ELEVI ÎN PARTID Controversă pe axa educaţie-politică

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 6 iulie 2021

Controversă pe axa educaţie-politică

Discuţii legate de ingerinţele politicului în educaţie au tot fost. Acum, un politician din prima linie acuză un om din educaţie că a politizat şcoala în cel mai grav mod. Alina Gorghiu a afirmat că inspectorul şcolar general al judeţului Argeş trebuie demis de urgenţă pentru că a dus politicul în şcoală şi elevii în politică ca să fie asigurată victoria la alegerile interne ale partidului a unui anume lider la PNL Piteşti. Acuzele sunt făcute într-o postare pe contul personal de Facebook al Alinei Gorghiu: "Inspectorul şcolar general al judeţului Argeş trebuie demis de urgenţă pentru că a dus politicul în şcoală şi elevii în politică, uzând de poziţia sa! Singura politică pe care trebuia să o facă era cea a educaţiei! Sper că situaţia de la Argeş este unică la nivel naţional şi va fi rapid soluţionată. Când interesele politice surclasează atribuţiile unei funcţii publice, când un inspector şcolar general obligă profesorii să voteze în funcţie de simpatiile sale şi când elevii devin în mâna sa masă de manevră, soluţia este una singură: demiterea. Presa locală argeşeană semnala, la sfârşitul săptămânii trecute, o situaţie revoltătoare. Pentru a asigura victoria unui anume lider la PNL Piteşti, inspectorul şcolar general «a înscris elevi de liceu în partid, deşi conform convocatorului, drept de vot au doar membri cotizanţi până la 31 decembrie». Acuzaţia de falsificare a convocatorului este gravă, însă atunci când elevii devin instrumente în bătăliile politice interne, cu sprijin de la şefa liberală a învăţământului argeşean, se impun măsuri radicale de urgenţă".

Senatoarea PNL a mai spus că aceste acţiuni denotă că inspectorul şcolar ocupă funcţia nu pe merit, ci prin sprijin politic, lucru contrar valorilor liberale: "Şi se pare că nu este primul derapaj de la atribuţiile funcţiei sale. Conduita sa nu este în acord cu ceea ce a promis PNL românilor şi nici cu modul în care se comportă marea majoritate a membrilor PNL aflaţi în funcţii publice: cu profesionalism şi responsabilitate. Oamenii judecă această guvernare inclusiv după astfel de gesturi punctuale, chiar dacă ele sunt total nereprezentative pentru PNL în ansamblul său. Normal ar fi ca fiecare responsabil din domeniul educaţiei să fie concentrat 100% asupra îndatoririlor sale în sensul asigurării unui act educaţional performant, în timpul examenelor naţionale, mai mult decât oricând. Singura politică care poate fi făcută de un profesor cu responsabilităţi în sistem sau de un inspector şcolar trebuie să fie cea a educaţiei, a pregătirii viitorului copiilor. Cei care fac altfel arată oamenilor că nu ocupă funcţia prin merit propriu, ci prin sprijin politic, ceea ce este contrar valorilor liberale. Corecţia e necesară, nu trebuie să ne temem să începem reformele cu noi înşine. Pentru a ieşi din această criză de încredere, în lipsa demisiei de onoare, demiterea inspectorului şcolar general este necesară. În consecinţă, solicit ministrului Educaţiei să o demită de urgenţă pe doamna Elena Liliana Murguleţ de la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, pentru ca astfel de practici să nu devină regulă. Cât despre procesul de alegeri interne al PNL, el trebuie să fie supus doar regulilor democraţiei. Dacă la Argeş este un lider judeţean care doreşte un nou mandat, pentru el trebuie să vorbească rezultatele organizaţiei sub conducerea sa, nu inspectorii şcolari şi alţii care ocupă funcţii publice beneficiind de susţinerea sa. Şi exclus categoric elevii din jocurile de culise ale politicii făcute pe persoană fizică!".

Inspectorul Elena Murguleţ, într-o declaraţie pentru edupedu.ro, respinge toate acuzaţiile aduse de Alina Gorghiu: "De principiu, eu vă spun lucrul următor: sunt aici inspector şcolar general de 10 luni de zile, am făcut lucruri foarte bune pentru sistem, sistemul a văzut exact ce tip de activitate desfăşor eu la ISJ, niciodată nu am amestecat activitatea mea din plan profesional cu activitatea mea din plan politic pentru că eu sunt un om cu o carieră respectabilă în spate şi nu am să permit niciodată nimănui, indiferent cum se numeşte, să lanseze nişte acuzaţii false complet care să îmi pună activitatea în umbră. Deci eu vă spun că acuzaţiile pe care le face doamna nu au absolut nicio legătură cu mine; absolut niciuna. Am văzut acuzaţiile şi vă spun că sunt mai mult decât sunt siderată. Eu sunt un om care preţuieşte copilul, elevul. Eu nu amestec lucrurile. Dacă doamna preia informaţii pe care nu le poate proba, pe care nu le poate asocia cu mine, atunci este o problemă".

Care este miza scandalului? Una locală. Viceprimarul oraşului Piteşti Gelu Tofan a fost ales în funcţia de preşedinte al organizaţiei locale a PNL. Gelu Tofan a obţinut 275 de voturi din partea liberalilor, iar contracandidatul său, consilierul local Mihai Coteţ, a obţinut doar 210 voturi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca doamna inspector ar fi pus elevii sa voteze cu Cotet, favoritul d nei Gheorghiu, sunt convins ca ar fi felicitat-o! Asa, ca n-a iesit Cotet, nu e bine... Dar sa nu existe inspectori scolari implicati in politica asta scarboasa, n-ar fi mult mai bine? Ca asa, sa schimbam pe al tau cu al meu, e degeaba, se face de 30 de ani, iar scoala saraca, e cum o stim...

    Eu nu văd un inspector apelând în acest mod la elevi ! Nu zic că e imposibil, dar eu nu cred ! Poate, pe când acum dna Gorghiu o făcea pe majoreta prin politică, se întâmpla! Că a avut si dânsa primii...pași de parcurs în politică!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb