BACALAUREAT Rezultate în creştere, "a priit" şcoala online

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 6 iulie 2021

Rezultate în creştere, "a priit" şcoala online

Rezultatele la examenul de Bacalaureat sunt în creş­tere, iar o concluzie pripită ar putea fi că elevilor le-a priit şcoala online. Evident că lucrurile nu stau chiar aşa, iar cauzele creşterii ţin şi de alte cauze, inclusiv gradul de dificultate al subiectelor. O dovadă, chiar ministrul Cîmpeanu a admis că numărul notelor de 10 este unul foarte mare, chiar dacă mediile de 10 sunt mai puţine decât în 2020. Absolut toată lumea s-a plâns de şcoala online, de la ministru până la elevi şi profesori, aşa că e foarte greu de spus că această creştere are o bază solidă. Nu trebuie omis nici faptul că faţă de anul trecut numărul de candidaţi înscrişi la examen a fost cu 22.000 mai mic.

Ministerul Educaţiei a anunţat ieri că rata de succes la examen de Bacalaureat a crescut cu 5% pe ansamblul tuturor promoţiilor: "Rezultatele au fost afişate atât pe http://bacalaureat.edu.ro/, cât şi în centrele de examen, prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidaţilor, în concordanţă cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor - RGPD/GDPR). Rata cumulată de promovare (înainte de contestaţii) este de 67,8%, în creştere cu aproape 5% faţă de aceeaşi etapă de afişare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut - 62,9%). Pentru promoţia curentă, rata de promovare este 73,9% (un plus de 2,5%, comparativ cu aceeaşi etapă din sesiunea iunie-iulie 2020 - 71,4%), iar pentru promoţiile anterioare, 27,6% (o majorare de 2,6%, comparativ cu sesiunea iunie-iulie 2020 - 25%). Au promovat 86.120 de candidaţi, dintr-un total de 126.999 de candidaţi prezenţi (110.358 candidaţi prezenţi provin din promoţia curentă, respectiv 16.641 candidaţi prezenţi din promoţiile anterioare). Precizăm că numărul de candidaţi înscrişi în acest an este cu peste 22.000 de candidaţi mai mic decât numărul celor înscrişi anul trecut.112 candidaţi au obţinut media 10 (232, în prima sesiune a anului trecut, înainte de contestaţii). Pe discipline de examen, situaţia candidaţilor cu note de 10 este următoarea: Limba şi literatura română: lucrările a 1.351 de candidaţi au fost notate cu 10; Limba şi literatura maternă: lucrările a 263 de candidaţi au fost notate cu 10; Proba obligatorie a profilului (Matematică - 948 / Istorie - 1.766); Proba la alegere a profilului şi a specializării: 7.196 (cele mai multe note de 10 au fost obţinute la Logică şi argumentare: 1908)".

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat mulţumit de rezultate: "Îi felicit pe toţi cei care au promovat examenul de Bacalaureat. Anul acesta, înainte de contestaţii, sunt 67,8%, cu aproape 5 procente mai mulţi promovaţi decat în sesiunea de anul trecut, 62,9 %. Au reuşit să se pregătească în pofida dificutăţilor clare, majore pe care le-au întâmpinat pe parcursul perioadei de criză sanitară. Numărul notelor de 10 a fost foarte mare, însă mediile de 10 au fost doar 121, faţă de 232 anul trecut. Ne dorim ca anul viitor să existe o corectare digitală. E nevoie de o evaluare mult mai obiectivă, e nevoie de o evaluare în interesul elevului".

Ca la orice examen există şi nemulţumiri. Contestaţiile au putut fi depuse ieri, într-un interval de şase ore. Rezultatele înregistrate după soluţionarea contestaţiilor vor fi anunţate vineri, 9 iulie. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: recunoaşterea/echivalarea/susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Dacă nici contestaţia nu ajută, atunci rămâne doar varianta repetării examenului. Candidaţii care nu au obţinut media de trecere la prima sesiune de Bacalaureat se pot înscrie la cea de-a doua sesiune, care are următorul program: 19 - 26 iulie 2021, Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen; 16 august 2021, Limba şi literatura română - proba scrisă; 17 august, Proba obligatorie a profilului - proba scrisă; 18 august, Proba la alegere a profilului şi specializării - proba scrisă; 19 august, Limba şi literatura maternă - proba scrisă; 31 august, Afişarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00; 31 august, orele 12.00 - 18.00 - depunerea contestaţiilor; 1- 3 septembrie, Rezolvarea contestaţiilor; 3 septembrie, Afişarea rezultatelor finale.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Scoala online trebuie sa devina o varianta care sa completeze invatamantul clasic cu prezenta fizica in banci, acolo unde se poate si exista avantaje masurabile (ex: sa ramana elevii acasa vinerea si sa faca scoala online, ar decongestiona cel putin traficul).

    Observ o tendinta la alde Campeanu de a se lauda cu efecte (intamplator pozitive) ale unor imprejurari in care oamenii au fost bagati cu forta... important ar fi sa tragem o linie si sa vedem care au fost aspectele pozivite si cele negative pe total.. nu izolat acolo unde ne convine. 

    Alde Catzu se lauda cu digitalizarea fara sa fi avut vreu aport concludent la implementarea acesteia.. Cu libertatea oamenilor la fel.. si-o aroga unul sau altul dupa cum le convine..

    Astia nu-s sanatosi la cap...  

    1. Foarte bine zis, dar am o nelămurire: Câțu se laudă cu digitalizarea, n-a contribuit la implementarea ei. Digitalizarea a fost implementată? Când? Unde?

      La romani se intelege prin digitalizare, faptul ca nu mai stai ca prostu la coada la ANAF sa depui niste hartii sau sa-ti platesti taxele la DITL, adica lucruri care in alte state sunt implementate de cel putin 20 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb