nouă formaţiune, desprinsă din Platforma România 100, va participa la următoarele alegeri, indiferent când vor avea ele loc.

Alegerile anticipate pot fi organizate, potrivit Constituţiei, doar în cazul în care două propuneri de Executiv sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă, iar preşedintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului. Pe de altă parte, Constituţia mai prevede şi faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată în cursul unui an şi nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bubosul Ciolos, ce mai vrea?????A aratat clar cat si ce poate, aparitia ciumei rosii este consecinta unei alternative politice la Ciolos, Turcan, Udrea, Orban, adica numai nulitati si oportunisti de tot rasul!!!!!

    1. Bubosul Ciolos si ai lui a fost pus tot cu acordul PSD-ului, care avea majoritatea parlamentara!

      Ce puteau sa faca daca Parlamentul era dominat, ca si acum, de penali?!?

      Singurul lucru pe care l-au reusit cu brio a fost sa-si puna si ei niste apropriati prin consiliile de administratie, posturi bine retribuite. 

    .....întoarcerea la bobor este naturală, dar nu este nici oportuna si nici politica. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb