Şefa guvernului italian Giorgia Meloni şi-a anulat angajamentele pentru a se concentra asupra introducerii noilor tarife vamale decise de preşedintele american Donald Trump, iar guvernul de la Roma a îndemnat la calm pentru a evita un război comercial devastator, informează AFP, de la care transmitem cele ce urmează.
Giorgia Meloni, care a deplâns miercuri seara 'o măsură proastă', 'şi-a anulat angajamentele prevăzute astăzi (joi), pentru a se concentra asupra măsurilor ce trebuie luate în urma introducerii de noi tarife vamale de către guvernul american', a anunţat biroul său de presă, în timp ce ea era aşteptată joi după-amiaza în Calabria, în sudul Italiei.
Meloni i-a reunit joi principalii săi miniştri pentru a discuta despre abordarea lor, după care ministrul italian al dezvoltării economice, Adolfo Urso, a îndemnat la calm. 'A reacţiona la tarifele vamale la mărfuri prin alte tarife vamale la mărfuri exacerbează impactul asupra economiei europene', a declarat el în Senat.
'Prima regulă este de nu ne face şi mai mult rău, declanşând o escaladare de represalii care ar genera un război comercial devastator', a estimat ministrul italian.
'Da, trebuie să reacţionăm, însă în mod inteligent, păstrându-ne calmul, pentru a evalua complet consecinţele directe şi indirecte ale măsurilor americane şi prin urmare cel mai bun răspuns', a adăugat Urso.
Miniştrii din guvernul Meloni ar urma să aibă în zilele următoare întâlniri cu diferite asociaţii profesionale, pentru a discuta asupra situaţiei, a mai spus el.
Salutând abordarea UE ce constă în a deschide discuţii cu administraţia americană, Adolfo Urso a îndemnat de asemenea UE să acţioneze 'imediat' pentru a restabili competitivitatea companiilor europene.
El a declarat că Bruxellesul ar trebui să suspende regulile Pactului Verde - planul ambiţios al UE în materie de climă ce vizează atingerea unui nivel net al emisiilor de dioxid de carbon egal cu zero cel târziu până în anul 2050 -, invocând pierderile înregistrate de industria auto, lovită de tarife vamale americane de 25%, potrivit sursei citate.
El a îndemnat de asemenea la un plan 'Cumpără european' pentru a favoriza investiţiile în Europa şi a cerut ca Bruxellesul să-şi finalizeze acordurile de liber schimb, pentru a deschide pieţe alternative.
Italia, a treia economie din zona euro, a devenit recent al patrulea exportator mondial, a amintit Urso. Circa 10% din exporturile sale sunt destinate SUA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 03.04.2025, 18:58)
Cu totii se vor intreba cum naiba putem ocoli aceste decizii aduse in fata noastra de adm .Trump .In mod real ,cistigurile imediate ale importatorilor ce deja au depozitele pline sau arhipline ,vor creste o data cu scumpirea preturilor produselor de tot felul .Intre timp cei afectati direct vor intelege si vor descoperi toate punctele slabe toate gaurile prin care se pot ocoli platile de taxe .SUA nu este pregatita sa anuleze aceste actiuni transfrontaliere . Multe ililegalitati vor incercui sistemul de combatare .Deocamdata , dolarul se prabuseste si preturile cresc . Toti jucatori mai mari sau mai mici , stau la pinda.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 23:41)
Nu numai ca arata bine, dar e si inteligenta