ALERT / CONFERINŢA "STRATEGII DE DEZVOLTARE A IMM-URILOR" Claudia Ionescu:"Pentru exerciţiul bugetar viitor, se va merge pe simplificarea procedurilor de absorbţie"

Ziarul BURSA #Companii / 20 noiembrie 2014

Claudia Ionescu:"Pentru exerciţiul bugetar viitor, se va merge pe simplificarea procedurilor de absorbţie"

Actualizare 16:30

În următoarea perioadă de programare a fondurilor europene se merge pe simplificarea procedurii de absorbţie a banilor de la UE, până acum, problemele identificate fiind, în primul rând, birocraţia şi achiziţiile publice, potrivit Claudiei Ionescu, Şef Departament Promovare Regională şi Investiţii în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov.

Domnia sa a menţionat că deja au fost deja luate câteva măsuri foarte utile pentru microîntreprinderi. Claudia Ionescu ne-a precizat: "Au fost identificate măsuri de simplificare a rambursărilor. Având în vedere că a durat foarte mult până la momentul contractării, după primul apel au fost suplimentate sumele de bani alocate, iar pentru cel de-al doilea apel nu a mai fost nevoie să se vină cu o cofinanţare".

Doamna Ionescu a subliniat că, în regiunea Bucureşti-Ilfov, au fost evaluate toate proiectele depuse, fiind dezvoltate diverse afaceri din fonduri europene, atât în domeniul medical, cât şi în sectorul echipamentelor şi nu numai.

În urma perioadei de implementare a programului Regio 2007-2013, s-a recurs la simplificarea birocraţiei în etapele de depunere şi implementare a proiectelor, simplificarea legislaţiei privind achiziţiile publice şi creşterea nivelului de pregătire a consultanţilor şi a membrilor echipelor de management care implementează proiectele Regio.

(E.O.)

-------

Actualizare 15:55 700 milioane de euro, finanţare europeană pentru îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor

Programul operaţional Regio, care susţine dezvoltarea regională, oferă 700 de milioane de euro - bani europeni - pentru îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor, în cadrul oportunităţilor de finanţare a acestui sector în perioada 2014-2020.

Conform afirmaţiilor domnului Laurenţiu Dinu, managing partner EU Advisors şi membru ex-officio al board-ului AmCham România, aceste finanţări pot fi contractate pentru construcţia/modernizarea şi extinderea spaţiului de producţie/servicii, inclusiv dotarea cu active corporale şi necorporale; pentru crearea/modernizarea/extinderea incubatoarelor/acceleratoarelor de afaceri, inclusiv dezvoltarea serviciilor aferente şi a firmelor incubate; pentru construcţia/modernizarea şi extinderea spaţiului de producţie/servicii IMM, inclusiv dotare cu active corporale şi necorporale; respectiv pentru activităţi necesare pentru parcurgerea şi implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice.

(A.V.)

---------

Actualizare 15:22 Corina Vulpeş, Eximbank: "Oferim finanţare de până la 1,5 milioane euro pentru dezvoltarea IMM-urilor"

Întreprinderile Mici şi Mijlocii din ţara noastră pot beneficia de credite de dezvoltare de până la 1,5 milioane de euro (echivalentul în ei) pentru proiecte de investiţii, pe o perioadă de până la 10 ani, a declarat Corina Vulpeş, directorul Direcţiei Relaţii Financiare Interne şi Internaţionale din cadrul EximBank.

Domnia sa a precizat că IMM-urile mai pot obţine şi credite pentru capital de lucru, destinat finanţării activităţii curente, cu o valoare de până la 300.000 EUR (echivalent în lei), perioada de creditare fiind de până la un an.

(P.B.)

---

Actualizare 13:47 Peter Barta: "Este nevoie de anumite fonduri pentru finanţarea întreprinderilor"

Sectorul IMM-urilor are nevoie de anumite fonduri care să le finanţeze, este de părere Peter Barta, CEO Fundaţia Post-Privatizare.

Potrivit domniei sale, o "oarecare noutate" pentru ţara noastră este Legea privind investiţiile de tip "business angels".

"Există fonduri disponibile pentru dezvoltarea unor scheme specializate pentru IMM", consideră Peter Barta, subliniind că ar trebui ca, din fondurile existente, să fie asigurată cofinanţarea unor asemenea fonduri.

Un tip de fond pentru finanţare care ar putea să fie realizat este cel pentru capital de risc, ce vizează o zonă neacoperită, existând instrumente pe piaţă şi în acest sens, a precizat domnul Barta.

Domnia sa a subliniat că, în SUA, există o bancă specializată pe finanţarea de start-up-uri, care acoperă toate costurile necesare unei astfel de afaceri.

"Cred că, acum, avem circa o jumătate de miliard de euro, bani de la buget şi din anumite programe, pentru zona privată şi cred că ne putem folosi de alte instrumente de finanţare, care să asigure acel efect de levier pentru un sistem sănătos", a conchis domnia sa.

(E.O.)

---

Actualizare 13:38 Daniela Marin, BERD SBS: "BERD oferă granturi de până la 10.000 euro pentru IMM-uri"

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare oferă fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro pentru IMM-uri, prin Small Business Support, a declarat Daniela Marin, directorul programului în cadrul BERD.

Domnia sa a precizat că SBS sprijină dezvoltarea IMM-urilor prin servicii de consultanţă în afaceri: "Acest program oferă granturi ce reprezintă 25-75% din costurile totale ale proiectelor de consultanţă pentru diferite domenii, fiind limitate la 10.000 de euro".

Aceste fonduri sunt mai mici pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, dar mai mari pentru celelalte zone din ţară şi vizează domenii precum eficienţa energetică, managementul financiar şi protecţia mediului, conform sursei citate.

Din 2006 până în prezent, SBS a finanţat, în ţara noastră, peste 500 de proiecte, cu o valoare totală de peste 5 milioane de euro, contribuţia BERD fiind de 3 milioane euro, a mai spus Daniela Marin. Domnia sa a menţionat că SBS nu finanţează firme care lucrează în domenii precum băuturile alcoolizate, tutun sau jocuri de noroc. Totodată, acest program nu oferă finanţare pentru serviciile bancare sau proiectele deja începute.

(P.B.)

---

Actualizare 12:55 Cristina Chiriac: "Lipsa de finanţare ucide în fiecare zi câte 5 microîntreprinderi"

Dezvoltarea segmentului IMM-urilor este o prioritate, iar statul, împreună cu mediul de afaceri, cu piaţa, trebuie să creeze politici uşoare de accesare a fondurilor, întrucât, în prezent, o problemă majoră a domeniului este lipsa de finanţare, conform afirmaţiilor doamnei Cristina Chiriac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor.

"Lipsa de finanţare ucide în fiecare zi câte cinci microîntreprinderi", atrage atenţia doamna Chiriac.

Oficialul Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor mai subliniază că mediul de afaceri se confruntă cu lipsa de credibilitate a statului în rândul antreprenorilor: "Statul nu mai are credibilitate în mediul privat. Spre exemplu, statul discută acum bugetul. Şi noi încercăm să ne facem un buget, dar se schimbă sistemul de impozitare, ceea ce afectează viabilitatea bugetului unei companii. Profitul pe care îl preconizăm este în pericol. Miza unui antreprenor este să facă profit, astfel că avem nevoie de politici fiscale previzibile, de lipsa birocraţiei. Avem nevoie de informaţii simple şi clare".

(A.V.)

---

Actualizare 12:24 Alin Mitrică, MFE: "Vom facilita accesul IMM-urilor la fondurile europene"

Ministerul Fondurilor Europene va continua să asigure un acces facil la fonduri nerambursabile pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, a declarat Alin Mitrică, secretar de stat în cadrul instituţiei.

Domnia sa a declarat că, sub conducerea lui Eugen Teodorovici, ministerul a fost un permanent susţinător al sectorului IMM-urilor şi a permis acestor întreprinderi să obţină fonduri europene.

Alin Mitrică a precizat: "Componenta de IMM-uri se încadrează pentru accesarea de fonduri europene şi în perioada programatică 2014-2020. Una dintre sursele de finanţare poate fi reprezentată de Programul Operaţional de Competitivitate, care poate asigura fonduri pe două segmente, respectiv partea de cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi partea de IT&C".

Politica Agricolă Comună este o altă posibilă sursă de finanţare pentru IMM-uri, care cuprinde sume importante de bani la nivel regional, a spus domnul Mitrică, subliniind că un alt program de finanţare pentru IMM-uri este Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, care poate veni ca o valoare adăugată pentru întreprinderile care au nevoie de forţă de muncă specializată.

(P.B.)

---

Actualizare 12:20 Florin Jianu: "Avem în dezbatere şapte noi programe pentru susţinerea întreprinderilor"

Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (DIMMAT) propune şapte noi programe pentru susţinerea IMM-urilor, care să fie desfăşurate începând de anul viitor, fiind solicitată suplimentarea fondurilor dedicate în acest sens, a anunţat ministrul delegat Florin Jianu.

Oficialul a menţionat că, printre altele, noile programe vizează microindustrializarea, susţinerea brandurilor, susţinerea internaţionlizării, cercetarea-dezvoltarea-inovarea, economia din mediul rural, susţinerea economiei sociale.

Florin Jianu susţine că autorităţile au simplificat foarte mult modul de implementare a acestor programe: "În primul rând, nu mai cerem acele certificate constatatoare (...), ci o declaraţie pe proprie răspundere că nu au datorii, după care, noi, vom încheia un protocol cu ANAF ca să vedem situaţia fiecărui întreprinzător. Nu văd utilitatea acestor certificate".

Programele pentru susţinerea IMM-urilor au fost puse deja în dezbatere, potrivit ministrului de resort, care a menţionat că, în cadrul lor, sunt punctate, printre altele, componentele care aduc inovare, tehnologiile inovative, precum şi iniţiativele de internaţionalizare.

Una dintre iniţiativele promovate în domeniul IMM este programul care susţine locurile de muncă subvenţionate pentru absolvenţii din 2014.

În acest sens, sunt alocate 40 de milioane de euro, până acum fiind create 3000 de locuri de muncă prin acest instrument.

Strategia pentru IMM, întocmită de DIMMAT, este realizată pe cinci piloni, potrivit domnului Jianu, după cum urmează: educaţia antreprenorială, accesul la finanţare, accesul la pieţe, inovarea-cercetarea-dezvoltarea şi flexibilitatea administrativă.

(E.O.)

---

Actualizare 11:52 Radu Graţian Gheţea: "Reluarea discuţiilor pe insolvenţa companiilor ar trebui să fie o urgenţă"

Una dintre realităţile economiei româneşti în perioada de criză arată că, în urmă cu patru ani, una din 30 de companii se afla în insolvenţă, iar astăzi, una din şapte companii este în această situaţie, afirmă Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), subliniind că lucrurile în materie sunt extrem de complexe.

"Problema este că aceste insolvenţe blochează participanţii la economie, companiile nu îşi plătesc furnizorii, nu doar datoriile către bancă", declară oficialul ARB, menţionând că, în această situaţie, reluarea discuţiilor pe problema insolvenţei persoanelor juridice ar trebui să fie o urgenţă a factorilor de decizie din ţară, astfel încât să soluţioneze acest aspect cât mai curând posibil, mai precis acum, cât trebuie aplicată legea în cauză, nu după criză, când nu va mai fi necesar.

Domnul Gheţea precizează că insolvenţa companiilor nu mai este o problemă atât de mare pentru bănci, în condiţiile în care acestea îşi curăţă bilanţurile, ci pentru economie per ansamblu, întrucât o blochează.

Pe de altă parte, liderul ARB, care este şi preşedintele CEC Bank, face referire la creditarea IMM-urilor, arătând că este necesară crearea unui fond de garantare cu componentă privată, pe lângă cele existente, astfel încât să crească numărul societăţilor care au acces la fondurile băncilor comerciale. În prezent, spune domnia sa, numai 15% din IMM-urile de pe piaţă apelează la creditare.

(A.V.)

---

Actualizare 11:26 Ovidiu Nicolescu, CNIPMMR: "Trebuie să remodelăm mediul de afaceri pentru IMM-uri"

Dezvoltarea sectorului IMM-urilor trebuie să aibă la bază crearea unui mediu de afaceri favorizant, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Domnia sa a precizat: "România nu are nevoie de mai multe strategii pentru IMM-uri, ci doar de una singură, dar să fie bună. Din păcate, IMM-urile sunt neglijate în România şi suntem la o distanţă mare faţă de media europeană de IMM-uri la mia de locuitori".

Conform sursei citate, datele CNIPMMR arată că, în acest an, doar 19,9% dintre întreprinzători consideră că mediul de afaceri este unul favorabil, faţă de 19,6% în 2013, 43% dintre ei au o atitudine neutră, iar aproximativ 37% spun că mediul este unul nefavorizant.

Domnia sa a subliniat că trebuie să remodelăm modelul actual de afaceri şi să luăm măsuri concrete pentru amplificarea capacităţii inovaţionale a IMM-urilor.

Ovidiu Nicolescu susţine că aceste cifre indică o foarte mare problemă în segmentul IMM-urilor, întrucât nu ştim dacă aceşti întreprinzători vor reuşi să supravieţuiască pe piaţă.

(P.B.)

---

Pârvan: "Inovarea trebuie să fie izvorul de creştere a economiei noastre"

Creativitatea a ajuns o industrie de luat în seamă, consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa a subliniat că, în ţara noastră, creativitatea trebuie văzută ca o şansă de valoare adăugată: "În România, avem inteligenţă şi trebuie sprijinit acest capital autohton - creativitatea noastră -, în demersul de a produce mai mult. Trebuie să ne gândim ce putem face pentru stimularea creativităţii în cadrul culturii antreprenoriale".

Cristian Pârvan a ţinut să menţioneze că, în timp ce în urma ajutoarelor de stat acordate în perioada 2007-2013, în valoare de 600 milioane euro, companiile beneficiare au adus un plus de 6.000 de locuri de muncă, din cele 30 de milioane de euro - bani puşi la dispoziţia celor interesaţi pentru realizarea de SRL-D-uri, de-a lungul a patru ani -, au fost create 13.000 de locuri de muncă, rata de eşuare a acestor societăţi fiind sub media de eşuare pe ţară. "De aceea, trebuie să avem curajul să pariem pe inteligenţa şi pe dorinţa de inovare a românilor, care trebuie să fie izvorul de creştere a economiei", opinează reprezentantul AOAR.

Domnia sa susţine că Strategia dedicată IMM reprezintă o primă ancoră de politici publice şi că IMM-urile au nevoie de locuri de muncă şi de finanţări, limitate, pentru cei care doresc sa deschida afaceri.

"În ultimii cinci ani de criză, la nivelul ţărilor dezvoltate, 80% din locurile noi de muncă au fost făcute de companiile nou înfiinţate, care activează de mai puţin de cinci ani pe piaţă, toate marile companii reducând numărul locurilor de muncă", a conchis Cristian Pârvan.

(E.O.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb