ALEKSEI KUDRIN ESTIMEAZĂ PENTRU 2015 Rusia va intra într-o criză economică în toată regula

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 decembrie 2014

Rusia va intra într-o criză economică în toată regula

Rusia va intra într-o criză economică "în toată regula" anul viitor, care va genera o serie de falimente şi pierderea ratingului "investment-grade", este de părere fostul ministru de finanţe de la Moscova, Aleksei Kudrin, cel care a elaborat strategia ce i-a permis economiei ruse să depăşească fără costuri prea mari turbulenţele financiare din anul 2008.

"Astăzi pot să spun că am intrat sau intrăm într-o criză economică în toată regula. Anul viitor o vom simţi din plin", susţine Kudrin.

În opinia fostului ministru, chiar dacă preţul petrolului ar creşte la 80 de dolari barilul, PIB-ul Rusiei tot va scădea cu 2% sau chiar mai mult, iar dacă preţul va rămâne la circa 60 de dolari/barilul, declinul economiei va fi de cel puţin 4%.

Conform estimărilor lui Kudrin, inflaţia din Rusia va fi de 12-15% anul viitor. Totuşi, fostul ministru anticipează că rubla, care s-a devalorizat în ultimele luni cu circa 50%, se va stabiliza în primul trimestru din 2015.

Pe de altă parte, Kudrin avertizează că măsurile anticriză nu au niciun rost dacă Moscova nu-şi îmbunătăţeşte relaţiile cu statele occidentale şi nu va soluţiona criza din Ucraina. Domnia sa menţionează: "Ce trebuie să facă preşedintele şi guvernul? Cel mai important este să normalizeze relaţiile Rusiei cu partenerii săi economici, în primul rând cu Europa şi SUA".

Kudrin a avertizat că, în ceea ce priveşte posibilele efecte ale crizei economice asupra situaţiei politice a ţării, scăderea nivelului de trai al populaţiei "va fi dureroasă", ceea ce va duce la proteste de stradă.

Pe de altă parte, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat, citat de publicaţia Kommersant, că Rusia ar putea lua în considerare o scădere a producţiei de petrol, pe fondul dificultăţilor economice.

"În 2015, se aşteaptă ca producţia de petrol să ajungă la 525 de milioane de tone. Ministerul Energiei nu exclude riscul ca, în contextul situaţiei economice actuale, volumul producţiei să fie redus", a declarat Alexander Novak.

În opinia sa, este posibil ca producţia să fie redusă la o serie de câmpuri petrolifere mai vechi, dar aceasta ar putea spori la alte zăcăminte, precum Prirazlomnoye, Imilorskoe, Trebs şi Titov.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Rusia-i mare si inertia-i pe masura!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb