Provocarea pentru ţara noastră anul acesta este să ţină cheltuielie sub control, a spus ieri Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor Publice, cu ocazia unei conferinţe organizate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Ministrul a declarat: "Suntem într-un moment în care majoriatea instituţiilor internaţionale financiare au ajustat pozitiv perspectivele de creştere economică a României. Am plecat de la o estimare de 4,3%, care era considerată riscantă în februarie. După care atât Banca Mondială, cât şi Fondumul Monetar şi Comisia Europeană au revenit şi au ajustat în creştere această prognoză. Noi am revenit şi am ajustat la 5%, iar Fondul a ajustat chiar de la 6 la 7% (...). Dacă ne uităm la datele execuţiei bugetare pentru luna mai, vedem că aşteptările au fost cumva confirmate. Adică, suntem într-o zonă a deficitului de 2,3%, cu 1,4 puncte procentuale mai puţin decât anul trecut. Şi există premisele ca, dacă atitudinea prudentă din punctul de vedere al cheltuielilor se menţine pe tot parcursul anului, să ne îndeplinim fără probleme ţinta de deficit".
În acelaşi timp, prognoza privind veniturile a înregistrat o ajustare pozitivă, a spus Alexandru Nazare, subliniind că, datele privind veniturile bugetare pentru primele cinci luni ale anului indică o creştere cumulată de 23,2%.
"Este o creştere importantă, dar mai important este să ne uităm la trend. În martie, aveam o creştere de 18,8%, în aprilie de 20,6%, iar acum suntem la 23,2% faţă de 2020. Şi, mai important, este că această creştere nu se manifestă doar în raport cu 2020, ci şi în raport cu 2019. Faţă de 2019, creşterea este de 19%, ceea ce confirmă premisele de revenire economică", a spus Alexandru Nazare.
Un alt lucru important este că, potrivit execuţiei bugetare la cinci luni investiţiile au crescut cu 30%, a subliniat ministrul.
Alexandru Nazare a adăugat: "Provocarea este ca, în primul rând să ţinem cheltuielile sub control. Avem în continuare cheltuieli legate de combaterea pandemiei atât pentru măsurile suport, cât şi în zona de susţinere a cheltuielior pe care le are Ministerul Sănătăţii sau Casa de Sănătate, şi cheltuielile de personal. Dar, la cheltuielile de personal am observat o uşoară scădere. După primul trimestru, adică în luna a patra şi a cincea, observăm o uşoară scădere, ceea ce este un lucru foarte bun (...). Am dat un avertisment tuturor ordonatorilor de credite să ţină cheltuielile cu bunuri şi cheltuialile de personal sub control".
De asemenea, ministrul a mai spus că a fost plafonată creşterea salariilor în cazul companiilor de stat care au pierderi şi arierate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2021, 10:39)
Am sa trimit de aici un mesaj mitomanului nesimtit numit Citu care de la pupitrul Parlamentului mintea cu nerusinare ca posesorii de credite sunt dezavantajati de IRCC-ul introdus de PSD. Este o minciuna sinistra lansata de un idiot. Iata cat este IRCC, este cat dobanda BNR-ului, 1.25% in timp ce ROBOR este mai mare asa cum a fost mereu. Citu este un tampit care este obisnuit sa fure, sa fure terenul altora prin despagubiri false, sa fure economiile altora prin inflatie si dobanzi real negative cu mult, si sa fure din ratele altora prin dobanzi calculate gresit si fraudulos. Asta este securistul Citu, trimis sa se infiltreze in CIA.
" Indicele IRCC, folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este de 1,25% pentru T3/2021 şi este sub nivelul ROBOR la 3 luni utilizat pentru creditele luate până în mai 2019, care a coborât la 1,50% pe an, după ce BNR a redus în ianuarie 2021 dobânda-cheie la 1,25%. Indicele IRCC, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele consumatorilor, folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele noi acordate începând din primăvara anului 2019, a scăzut aproape la jumătate faţă de prima valoare calculată, coborând la 1,25% şi egalând dobânda de politică monetară stabilită de BNR."