Moneda unică europeană (euro) a scăzut puternic ieri, pe pieţele externe, ajungând la un nou minim al ultimilor 20 de ani faţă de dolar, după ce un partid de extremă dreaptă a câştigat alegerile din Italia, afectând încrederea investitorilor.
Euro, care a intrat în circulaţie fizică în 2002, a scăzut la 0,9550 unităţi/dolar, după care a revenit peste 0,96 de unităţi, atingând 0,9658 euro/dolar.
Euro s-a tranzacţionat sub sau aproape de paritatea cu dolarul de la mijlocul lunii august, pe fondul crizei energiei din Europa, care agravează efectele inflaţiei în creştere. Moneda europeană a scăzut cu peste 15% faţă de dolar, în acest an.
"Euro a fost spulberat în această dimineaţă (n.r. ieri)", a declarat, citat de thenationalnews.com, Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank, adăugând: "Ascensiunea doamnei Giorgia Meloni în Italia şi alianţa sa de dreapta cu partidele lui Matteo Salvini şi Silvio Berlusconi a fost consecinţa teribilă a pandemiei, a războiului şi a crizei energetice. Euro va rămâne cu siguranţă sub presiune, deoarece randamentele italiene se vor desprinde probabil de cele din restul zonei euro. Drept urmare, Banca Centrală Europeană ar trebui să devină mai agresivă cu privire la politica sa de dobânzi, ca să oprească prăbuşirea euro".
Italia avea, în aprilie, o datorie suverană de aproximativ 2,75 trilioane de euro (2,65 trilioane de dolari), a treia ca mărime din lume, după SUA şi Japonia, conform sursei citate. Ţara se confruntă cu costuri mai mari ale datoriei, deoarece BCE creşte ratele dobânzilor.
Dacă euro s-a depreciat după anunţul privind rezultatul alegerilor din Italia, acţiunile tranzacţionate la Bursa din Milano au urmat un curs pozitiv. Indicele FTSE MIB a urcat cu 0,7% la ora locală 13.32, atingând 21,204.56 puncte.
Acţiunile companiei de telefonie Telecom Italia SpA au crescut cu 4,2%, la 0,19 euro la ora 13.32, cele ale gigantului bancar Intesa Sanpaolo SpA - cu 1,4%, la 1,79 euro. Titlurile băncii UniCredit SpA s-au apreciat cu 1,3%, la 10,94 euro la ora 13.33, cele ale grupului auto Stellantis NV - cu 1,7%, la 12,70 euro.
• Partidul postfascist Fraţii Italiei - pe primul loc în alegeri
Partidul postfascist Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI), condus de Giorgia Meloni, s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia, un eveniment fără precedent din 1945, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, notează AFP, conform Agerpres.
FDI a obţinut între 22% şi 26% din voturi, în timp ce partenerii săi de coaliţie, Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia (FI) al lui Silvio Berlusconi, au câştigat între 8,5% şi 12,5%, respectiv între 6 şi 8% din voturi, potrivit sondajului institutului Opinio realizat pentru televiziunea naţională Rai.
Pentru prima dată după 1945, un partid postfascist va guverna Italia, coaliţia dintre FDI, FI şi Ligă fiind asigurată, potrivit estimărilor în număr de locuri, să deţină majoritatea atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.
Partidul Democrat (PD), principala formaţiune de stânga, nu a reuşit să impună barajul în faţa extremei drepte şi trebuie să se mulţumească cu un scor care oscilează între 17% şi 21%.
Mişcarea 5 Stele (M5S, ex-antisistem) a obţinut între 13,5% şi 17,5% din voturi, în scădere faţă de scorul său istoric de peste 30% în 2018.
În "pole position" să devină prima femeie şefă de guvern, Giorgia Meloni, o romană de 45 de ani care, în calitate de tânără activistă, şi-a exprimat admiraţia pentru Mussolini, a reuşit să-şi îmbunătăţească imaginea după ce "a spus pe nume" temerilor şi fricilor milioanelor de italieni în faţa creşterii preţurilor, şomajului, ameninţării recesiunii sau a lipsei de organizare a serviciilor publice.
Împreună cu cei doi aliaţi ai săi, Salvini şi Berlusconi, ea promite reduceri de taxe, blocarea migranţilor care traversează Marea Mediterană, precum şi o politică familială ambiţioasă pentru creşterea natalităţii într-o ţară îmbătrânită.
• Giorgia Meloni: "Vom guverna pentru toţi italienii"
Giorgia Meloni a revendicat conducerea următorului guvern din ţara sa, declarând: "Italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fraţii Italiei. Vom guverna pentru toţi italienii. O vom face cu scopul de a uni oamenii".
Fraţii Italiei este o formaţiune creată la sfârşitul lui 2012 de Giorgia Meloni, cu disidenţi ai berlusconismului. După câştigarea alegerilor de către aceasta, vicepreşedintele PD, Debora Seracchiani, a recunoscut "victoria dreptei", care a marcat "o seară tristă pentru ţară".
Însă, preşedintele formaţiunii franceze Rassemblement National (RN), Jordan Bardella, a declarat că "italienii au oferit o lecţie de umilinţă Uniunii Europene care, prin vocea doamnei von der Leyen, a pretins să le dicteze votul. Von der Leyen a spus săptămâna trecută că executivul comunitar dispune de instrumente pe care le poate folosi dacă Italia nu reuşeşte să urmeze regulile UE sub un guvern de extremă dreapta.
Şi Marine Le Pen din Franţa, lider al RN, a afirmat: "Poporul italian a decis să-şi ia destinul în mâini prin alegerea unui guvern suveranist şi patriot. Felicitări pentru Giorgia Meloni şi (liderul partidului Liga) Matteo Salvini pentru că prin obţinerea acestei mari victorii s-au opus ameninţărilor unei Uniunii Europene arogante şi antidemocratice".
Premierul ungar, Viktor Orban, şi omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, i-au transmis "felicitări" Giorgiei Meloni încă de duminică seară. Orban, prin vocea directorului său politic, deputatul Balazs Orban, a adăugat: "Avem nevoie mai mult ca oricând de prieteni care împărtăşesc o viziune şi o abordare comune faţă de Europa".
"Giorgia Meloni a arătat calea către o Europă mândră şi liberă a naţiunilor suverane", spune şi liderul partidului de extremă dreapta spaniol VOX, Santiago Abascal.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Weibin, a declarat, citat de ANSA, că noul guvern de dreapta al Italiei "ar trebui să implementeze politici pragmatice". Acesta a apreciat că Italia şi China "sunt parteneri strategici globali, iar dezvoltarea sănătoasă şi stabilă a relaţiilor bilaterale este în interesul ambelor părţi".
"Sperăm că noul guvern italian va continua să adere la o politică pozitivă şi pragmatică faţă de China, sprijinind spiritul de respect şi încredere reciproce", a mai spus Wang Weibin.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2022, 00:18)
Cursul euro/dolar arata clar,
Cine câștigă și cine pierde,
în războiul cu rusii
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2022, 10:34)
pe termen scurt.
Tot cursul / graficul istoric arata ca urmeaza perioada buna de crestere pentru zona euro dupa ce se termina circul rusesc si intarirea dolarului relativ cu alte valute.
dollarul a avut cicluri maxime de intarire odata la 20 de ani..ca medie...
a explorat odata in 80 82 a explodat odata in 2000-2002 si explodeaza inca odata in 2022-2023...
dolarul a mai avut o perioada de intarire violenta prin 1940 si cv... pe vremea W2... si a mai avut odata intarire si in W1... cam la 20 si cv de ani explodeaza pietele in raport cu dollarul cand vorbim de maxime.
sa nu uitam in 80-82 romania facea reducere la energie / caldura / curent cum face acum industria gernama.... exact cum facea atunci industria romana.... deci clar ca industria germana va intra in transformare masiva si picaj pe alocuri.
$1 in 1920 is equivalent in purchasing power to about $14.81 today, an increase of $13.81 over 102 years. The dollar had an average inflation rate of 2.68% per year between 1920 and today, producing a cumulative price increase of 1,380.86%
Deci dollarul s-a intarit fata de alte natii exponential fata de costurile carate in carca de natiile respective fata de dolar.
De aici vine si Puterea Economica si Militara!! din diferenta de intermediere cerere dolar in piata.
S c cret
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2022, 13:12)
Graficul ala arata si de unde va obtine Europa energie pentru ca zona euro sa isi revina? Sau citesti ca bramburitul niste linii arbitrare?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2022, 13:55)
Unii pierd din cursul de schimb (nu tu, ca nu esti platit in euro) ... insa altii isi pierd copii pe front, neingropati, mancati de caini. Cam asta e diferenta. Dar unii ca tine nu au cum sa inteleaga, tot ce au e in burta ...
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2022, 14:15)
pe termen scurt euro /europa pierde.
pe termen lung se vede din satelit ca urmeaza intarire euro relativ cu alte valute.
Si deci si intarire economie europeana.
De unde va obtine energie?
Trebuie sa asteptam cu totii sa se termine pufeul inflationist ... energiea nu este terminata... doar productivitatea veche si cererea impulsiva va fi terminata pe termen scurt.
Leacul pentru "Preturi mari este intotdeauna preturi si mai mari"!!!
Leacul pentru preturi mici este intotdeauna preturi si mai mici.
Sa nu plangem "producatorii si industrialistii" au facut destul profit... este normal si etic sa mai plateasca si ei pe ciclu prin pierderi restructurari somaj inovatie stc... este un ciclu normal...
sa asteptam cuminti sa inceapa deflatia valutara si pe urma incep sa se linisteasca apele.
zona euro nu cade!!! se intareste!! toate stirile negativiste despre euro si zona euro sunt semnale puternice contradictorii pentru viitor.
stai linistit si investeste... acum in panica in lucruri ce au raport bun de pret sau cand se linisteste praful si raman victime pe jos.
s c cret
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.09.2022, 21:36)
"zona euro nu cade!!! se intareste!! toate stirile negativiste despre euro si zona euro sunt semnale puternice contradictorii pentru viitor. "
prietene aici nu ai dreptate
UE si zona euro si moneda euro vor disparea intr-un orizont de maxim 7 ani de acum (deci max 2029).
da, ai dreptate ca euro urmeaza sa se intareasca (si chiar zic ca se va intari ca la nebuni... asa de mult incat statele care folosesc euro vor avea mari probleme) dar... mai din 2024 incolo. Nu acum.
Dar pana in (retine ca zic pana in/ nu "in") 2029 UE, zona euro, moneda euro si restul subansamblelor (comisie europeana, parlament european, birouri de eurobirocrati, etc) o sa fie toti pa! O sa dispara.
p.s. ... [ vorbind cu mine insumi mai mult ] ... sa fie de vina razboiul dintre Grecia si Turcia care incepe diplomatic si politic in 2025 si armat in 2026 iarna spre primavara? ...Hmmm...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2022, 17:38)
Fără energie și materii prime la
preturi rezonabile economia
Europeană va suferi crunt mult și bine
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2022, 17:38)
Fără energie și materii prime la
preturi rezonabile economia
Europeană va suferi crunt mult și bine
4. fără titlu
(mesaj trimis de Un ROMÂN în data de 27.09.2022, 20:34)
Prostimea nu intelege ca "alegerile" sunt dictate nu de poporul care voteaza ci de cei care invart lumea. La fel si economia, cursul valutar, bursele, tehnologia, etc.
A crede ca suntem liberi si ca cele de mai sus sunt asemenea, e curata prostie.
Popor, scoteti va bețele din ochi sa vedeti Adevarul si nu minciuna si manupularea si propaganda !!!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.09.2022, 21:38)
pai nu suntem liberi
nu noi , romanii, ... ma refer toti oamenii ... nu suntem liberi.
a crezut cineva ca e liber?
cata ignoranta
eu recomand o perspectiva nitel mai stoica - libertatea e in interior, nu in exterior.... pentru ca adevarata libertate nu e o circumstanta atasata unui factor exterior.