ALERT / DEZBINAREA USL Antonescu: "PNL nu va accepta transformarea USL în moşia lui Ponta"

V.B.
Politică / 13 februarie 2014

Antonescu: "PNL nu va accepta transformarea USL în moşia lui Ponta"

Update 19:02 Voiculescu: "USL nu se va rupe"

Fondatorul PC, Dan Voiculescu, a declarat astăzi, într-o postare video pe blogul personal, că USL nu se va destrăma, ci va rămâne pentru a îndeplini proiectul politic început acum trei ani.

"Am avut unele frământări zilele trecute, de fapt toată săptămâna am avut o preocupare legată de USL. Acum, m-am liniştit şi vreau să comunic tuturor că USL nu se va rupe. USL va rămâne în continuare, pentru a duce la îndeplinire proiectul politic început acum trei ani de zile", a transmis Voiculescu.

---

Update 18:10 Ponta îşi doreşte ca USL să rămână unită

Premierul Victor Ponta a declarat azi că USL trece printr-o perioadă de criză la nivel politic, dar îşi doreşte ca formaţiunea să rămână unită, fiind de părere că în acest mod este respectat votul acordat de români la alegerile din 2012, transmit surse din presă.

Domnia sa a spus: "Este o perioadă de criză, aşa cum au mai fost şi altele. Eu şi ca prim-ministru şi ca preşedinte al Partidului Social Democrat îmi doresc categoric ca USL să rămână unit şi ca Guvernul să rămână cu sprijinul USL din următoarele considerente: în primul rând, în 2012, aşa am candidat şi e vorba aici de respectarea votului covârşitor pe care l-am obţinut şi la alegerile locale şi la alegerile generale. În al doilea rând, 2013 a fost un an foarte bun din punct de vedere economic, dar ca 2014 să păstreze acest trend trebuie să avem stabilitate politică. Şi, în al treilea rând, pentru că, evident, orice prim-ministru îşi doreşte o majoritate cât mai solidă şi cât mai stabilă".

---

Update 17:54 Antonescu, despre un posibil vicepremier PC: Ponta pendulează între Iohannis şi presiunile lui Voiculescu

Crin Antonescu, a declarat, azi, la un post TV, că situaţia actuală din USL este provocată de faptul că premierul Victor Ponta "pendulează" între eventuala numire a lui Klaus Iohannis în Guvern şi presiunile lui Dan Voiculescu de a introduce o funcţie de vicepremier pentru PC.

"Noi nu dorim să ieşim de la guvernare, dimpotrivă, noi dorim să întărim guvernarea, de-aia l-am propus pe Iohannis, de-aia am făcut patru schimbări majore în Guvern, dar trebuie să fie foarte clar că PNL nu poate sta în orice condiţii la guvernare", a explicat Antonescu, întrebat dacă PNL va ieşi de la guvernare.

Domnia sa a adăugat că, "în condiţiile în care prim-ministrul crede că Guvernul e moşia sa şi că PNL dintr-un partid aflat în parteneriat cu PSD în această construcţie poate să devină o anexă gen Partidul Conservator, evident că atunci nimeni nu se cramponează de guvernare", iar PNL este partidul care, în ultimii 23 de ani, a stat cel mai mult în opoziţie.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Ponta îl va alege pe Voiculescu în detrimentul lui Iohannis, Crin Antonescu a răspuns că liberalii au făcut propuneri legitime pentru guvern şi nu au cerut nimic deplasat.

"Noi, deocamdată, am făcut nişte propuneri legitime, n-am cerut nimic în plus, n-am cerut nimic deplasat şi dorim să fim respectaţi ca atare, dacă domnul Ponta şi cei din PSD doresc să avem USL şi doresc să mergem mai departe. Obligaţiile noastre nu sunt unii faţă de alţii, ci sunt faţă de români. Şi românii trebuie să înţeleagă că, de fapt, aici avem situaţia domnului Ponta şi pendulările sale între propunerea corectă şi legitimă a PNL, a lui Klaus Iohannis în guvern, şi pretenţiile domnului Voiculescu şi presiunile domnului Voiculescu asupra sa de a inventa în mod caraghios poziţii de vicepremier pentru partide care sunt aşa precum PC", a detaliat Antonescu.

Liderul liberal a mai menţionat că USD poate oricând să ia "decizia că nu mai există USL, că nu-şi mai respectă angajamentele pe care le-au luat în faţa românilor şi să-şi pună şapte candidaţi, nu unul".

---

Update 17:25 Antonescu: "Dacă cineva doreşte să ceară schimbarea mea de la conducerea Senatului, să o facă"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, la un post de televiziune, că nu a încheiat niciun document secret cu Daniel Constantin sau cu altcineva şi că protocolul Alianţei de Centru-Dreapta (ACD) PNL-PC prevedea că preşedinţia Senatului revenea PC, în anumite condiţii, Antonescu subliniind că nu este omul care poate fi ameninţat cu pierderea unui post.

Întrebat despre declaraţia preşedintelui PC Daniel Constantin, care îi ceruse permisiunea de a da publicităţii un document semnat în martie 2012, Antonescu a răspuns: "Eu documente secrete cu Daniel Constantin sau altcineva nu am încheiat, aşadar nu e nevoie de niciun fel de permisiune".

Şeful liberalilor a arătat că nu are nimic de ascuns, că toate documentele sunt publice şi "dacă vor fi publicate în ediţia a doua, niciun fel de problemă".

Preşedintele PNL a mai a declarat că "ameninţările voalate" ale unor reprezentanţi ai PSD sau PC referitoare la eventuala destituire a domniei sale de la preşedinţia Senatului sunt "inutile şi caraghioase", îndemnându-i pe cei care doresc să ceară acest lucru să o facă.

"Cee ce trebuie să ştie şi Ilie Sârbu şi toată lumea este că, dincolo de detalii că postul revenea PC, dacă eu deveneam preşedinte, dincolo de asta, nu au niciun motiv să-şi imagineze că eu sunt omul care pot fi ameninţat cu pierderea unui post pentru că au dânşii majoritatea. Niciodată, eu sunt cel care sunt, cu sau fără preşedinţia Senatului, nu am preşedinţia Senatului de la Ilie Sârbu sau de la Daniel Constantin şi ca atare îmi pare o discuţie aproape indecentă", a explicat Antonescu.

Liderul liberal a adăugat că şi-a făcut şi îşi face datoria de preşedinte al Senatului "cu maximă corectitudine".

"Dacă cineva doreşte să ceară schimbarea mea, să o facă, dar a vehicula această ameninţare voalată este şi caraghios şi inutil", a spus Antonescu.

Întrebat dacă este corect că în protocolul ACD se prevede că preşedinţia Senatului revine Partidului Conservator, Antonescu a răspuns că da, în anumite condiţii, "dar nu văd ce legătură are cu Guvernul".

"E vorba că noi am avut o înţelegere că reprezentantului PSD îi revenea postul de prim ministru, reprezentantul PNL era susţinut de USL drept candidat la Preşedinţie şi se presupune că, în momentul în care se ducea candidatul la Preşedinţie la Preşedinţie, atunci, din partea cealaltă, preşedinţia Senatului revenea PC", a menţionat Crin Antonescu.

Tot astăzi, Liviu Dragnea a precizat că funcţia de preşedinte al Senatului, deţinută de Crin Antonescu, ţine de acordul ACD, care va decide dacă mai respectă această înţelegere. Dragnea a menţionat că în PSD nu s-a discutat despre funcţia de preşedinte al Senatului.

"Sunt nişte prevederi în acordul ACD PNL -PC (...) Probabil că o să se lămurească între ei, PNL cu PC - au avut un acord, îl mai au, îl mai respectă, nu-l mai respectă", a explicat Dragnea, comentând o declaraţie făcută de preşedintele grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, privind preşedinţia Senatului.

"Probabil că la asta s-a referit domnul Sârbu, la astfel de poziţii stabilite în acord pe care să le ocupe unul sau altul din partidele respective. Dar nu e problema noastră asta", a mai spus Dragnea, adăugând că în PSD nu s-a discutat despre şefia Senatului.

Miercuri seară, la un post TV, Ilie Sârbu a avertizat că PNL ar putea rămâne fără preşedinţia Senatului, deţinută în prezent de Crin Antonescu, postul ce ar putea reveni PC.

---

Update 17:00 Antonescu: PNL nu a cedat ameninţărilor lui Băsescu, nu va ceda nici ameninţărilor lui Dragnea

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a amintit, astăzi, la un post de televiziune, că liberalii nu au cedat ameninţărilor lui Traian Băsescu, cât timp au fost în opoziţie, drept care nu vor ceda nici ameninţărilor vicepremierului Liviu Dragnea, subliniind faptul că, dacă PSD poate face un guvern USD dacă vrea, dar fără să acuze PNL de ruperea Uniunii Social Liberale.

Afirmaţiile au fost făcute ca reacţie la declaraţia lui Liviu Dragnea, privind posibilitatea aritmetică a USD de a asigura majoritatea guvernamentală.

"Noi am avut o înţelegere iniaţială în faţa alegătorilor români, care s-a stabilit în anumiţi termeni. Dacă domnul Dragnea constată astăzi că are majoritatea singur, aşa cum constată şi domnul Sârbu, cu un aer ameninţător, dânşii nu au decât să renunţe la înţelegerea iniţială a USL şi să folosească această majoritate şi să facă alt guvern. Nu e nicio problemă, dar nu putem fi noi acuzaţi că vrem să rupem înţelegerea iniţială. Noi sub ameninţare şi sub şantaj nu lucrăm. Noi nu am cedat ani de zile, din opoziţie fiind, ameninţărilor de tot felul ale lui Traian Băsescu, nu o să cedăm la ameninţările domnului Dragnea", a explicat Antonescu.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a spus, astăzi, că noua alianţă electorală USD (Uniunea Social Democrată), formată din PSD, UNPR şi PC, poate asigura guvernarea, din punct de vedere aritmetic, fără PNL.

Întrebat dacă în acest moment noua alianţă electorală USD ar putea asigura guvernarea şi ar putea da noii miniştri, excluzând PNL, Dragnea a răspuns: "Nu vrem să excludem PNL, dar la întrebarea aceasta, dacă vă răspund strict aritmetic, răspunsul este < Da >".

Domnia sa a arătat, însă, că nu doreşte să se ajungă la această situaţie.

Tot astăzi, Dragnea a declarat că, dacă PNL îşi doreşte să rupă USL, atunci să o facă mai repede, fiind, totuşi, necesar ca Guvernul să înceapă să refuncţioneze.

Întrebat dacă este de părere că liberalii vor să rupă USL, Dragnea a răspuns: "Sper să nu. Sper să nu dorească lucrul ăsta, dar dacă vor, să o facă, Doamne iartă-mă!, mai repede, pentru că deja trec zilele şi sunt decizii importante de luat".

Preşedintele executiv al PSD a adăugat că discuţiile PSD-PNL nu reprezintă negocieri pe funcţii, întrucât "în Guvern nu suntem la talcioc", el arătând că premierul a propus o formulă guvernamentală care include un vicepremier în plus şi nu preluarea unei funcţii de la alt partid.

Liviu Dragnea a menţionat că PNL va trebui să propună miniştri pe actuala structură a Guvernului dacă refuză să accepte propunerea avansată de premier privind cele patru posturi de vicepremieri, el arătând că, în caz contrar, se poate ajunge "la orice".

De cealaltă parte, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, consideră că le va fi greu social-democraţilor la guvernare fără liberali.

"Greu la deal cu boii mici. Ar fi o guvernare chinuită. În calculul domnului vicepremier care este de un an şi jumătate şi nu se simte devalorizat deloc, intră şi UDMR, altfel nu iese la calcul. La negocieri nu am avut hârtii pe masă, doar alune. Arahide sărate. Cu ieşirea de la guvernare pe masă cu alune nu a venit nimeni. Ieşirea de la guvernare nu e o chestiune simplă, nu am discutat în negociere de aşa ceva, nici în partid", a declarat Iohannis, la Sibiu.

---

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, la un post de televiziune, că, dacă se înşală cei care mai cred că partidul va accepta transformarea USL "într-un fel de moşie a lui Victor Ponta sau într-un fel de USD mai mare".

"Un singur lucru trebuie să fie clar şi pentru Victor Ponta, şi pentru Ilie Sârbu, şi pentru Daniel Constantin, şi pentru toată lumea: PNL a făcut în anumite condiţii şi a cerut votul românilor pentru USL. Dacă cineva crede că PNL, cuminţel aşa, va accepta transformarea USL într-un fel de moşie a lui Victor Ponta sau într-un fel de USD mai mare, se înşală", a spus Antonescu.

Domnia sa a adăugat că "ideea de a schimba regulile jocului, de a impune alte raporturi politice în interiorul unei Uniuni care a avut un program şi o structură de organizare foarte clară, pe care le-a respectat până acum, poate să împingă la ruperea Uniunii".

"Noi nu vrem să rupem Uniunea, noi am făcut nişte propuneri în limitele înţelegerii iniţiale, pe locurile noastre", a explicat Crin Antonescu.

Liderul liberal a subliniat că premierul Victor Ponta a spus despre cei nominalizaţi recent de PNL în Guvern că sunt "foarte buni, că sunt în regulă".

"De aceea, impasul din acest moment ţine de încercarea domnului Ponta de a impune o altă structură a Guvernului, cu alt număr de vicepremieri, cu alte raporturi de forţă, ceea ce sigur că pentru noi nu este acceptabil", a mai declarat preşedintele liberalilor.

---

Tot astăzi, premierul Victor Ponta a declarat, la un post de televiziune, că doreşte continuarea Guvernului în formula USL.

Domnia sa şi-a exprimat speranţa că USL va trece şi peste această criză şi că va pune capăt regimului Traian Băsescu.

Ponta a arătat că "seminţele dezbinării" sădite de Traian Băsescu în minţile unora prind roade.

"Vreau în acelaşi timp să fim toţi la guvernare, nu doar dimineaţa şi după-masa, iar seara unii să fie în opoziţie, deoarece aşa s-a întâmplat în cazul CDR şi al Alianţei DA şi lucrurile nu s-au terminat cu bine", a subliniat liderul PSD.

Şeful social-democraţilor a mai afirmat că acele persoane care vorbesc despre ruperea USL "fac jocul lui Traian Băsescu".

---

În această dimineaţă, şeful de campanie al PC, Codrin Scutaru, se declara dezamăgit de atitudinea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, conform unui comunicat trimis redacţiei.

"Atitudinea preşedintelui PNL ne dezamăgeşte. Nu vorbesc de PNL în ansamblu, pentru că nu ştiu dacă toţi membrii PNL îmbrăţişează atitudinea acestuia. Din păcate, revoluţia bunului simţ a durat fix 5 ani pentru Crin Antonescu! Acum pare să fi intrat într-o altă etapă, cea în care foloseşte un limbaj şi un comportament al unui alt model politic, pe care noi îl vrem de domeniul trecutului", a declarat Scutaru.

Domnia sa a adăugat: "Încă mai sperăm ca dl Crin Antonescu, pe care l-am tratat întotdeauna cu respect, mai ales pentru că noi am crezut că va oferi românilor exact opusul politicii umilitoare promovata de Traian Băsescu, va reveni la înţelepciune şi va pune capăt acestei crize din interiorul USL".

Scutaru a adăugat că USL ar trebui să se preocupe de proiectele demarate, mai ales în plan economic, pentru a nu pierde încrederea românilor din pricina "unor mărunte interese de partid".

"Din păcate, în loc să ne concentrăm pe continuarea şi intensificarea acestor lucruri, în loc să ne ocupăm de agenda cetăţeanului, noi am fost târâţi acum într-un război al orgoliilor! Orgoliile politice nu sunt pe agenda cetăţeanului român, domnule Antonescu! Haideţi să lucrăm, să ne întoarcem la proiectele comune, pentru că opinia publică este deja confuză şi nu dorim să pierdem încrederea sa din cauza unor mărunte interese de partid", a încheiat reprezentantul PC.

---

Marţi seară, Crin Antonescu a declarant că nu este prieten cu Traian Băsescu, nici cu Victor Ponta, însă are cu liderul PSD o alianţă politică.

"Victor Ponta tocmai spunea că sunt prieten cu altcineva şi eram bulversat, care prieten? Nu sunt prieten cu Traian Băsescu. Nu mai sunt prieten nici cu Victor Ponta. Cu Victor Ponta sunt însă asociat politic, în văzul întregii lumi şi am toată hotărârea să fac tot ce se poate ca să ducem la capăt această alianţă", a afirmat preşedintele PNL, ieri seară, într-o emisiune la un post de televiziune.

În acest context, el a menţionat că existenţa USL depinde de modul în care partenerii de guvernare vor arăta că doresc să se ţine de angajamentele Uniunii.

De asemenea, liderul PNL a precizat că Dan Voiculescu a avut un "rol restrâns şi destul de marginal" în constituirea USL, "care înseamnă PNL plus PSD şi asociaţii".

Preşedintele PNL a adăugat că liberalii nu vor accepta ca PC să desemneze un reprezentant în funcţia de vicepremier, precizând că ar fi o devalorizare a funcţiei şi nu e posibil ca Daniel Constantin să fie pe aceeaşi poziţie cu Klaus Iohannis.

---

Astăzi, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a afirmat că, dacă PSD nu mai doreşte USL, ar trebui să spună deschis acest lucru în faţa cetăţenilor şi să recunoască dacă pretenţiile PC sunt mai importante decât actul guvernării.

"În ultimele zile tot mai multe voci din PSD ne atrag atenţia că deţin controlul total al Senatului şi că alianţa electorală de stânga, pe care au creat-o pentru europarlamentare, ar putea asigura guvernarea fără Partidul Naţional Liberal. Toate aceste declaraţii făcute de membrii importanţi ai partenerilor de Uniune nu fac niciun fel de raportare la proiectul Uniunii Social Liberale, la obiectivele pe care, împreună, ni le-am asumat în faţa românilor prin programul de guvernare", menţionează domnia sa într-un comunicat de presă.

Cristina Pocora arată că aceste afirmaţii îndreptate împotriva PNL nu sunt fundamentate, deoarece PNL a respectat programul de guvernare care stă la baza activităţii actualului Executiv. "Liberalii nu au avut cerinţe noi în USL sau în Guvern. De fiecare dată când s-au constat derapaje de la programul de guvernare şi de la protocolul USL, PNL a atras atenţia, deoarece respectarea angajamentelor asumate nu sunt solicitări suplimentare, sunt doar lucruri ce ţin de buna guvernare", adaugă purtătorul de cuvânt al PNL.

"Dacă cei din PSD nu mai vor USL şi dacă sunt de părere că USL şi-a îndeplinit menirea, programul de guvernare şi că rolul acesteia s-a încheiat, atunci ar trebui să spună clar şi deschis acest lucru în faţa cetăţenilor care au votat USL, dar şi a opiniei publice. Totodată, dacă din punctul de vedere al PSD, pretenţiile Partidului Conservator, ale lui Daniel Constantin şi Dan Voiculescu sunt mai importante decât actul guvernării şi proiectul USL, să o recunoască deschis prin vocile sale autorizate", mai spune Pocora.

"Reprezentanţii PNL şi-au respectat întotdeauna partenerii. Este normal ca acelaşi lucru să îl cerem în schimb. Orgoliile personale şi de partid ale unor parteneri de uniune nu ar trebui să primeze în faţa lucrurilor la care ne-am angajat în faţa cetăţenilor. Trebuie să fim lucizi şi raţionali în luarea unor decizii care ţin de guvernarea ţării şi de îndeplinirea obiectivelor asumate. Orgoliul personal şi calculele aritmetice nu trebuie să ia locul angajamentelor pe care ni le-am luat. Nu trebuie să lăsăm asemenea orgolii să distrugă un guvern care, prin nominalizările pe care PNL le-a făcut, ar fi căpătat şi mai multă forţă în susţinerea programului de guvernare", a încheiat purtătorul de cuvânt al PNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb