În primul trimestru al anului, Alpha Bank Romania şi-a continuat strategia de a contribui la sprijinirea economiei, menţinând în acelaşi timp o performanţă financiară echilibrată bazată pe o activitate comercială susţinută, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, portofoliul de credite a ajuns la 3,02 miliarde de euro expunere netă ca urmare a unei creşteri anuale semnificative, de aproape 20%, a creditelor acordate persoanelor juridice, dar şi a contribuţiei din partea segmentului persoane fizice. Pe baza unei activităţi comerciale intense şi a unei gestionări eficiente a riscurilor, profitul net a ajuns la 11 milioane de euro,iar capitalizarea şi lichiditatea s-au menţinut la niveluri ridicate, semnificativ peste cerinţele de reglementare.
În primul trimestru al anului, Alpha Bank Romania a continuat să sprijine creşterea economiei româneşti, menţinându-şi totodată angajamentul de a fi un partener de încredere pentru clienţii săi prin investiţii în îmbunătăţirea produselor şi serviciilor oferite.
Activitatea intensă de creditare pe segmentul companiilor mari s-a concretizat în creşterea vânzărilor cu peste 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Banca şi-a consolidat poziţia pe piaţă şi şi-a extins portofoliul de clienţi cu companii lider, continuând să susţină eforturile acestora în tranziţia către o economie verde cu produse de finanţare adecvate. Totodată, Alpha Bank Romania a participat în trimestrul 1 la sindicalizări semnificative, oferind finanţare jucătorilor corporativi de top.
Banca a contribuit la susţinerea mediului de afaceri prin participarea activă în cadrul programelor derulate de către Guvernul României - IMM Invest, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Rural Invest şi Innovation.
Volumul creditelor noi acordate IMM-urilor în trimestrul 1 al anului 2023 a înregistrat o creştere consistentă, de 94% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, marcând cea mai bună performanţă din ultimul deceniu.
De asemenea, Alpha Bank Romania a continuat să participe activ la Programele de finanţare a IMM-urilor, Femeia Manager şi Start-Up Nation pentru susţinerea egalităţii de şanse în mediul antreprenorial şi a afacerilor la început de drum, în parteneriat cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.
Accentul pus pe oferirea de soluţii de plată inovatoare şi sigure pentru comercianţi atât pentru locaţiile fizice, cât şi în zona de eCommerce a consolidat poziţia de jucător de top a băncii, volumul plăţilor procesate prin soluţiile de tip POS, Tap to Phone şi e-commerce înregistrând în trimestrul 1 o creştere de 34% faţă primul trimestru al anului trecut.
Alpha Bank Romania şi-a continuat strategia de transformare digitală investind în dezvoltarea platformelor de creditare a persoanelor fizice şi a companiilor mici şi mijlocii.
De asemenea, asistentul virtual Dana a primit capabilităţi noi şi poate procesa automat (fără asistenţă umană) solicitări ale clienţilor privind informaţiile legate de credite sau îi asistă pe clienţi în procesul de completare a unei solicitări de credit, înlocuind astfel clasicele formulare cu multe câmpuri de completat.
Alpha Bank Romania a continuat să sprijine cultura şi implicarea în comunitate, susţinând turneul "Neorealite" al compozitorului şi pianistului de renume internaţional Steve Barakatt, care a concertat în premieră pentru publicul larg din România. Totodată, banca a continuat să promoveze creşterea educaţiei financiare prin implicarea într-o serie de programe adresate mediului preuniversitar.
Rezultatele financiare
La finalul trimestrului 1 al anului 2023, portofoliul de credite al Alpha Bank în Romania a ajuns la 3,02 miliarde de euro expunere netă, marcând o creştere de aproximativ 13% faţă de primul trimestru al anului trecut, în timp ce depozitele clienţilor s-au ridicat la 2,96 miliarde de euro, în creştere cu 9,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Activele totale ale băncii au ajuns la finalul primului trimestru la 4,4 miliarde euro, crescând cu 13% faţă de perioada similara a anului anterior.
Profitul net a ajuns la nivelul de 11 milioane de euro, reflectând activitatea comercială dinamică şi o gestionare eficientă a riscurilor.