Alina Gorghiu: "Anul acesta, statul român asigură pentru prima dată resurse financiare pentru un nou sediu al ICCJ"

S.B.
Politică / 3 octombrie

Alina Gorghiu: "Anul acesta, statul român asigură pentru prima dată resurse financiare pentru un nou sediu al ICCJ"

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis joi că anul acesta, statul român, prin Ministerul Justiţiei, asigură pentru prima dată resurse financiare pentru un nou sediu al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, o investiţie de 25 de milioane de lei, care vizează consolidarea capacităţii instituţionale a Instanţei Supreme, o instituţie fundamentală pentru sistemul judiciar românesc, informează news.ro.

Ea arată că îşi propune şi dotarea parchetelor şi a instanţele cu săli de audiere, amenajate în mod special, pentru victimele minore, pentru a nu le expune unor traume suplimentare.

Ministrul Alina Gorghiu a transmis cu ocazia inaugurării sediului Judecătoriei Carei, din judeţul Satu Mare, că investiţiile majore în infrastructura judiciară reprezintă o prioritate a mandatului ei şi de aceea fiecare moment în care un proiect major este finalizat, aşa cum stau lucrurile cu sediul Judecătoriei Carei, reprezintă o mare bucurie.

"Acum câteva zile a avut loc un eveniment similar la Judecătoria Topliţa care se adaugă noilor investiţii de la Târgu Lăpuş, Târgovişte, Slatina, Costeşti, Horezu, Târgu Mureş sau Târgu Jiu. Împreună, aceste investiţii deservesc zeci de comunităţi locale cărora acum li se adaugă cele 86 de localităţi sătmărene arondate Judecătoriei Carei. Şi zeci sau sute de mii de cetăţeni din diferite părţi ale ţării care plătesc taxe şi impozite şi care vor beneficia, în calitate de justiţiabili, de un serviciu public de calitate", arată Gorghiu în mesaj, ea precizând că magistraţii şi personalul auxiliar din aceste instanţe vor avea condiţii de lucru mai bune.

Potrivit ministrului Justiţiei, sediul Judecătoriei Carei are o valoare istorică şi arhitecturală fiind o clădire monument-istoric, construită în urmă cu peste 130 de ani, un simbol pentru comunitatea locală.

"Schimbarea la faţă" a fost posibilă în urma unei investiţii de aproximativ 15 milioane de lei, finanţată de către Banca Mondială, în cadrul Proiectului de Îmbunătăţire a Serviciilor Judiciare. Şi folosesc această ocazie pentru a transmite mulţumiri reprezentanţilor Băncii Mondiale pentru că au făcut posibil un demers ce răspunde nevoilor societăţii actuale. Ne dorim să menţinem ritmul investiţiilor în perioada următoare, să continuăm proiectele în curs şi să demarăm altele noi. Este deosebit de important faptul că anul acesta, de exemplu, statul român, prin Ministerul Justiţiei, asigură, pentru prima dată, resurse financiare pentru un nou sediu al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Vorbim despre 25 de milioane de lei - o investiţie importantă, care vizează consolidarea capacităţii instituţionale a Instanţei Supreme, o instituţie fundamentală pentru sistemul judiciar românesc. Mi-am asumat această obligaţie în mandatul meu de ministră a justiţiei şi mă bucur că este un obiectiv îndeplinit", arată Alina Gorghiu. Ea precizează că investiţiile în infrastructura judiciară vor continua în toată ţara.

"Echipa mea de la Ministerul Justiţiei face, vă asigur, toate eforturile pentru ca 3 noi obiective de investiţii să prindă contur anul acesta. Vorbesc de Palatul de Justiţie din Hunedoara, în care vor funcţiona Tribunalul şi Judecătoria, sediul Judecătoriei Hârlău, din Iaşi, şi cel al Judecătoriei Dragomireşti, din Maramureş. Programul de care, însă, mă simt cel mai apropiată, ca femeie şi ca mamă, este cel prin care îmi doresc să dotăm parchetele şi instanţele cu săli de audiere, amenajate în mod special, pentru victimele minore, pentru a nu le expune unor traume suplimentare. Justiţia trebuie să aibă şi o "faţă" mai prietenoasă, mai ales pentru copii şi tineri, iar cei care-i calcă pragul să se simtă în siguranţă", a afirmat Gorghiu.

Ministrul a mai declarat că şi resursa umană reprezintă "inima" sistemului şi joacă un rol esenţial pentru înfăptuirea unei justiţii de calitate.

"Statul român a făcut eforturi considerabile pentru a aduce noi magistraţi în sistem şi vă asigur că le vom face în continuare. De ani de zile s-au acumulat probleme sensibile, de la de supraaglomerarea instanţelor, scheme reduse de personal, lipsa unor sedii de instanţe moderne. Le rezolvăm, treptat, pe toate! Ne luptăm pentru a soluţiona aceste probleme şi anul acesta lucrurile s-au îmbunătăţit în ceea ce priveşte resursa umană. La începutul anului erau vacante 1164 de posturi de judecător şi 980 de posturi de procuror pentru ca la finalul lunii septembrie 2024, să ajungem la 744 de posturi vacante de judecător şi 776 de posturi vacante de procuror. Deci avem o perspectivă că situaţia posturilor vacante va fi soluţionată în următorul an", a afirmat Alina Gorghiu.

Potrivit Ministerului Justiţiei, modernizarea sediului Judecătoriei Carei a fost realizată în cadrul Proiectului de Îmbunătăţire a Serviciilor Judiciare (JSIP), finanţat de Banca Mondială şi implementat de Ministerul Justiţiei - Direcţia de Implementare a Proiectelor Finanţate din Împrumuturi Externe (DIPFIE). În incinta Judecătoriei Carei, în a cărei rază de competenţă teritorială sunt arondate 86 localităţi şi pe rolul căreia sunt înregistrate, anual, peste 4.000 de dosare, au fost amenajate, printre altele, 4 birouri pentru judecători şi 6 pentru grefieri, au fost suplimentate spaţiile de arhivă şi au fost montate sisteme de supraveghere video, un lift şi dotări moderne privind protecţia şi siguranţa la incendiu.

Constructorul a fost desemnat câştigător în urma unei licitaţii competitive internaţionale, executând reparaţii capitale, dar şi lucrări de modernizare şi amenajare a sediului Judecătoriei Carei.

Contractul prevede şi o perioadă de garanţie de 5 ani, interval în vor putea fi semnalate eventuale defecte, acestea urmând a fi remediate pe cheltuiala proprie a constructorului. Valoarea totală a obiectivului de investiţii s-a ridicat la 15.348.093,54 lei, cu TVA, incluzând atât cheltuielile cu finanţare de la Banca Mondială, cât şi pe cele cu finanţare de la bugetul de stat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb