Alcătuirea Executivului după alegerile din 9 decembrie este una din principalele teme ale campaniei electorale. Toate alianţele posibile sunt puse în discuţie de diverşi candidaţi, în funcţie de interesele locale şi de afinităţile personale. Chiar dacă până acum, conform sondajelor de opinie, doar două alianţe şi un partid vor sări de pragul de 10%, în ecuaţii intră şi formaţiunile care se află în apropierea pragului electoral. Politicienii au învăţat că niciodată nu e bine să spui niciodată, asta în cazul în care nu le face plăcere ca peste un timp să asculte înregistrările unor declaraţii personale care se bat cap în cap. Există în acest moment mai multe scenarii post electorale, care se fac şi în funcţie de posibilitatea spargerii unor alianţe actuale. Un nou guvern USL pare să prindă tot mai mult contur, dar se discută şi de o posibilă alianţă PDL -PNL - UDMR, care să conducă ţara din 2013, dar şi de o asociere surpriză PSD - PP DD.
Liderul PDL Vasile Blaga vorbeşte tot mai des de o alianţă între partidul său şi PNL: "Un guvern puternic ar fi PDL - PNL - UDMR, care să susţină reformele de care România are nevoie. Nu cred că mai putem face greşeala din 2008, să ne aliem cu PSD-ul. Mai bine stau în opoziţie decât să fac un guvern cu PSD". De asemenea, Vasile Blaga a afirmat că nu îl interesează o negociere cu PP-DD, afirmând că în cazul în care USL va obţine la alegerile parlamentare 49% şi PDL peste 20%, va înainta oficial o propunere PNL pentru formarea guvernului. Preşedintele PNL Crin Antonescu i-a transmis lui Blaga că nu există nicio şansă pentru o astfel de alianţă, fiind convins că USL va obţine peste 50% din voturi la alegeri: " PNL a fost, este şi va fi până când va exista USL o parte componentă a acesteia şi a respectat şi îşi respectă şi în opoziţie şi la putere toate angajamentele şi, ca atare, nu avem cum pe un asemenea subiect să avem un dialog cu Vasile Blaga şi cu PDL. Deci, încă o dată îi mulţumesc, pentru că e vorba să fim politicoşi".
Pe de altă parte, un alt lider al PDL, Ioan Oltean, încearcă să contribuie prin declaraţiile sale la o ruptură în cadrul USL, fapt ce ar uşura eventualele negocieri de după 9 decembrie:" Sigur că este foarte important pentru USL ca, în 9 decembrie, să fie 450 de parlamentari USL. Înţeleg că acesta este obiectivul USL. Asta înseamnă democraţia promovată de USL. Iată că suntem în faţa unui nou lider politic care vrea să revenim la statul totalitar, să revenim la imaginea unui stat care controlează totul. Asta vrea USL, să devină un partid-stat, un partid comunist, iar Victor Ponta un fel de Nicolae Ceauşescu. Noi credem că principiile democraţiei presupun existenţa şi coexistenţa mai multor formaţiuni politice cu ideologii diferite, cu programe şi obiective diferite şi nicidecum distrugerea acelor formaţiuni politice care, în opinia lor, promovează o altfel de politică. Sunt stupefiat că, în România, mai există oameni şi partide care gândesc în felul acesta". Liderii opoziţiei afirmă că niciodată PDL şi ARD nu şi-au propus să distrugă alte formaţiuni politice, indiferent care ar fi acestea. Felul în care s-au aliat principalele trei partide, PSD, PDL şi PNL, în ultimii 6 ani, a demonstrat că orice este posibil pe scena politică autohtonă, chiar şi recurgerea la soluţii imorale.