China - tot mai avansată în procesul de transformare a yuanului în monedă internaţională

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iulie 2021

China - tot mai avansată în procesul de transformare a yuanului în monedă internaţională

Diana Choyleva, economist-şef la Enodo Economics: "Efortul de detronare a dolarului american se bazează, în mare parte, pe evoluţia tehnologică a Chinei" "Având în vedere că economia Chinei este a doua ca mărime din lume, yuanul ar trebui utilizat mult mai mult"

China nu se află la prima încercare de transformare a yuanului său într-o monedă internaţională şi de reducere a dependenţei de dolar, dar acum merge mai departe cu planurile sale şi se pare că de data aceasta lucrurile stau altfel.

Diana Choyleva, economist-şef la compania independentă de prognoză macroeconomică şi politică Enodo Economics, spune, într-o analiză realizată pentru Financial Times (FT):

"Efortul reînnoit de detronare a dolarului american se bazează, în mare parte, pe evoluţia tehnologică a Chinei. Dezvoltarea infrastructurii financiare necesare, a sistemelor sale solide de plăţi mobile, precum şi lansarea cu succes a versiunii digitale a yuanului vor face mai uşoară utilizarea şi promovarea monedei naţionale dincolo de graniţele Chinei".

În opinia sa, dacă Beijingul va reuşi în acest proces, atunci va submina dominaţia pe care o au dolarul, respectiv SUA la nivel mondial.

Diana Choyleva continuă: "Având în vedere că economia Chinei este a doua ca mărime din lume, ţara deţinând totodată supremaţia din punct de vedere comercial, yuanul ar trebui utilizat mult mai mult decât este în prezent.

Până acum, hotărârea Beijingului de a menţine controlul asupra capitalului a împiedicat moneda Chinei să urmeze calea convenţională până la statutul de rezervă valutară".

Diana Choyleva subliniază acest aspect, respectiv că statul chinez încă impune restricţii asupra fluxurilor de bani, dar este de părere că perspectivele pentru yuan sunt mai favorabile acum. Domnia sa spune: "O monedă de rezervă trebuie să servească drept mijloc de schimb, depozit de valoare şi unitate de cont. Potrivit lui Mark Carney, fostul guvernator al Băncii Angliei, istoria a arătat că cel mai important dintre aceste atribute este primul, de mijloc de schimb. De la prima sa încercare prin care a încercat să conteste dolarul, între 2009 şi 2015, China a făcut progrese în crearea unui sistem digital de plăţi în yuani care, fiind rentabil şi uşor de utilizat, îndeplineşte criteriul de utilitate al lui Carney. În plus, Banca Populară Chineză (n.r. banca centrală) este foarte avansată în pregătirile pentru lansarea yuanului digital, care va servi iniţial economia internă. Dar, banca centrală lucrează şi cu instituţiile omoloage din Hong Kong, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite, alături de Banca Reglementelor Internaţionale, pentru utilizarea unui registru digital al tranzacţiilor între contrapărţi. Scopul este să valorifice monedele digitale ale băncilor centrale pentru a face plăţile transfrontaliere în mai multe monede mai simple şi mai ieftine".

"Succesul yuanului digital va depinde de disponibilitatea altor ţări de a accepta inovaţiile financiare ale Chinei"

Conform Dianei Choyleva, succesul yuanului digital va depinde parţial de disponibilitatea altor ţări de a accepta inovaţiile financiare ale Chinei, iar ţările occidentale s-ar putea opune. "Totuşi, proiectul oferă beneficii care ar trebui să atragă în special pieţele emergente slab deservite de acordurile actuale, în baza cărora o bancă «corespondentă» acţionează adesea ca intermediar pentru o alta în vederea facilitării transferurilor", susţine domnia sa, adăugând: "China a făcut, de asemenea, progrese în ceea ce priveşte creşterea atractivităţii yuanului ca depozit de valoare. Ţara asiatică este o economie stabilă, cu inflaţie scăzută, într-un moment în care pe pieţele financiare există temeri că stimulentele fiscale şi monetare fără precedent adoptate în perioada pandemiei vor dezlănţui inflaţia în SUA, ceea ce va afecta reputaţia dolarului".

Foarte important, spune Diana Choyleva, este faptul că, acum, sunt bănci centrale şi instituţii financiare care consideră yuanul drept depozit de valoare credibil. Domnia sa precizează: "China şi-a deschis pieţele de capital mai mult pentru investitorii străini, permiţând intrări puternice în acţiuni şi obligaţiuni, în ultimii doi ani. Este adevărat, China păstrează controlul asupra capitalului, dar lansarea cu succes a yuanului digital, sub supravegherea băncii centrale, va determina Partidul Comunist să impună controale mai relaxate, deoarece autorităţile vor avea vizibilitate deplină asupra fluxurilor bidirecţionale".

În cele din urmă, funcţiile yuanului ca unitate de cont au crescut de la încercarea iniţială de internaţionalizare a monedei Chinei, potrivit sursei, care adaugă: "Facturarea comercială în yuani trebuie să-şi recâştige nivelurile maxime din 2015. De atunci, China a lansat contracte futures denominate în yuani pentru o serie de mărfuri, inclusiv petrol şi aur".

"Cei care cred că dolarul poate rămâne moneda incontestabilă a rezervelor, să se gândească la atacurile din SUA asupra instituţiilor democratice"

Cei care se îndoiesc că yuanul va deveni o monedă de rezervă internaţională vor indica absenţa statului de drept în China, lipsa instituţiilor independente şi elaborarea de politici opace şi imprevizibile ale unui regim autoritar, potrivit Dianei Choyleva, care menţionează: "Cei care se gândesc, totuşi, că dolarul poate rămâne moneda incontestabilă a rezervelor, trebuie doar să se gândească la atacurile recente din SUA asupra instituţiilor democratice, care reprezintă, de asemenea, un motiv de subminare a statutului monedei de rezervă".

China se străduieşte acum să-şi valorifice reputaţia pe care o are în domeniul inovaţiei în plăţi, considerând că astfel va crea o sferă de influenţă în privinţa monedelor lumii, determinată nu de interese comune sau de cultură politică, ci de infrastructuri şi standarde tehnologice commune, conform sursei, care concluzionează că, în prezent, China beneficiază din plin de aceste avantaje.

Amintim că, săptămâna trecută, Francois Villeroy de Galhau, guvernatorului Băncii Franţei, membru în Consiliul Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că progresele rapide înregistrate de China în dezvoltarea yuanului digital reprezintă un risc major în prezervarea rolului internaţional al euro. În acest context, domnia sa le-a cerut autorităţilor europene să reacţioneze rapid, cu propriile eforturi echivalente şi cu soluţii de plăţi mai inovative, în caz contrar riscând "o eroziune a suveranităţii monetare europene, ceea ce nu poate fi tolerat".

Francois Villeroy de Galhau a catalogat progresele făcute de monedele digitale bancare centrale (CBDC) din afara Europei şi în special de yuanul digital drept parte a "triunghiului riscurilor" cu care se confruntă BCE în privinţa controlului plăţilor. De asemenea, oficialul BCE a atras atenţia asupra declinului folosirii numerarului şi a creşterii cripto-activelor.

"Există riscul clar ca Europa să piardă avântul nu doar în eforturile de întărire a rolului internaţional al euro, dar chiar şi în prezervarea monedei. Provocarea, aici, o reprezintă şi temerile geopolitice", a avertizat de Galhau, subliniind că BCE trebuie să analizeze toate modalităţile de folosire a unui potenţial euro digital pentru sprijinirea tranzacţiilor transfrontaliere.

Fost oficial nipon în domeniul reglementării: "Progresul Chinei în emiterea unei monede digitale va avea un impact uriaş"

Progresul Chinei în procesul de emitere a unei monede digitale bancare centrale va avea un impact uriaş asupra timpului în care îi vor urma exemplul economiile avansate, susţine, citat de Reuters, Toshihide Endo, fost comisar al Agenţiei pentru Servicii Financiare din Japonia (FSA) până în 2020.

Domnia sa spune: "Băncile centrale şi-au accelerat eforturile de dezvoltare a monedelor digitale în vederea modernizării sistemelor financiare".

Banca Populară Chineză este lider după lansarea proceselor în acest sens, în timp ce Banca Japoniei şi-a început propriul proiect CBDC abia în aprilie.

Oficialii americani şi-au exprimat recent scepticismul faţă de CBDC, însă Toshihide Endo afirmă că o astfel de atitudine precaută se poate schimba dacă cea de-a doua mare economie a lumii, China, va introduce o asemenea monedă.

"Dacă statul chinez va lansa o monedă CBDC, ţara asiatică va fi înarmată cu o infrastructură socială imensă", atratge atenţia Endo, adăugând: "Ar fi o mişcare greu de ignorat de alte ţări. Japonia şi alte economii avansate se vor confrunta cu o întrebare dură, şi anume: cât de repede ar trebui să urmeze în acest proces?".

În calitate de comisar FSA, Toshihide Endo a supravegheat o serie de reglementări, inclusiv pentru bănci şi monede digitale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Efectiv nu poti face un cont de yuan si nu poti cumpara decat daca ai afacere cu China.

    Este chiar super ciudat o moneda de rezerva sa nu poate fi detinuta de persoane fizice. 

    Raspunsul ar fi, din cate am inteles, ca o liberalizare a yuanului nu ar mai permite Chinei sa tina cursul de schimb in frau. 

    1. ...

    Abia astept sa punem capat imperialismuli gretos abuziv american... care a luat efectiv pielea de pe oameni in peste 70 de ani de domnie a acordului de la Bretton Woods.

    1. Si cu ce pui capat "imperialismului gretos abuziv american"...cu "revolutia culturala a lui Mao"?...o sa cam mori de foame...la propriu:-)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb