ZIARUL BURSA

06 iulie 2021
Ediţia din 23.12.2024
Ilustraţie de MAKE

VIŢELUL DE AUR LA VATICAN Sfântul Scaun - zguduit de un scandal financiar

Mihai GongoroiMiscellanea / 6 iulie 2021

O reţea vastă de relaţii a generat pierderi enorme pentru finanţele Vaticanului Principalul vizat este cardinalul Angelo Becciu, responsabil şi cu investiţiile Vaticanului în derivate financiare, realizate într-o anumită proporţie chiar cu bani donaţi pentru cei săraci şi nevoiaşi Un alt scandal financiar major ce a vizat acuzaţii similare cu cele recente a apărut în 2018, de data aceasta vizând Corul Capelei Sixtine, cel mai vechi ansamblu coral din lume, caz în care Vaticanul a lansat şi are în derulare o investigaţie 

Până şi cei mai evlavioşi dintre oameni cad adeseori în păcat. Ce te faci însă când unii dintre cei mai înalţi funcţionari de la Vatican dezvoltă "iubirea de bani"? Dezvăluirile din sânul Bisericii Catolice provoacă orori pentru publicul larg, credincios sau nu, de ceva timp încoace.

Statul reprezintă o ameninţare tot mai mare pentru competitivitatea Germaniei

Călin RecheaInternaţional / 6 iulie 2021

Călin Rechea

O analiză recentă a Institutului Economic German (IW) din Köln arată o tendinţă extrem de îngrijorătoare în ceea ce priveşte competitivitatea industriei din Germania. Mai mult, o evoluţie asemănătoare pare să se înregistreze atât la nivelul altor economii din zona euro, cât şi la nivelul unor economii emergente din Estul Europei, inclusiv ţara noastră.

China - tot mai avansată în procesul de transformare a yuanului în monedă internaţională

China - tot mai avansată în procesul de transformare a yuanului în monedă internaţională

V.R.Internaţional / 6 iulie 2021

Diana Choyleva, economist-şef la Enodo Economics: "Efortul de detronare a dolarului american se bazează, în mare parte, pe evoluţia tehnologică a Chinei" "Având în vedere că economia Chinei este a doua ca mărime din lume, yuanul ar trebui utilizat mult mai mult" 

China nu se află la prima încercare de transformare a yuanului său într-o monedă internaţională şi de reducere a dependenţei de dolar, dar acum merge mai departe cu planurile sale şi se pare că de data aceasta lucrurile stau altfel.

S-a furat o bucată de perete

Cătălin AvramescuEditorial / 6 iulie 2021

Cătălin Avramescu

Zilele trecute am fost furat. Era în parcarea unui shopping-mall din Bucureşti. Făcusem ceva cumpărături şi am coborât să le pun în maşină. Am pus pe jos unul dintre lucrurile cumpărate, un coş mare din plastic, pentru rufe, cu gândul să îi găsesc loc prin portbagaj. L-am uitat la numărătoare şi am plecat. După un sfert de oră mi-am amintit de coşul cu pricina şi m-am întors. Dispăruse. Cu toate că parcarea era, vezi Doamne, supravegheată electronic, paznicul a ridicat din umeri.

Investitorii europeni se tem de consecinţele răspândirii Covid - varianta Delta

Investitorii europeni se tem de consecinţele răspândirii Covid - varianta Delta

A.V.Internaţional / 6 iulie 2021

Bursele din Europa au fluctuat ieri, investitorii având temeri legate de creşterea numărului de îmbolnăviri de Covid (varianta Delta) la nivel global, care va afecta redresarea economiei.

Deutsche Börse

- Acţiunile producătorului auto Bayerische Motoren Werke AG (BMW) s-au depreciat cu 0,3%, la 89,79 euro la ora locală 16.25, cele ale rivalului Daimler AG - cu 0,1%, la 76,14 euro. Asociaţia Constructorilor Germani de Automobile (VDA) a anunţat că şi-a redus estimările privind ritmul de creştere a producţiei în acest an, de la 13% la 3%, adăugând că în ultimele luni producţia a fost "semnificativ sub aşteptări". În prezent, VDA se aşteaptă ca 3,6 milioane de automobile să fie produse în Germania în 2021, cu 400.000 de unităţi mai puţin decât în prognozele precedente.

- Indicele DAX s-a apreciat cu 0,1%, la 15.668,08 puncte la ora 16.27.

Sesiune de creştere pentru indici, în ton cu evoluţiile din pieţele europene

Sesiune de creştere pentru indici, în ton cu evoluţiile din pieţele europene

A.I.Piaţa de Capital / 6 iulie 2021

Oferta One United Properties a fost înregistrată în sistemul bursier  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în şedinţa de tranzacţionare de ieri, în ton cu aprecierile din pieţele europene. Indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 0,55%, la 11.895,89 de puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, ce reflectă parcursul celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,67%, până la 1.056,54 puncte.

Rulajul total a fost de 303,65 milioane de lei, cu mult peste cel din sesiunea anterioară, de 42,2 milioane de lei, în condiţiile în care oferta publică de vânzare a acţiunilor One Unite Properties (ONE), în valoare de aproape 260 milioane de lei, a fost înregistrată în sistemul BVB. Se preconizează că titlurile dezvoltatorului imobilar vor intra la tranzacţionare în data de 15 iulie.

Controversă pe axa educaţie-politică

ELEVI ÎN PARTID Controversă pe axa educaţie-politică

O.D.Politică / 6 iulie 2021

Discuţii legate de ingerinţele politicului în educaţie au tot fost. Acum, un politician din prima linie acuză un om din educaţie că a politizat şcoala în cel mai grav mod. Alina Gorghiu a afirmat că inspectorul şcolar general al judeţului Argeş trebuie demis de urgenţă pentru că a dus politicul în şcoală şi elevii în politică ca să fie asigurată victoria la alegerile interne ale partidului a unui anume lider la PNL Piteşti.

ÎNCEPÂND CU DATA DE 14 IULIE Lichiditatea acţiunilor Transport Trade Services va fi susţinută de BRK Financial Group

A.I.Piaţa de Capital / 6 iulie 2021

Lichiditatea acţiunilor Transport Trade Services (TTS), intrate la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în urmă cu mai puţin de o lună, va fi susţinută, începând de la mijlocul săptămânii viitoare, de BRK Financial Group (BRK), după cum reiese dintr-un raport al emitentului publicat, ieri, pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

Practic, Transport Trade Services a încheiat un contract prin care, brokerul din Cluj va presta servicii de Market Maker pentru companie pe o durată de doi ani cu posibilitate de prelungire, începând cu data de 14 iulie. Astfel, transportatorul de mărfuri pe Dunăre se alătură unei liste de companii precum Bursa de Valori Bucureşti, Antibiotice, Aages, Impact Developer & Contractor, MedLife, Romcarbon, TeraPlast şi Purcari, ce beneficiază de serviciile de Market Maker din partea BRK.

"Principala problemă pe care o identific la companiile de stat este interimatul mandatelor"

ANCA DRAGU, PREŞEDINTELE SENATULUI: "Principala problemă pe care o identific la companiile de stat este interimatul mandatelor"

A.I.Companii / 6 iulie 2021

Principala problemă a companiilor de stat din punctul de vedere al guvernanţei corporative este interimatul mandatelor conducătorilor, pentru că aceştia nu au cum să se angajeze în proiecte de anvergură, a subliniat ieri Anca Dragu, preşedintele Senatului, în cadrul unei conferinţe organizate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Domnia sa a spus: "Este nevoie de întărirea guvernanţei corporative şi în cadrul companiilor de stat. Cred că principala problemă pe care o identific la nivelul companiilor de stat este interimatul mandatelor. Pentru că un director, un membru al Consiliului cu un mandat de patru luni, nu prea are cum să îşi seteze obiective, n-ai cum să îi urmăreşti atingerea acelor obiective, şi nici nu are cum să se înhame la nişte proiecte de anvergură".

Rata de dobândă pe zece ani a României a urcat la 3,36%

CEL MAI RIDICAT NIVEL DIN SEPTEMBRIE 2020 Rata de dobândă pe zece ani a României a urcat la 3,36%

Mihai GongoroiMacroeconomie / 6 iulie 2021

Costurile de finanţare pe termen scurt ale guvernului Cîţu sunt mai scăzute în prezent faţă de cele de la finalul anului 2020, dar în creştere, pe toate scadenţele, faţă de nivelurile de acum o lună Analiştii se aşteaptă ca BNR să semnaleze, în următoarele luni, posibilitatea demarării noului ciclu de creştere a dobânzilor  

Rata de dobândă pe zece ani a României (RO10Y), barometrul pentru costul de finanţare din economie, a urcat ieri la 3,36%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2020, în ciuda ameliorării condiţiilor financiare din pieţele externe. Majorarea randamentului pe zece ani al României de pe parcursul ultimelor luni indică ieşiri controlate de capitaluri ale investitorilor nerezidenţi de pe piaţa titlurilor de stat în lei. De altfel, nici investitorii activi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu s-au înghesuit până în prezent să împrumute statul în condiţiile în care inflaţia anuală este estimată de banca centrală să urce la 4,1%, iar dobânda la titlurile de stat pe doi ani, cea mai lungă scadenţă oferită prin BVB, este de 3,25%. Subscrierile pe scadenţele (1 an şi 2 ani) în lei sunt cumulat de doar 270 milioane de lei, iar pe tranşa în euro de 26,7 milioane.

Galaţi: Investiţie de aproape 1,4 milioane lei în modernizarea unui teren degradat

Galaţi: Investiţie de aproape 1,4 milioane lei în modernizarea unui teren degradat

Ana FeleaCompanii / 6 iulie 2021

Nou proiect de modernizare anunţat de Primăria Galaţi. Autorităţile pun la bătaie aproape 1,4 milioane de lei pentru reabilitarea şi refuncţionalizarea unui teren degradat pe care doresc să îl transforme într-o zonă atractivă şi potrivită pentru petrecerea timpului liber. Este vorba despre zona cunoscută sub denumirea de Valea Ţiglinei, care face legătura între Faleza Dunării şi cele mai populate cartiere ale Galaţiului.

Rezultate în creştere, "a priit" şcoala online

BACALAUREAT Rezultate în creştere, "a priit" şcoala online

Octavian DanMiscellanea / 6 iulie 2021

Rezultatele la examenul de Bacalaureat sunt în creş­tere, iar o concluzie pripită ar putea fi că elevilor le-a priit şcoala online. Evident că lucrurile nu stau chiar aşa, iar cauzele creşterii ţin şi de alte cauze, inclusiv gradul de dificultate al subiectelor. O dovadă, chiar ministrul Cîmpeanu a admis că numărul notelor de 10 este unul foarte mare, chiar dacă mediile de 10 sunt mai puţine decât în 2020. Absolut toată lumea s-a plâns de şcoala online, de la ministru până la elevi şi profesori, aşa că e foarte greu de spus că această creştere are o bază solidă. Nu trebuie omis nici faptul că faţă de anul trecut numărul de candidaţi înscrişi la examen a fost cu 22.000 mai mic.

SoNoRo, turneu de muzică şi istorie

CULTURĂ SoNoRo, turneu de muzică şi istorie

O.D.Cultură / 6 iulie 2021

Muzica, istoria şi turismul se pot împleti în mod fericit. Vara aceasta iubitorii de cultură pot vizita clădiri cu o istorie în spate şi pot asculta muzică bună. Cea de-a IX-a ediţie a turneului SoNoRo Conac se va desfăşura în perioada iulie-septembrie 2021, când vor avea loc 15 concerte în clădiri cu un istoric remarcabil.

MACRO NEWSLETTER 6 iulie 2021

MACRO NEWSLETTER 6 iulie 2021

Macroeconomie / 6 iulie 2021

Producţia industrială din Franţa şi-a temperat creşterea anuală în luna mai 2021, până la 20,5%, de la 44,2% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,3%, după o creştere de 0,1% în luna anterioară. Producţia din industria prelucrătoare şi-a temperat creşterea anuală până la 22,3%, de la 49,5% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,5%, iar producţia de energie şi-a temperat creşterea anuală până la 13%, de la 20,5% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1%. (Sursa: INSEE)

Bugetul de investiţii al CNAIR pentru 2021 - peste 5 miliarde lei

Bugetul de investiţii al CNAIR pentru 2021 - peste 5 miliarde lei

A consemnat Emilia OlescuCompanii / 6 iulie 2021

Reporter: Cum a fost influenţată activitatea Companiei de Autostrăzi de pandemia de Covid 19?

CNAIR: La începutul pandemiei, în 2020, pentru că Europa avea nevoie ca activitatea să se desfăşoare în continuare, CNAIR împreună cu Poliţia Rutieră au realizat culoarele rutiere necesare transportului de mărfuri internaţionale.

Produsele pentru dezinfecţie - cerere peste aşteptările tuturor jucătorilor din piaţă

CIPRIAN OTEA, DIRECTORUL GENERAL AL MISAVAN: Produsele pentru dezinfecţie - cerere peste aşteptările tuturor jucătorilor din piaţă

A consemnat Adelina ToaderCompanii / 6 iulie 2021

Reporter: Produsele pentru curăţenie şi dezinfecţie au fost la mare căutare anul trecut. Cum a evoluat cererea pentru produsele din portofoliul dumneavoastră?

Ciprian Otea: Produsele de curăţenie au avut o cerere mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în special produsele de tip "consumer", oamenii petrecându-şi timpul majoritar în case. Datorită faptului că portofoliul Misavan conţine pe lângă detergenţi şi dezinfectanţi şi produse asociate curăţeniei, cererea crescută în domeniul produselor casnice, nu ne-a luat prin surprindere. În ceea ce priveşte dezinfecţia, cererea a crescut peste aşteptările tuturor jucătorilor din piaţă. Pe gama de dezinfectanţi, ponderea de business a crescut de la mai puţin de 1% la circa 6%.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo