Alpha Bank a anunţat, ieri, că reuşit să atragă o contribuţie de peste 10% din suma pe care intenţiona să obţină la recapitalizare de la investitori privaţi, condiţie necesară pentru a nu intra sub controlul statului elen. Oferta de titluri, în valoare de 457,1 milioane euro, a fost subscrisă în totalitate, potrivit instituţiei de credit. De asemenea, investitorii instituţionali, alături de alţi investitori calificaţi, au realizat un plasament privat de 92,9 milioane euro. Valoarea totală a recapitalizării Alpha Bank se ridică la 4,571 miliarde euro.
Subscrierea emisiunii de drepturi de către investitorii care şi-au exercitat dreptul de preemţiune şi drepturile de suprasubscriere a depăşit 165%. Pentru fiecare nouă acţiune, fiecare investitor privat care a participat la majorarea de capital cu plata în numerar urmează să primească un \"warrant\" care va include dreptul de a achiziţiona cel puţin 7,31 noi acţiuni ale Fondului Elen de Stabilitate Financiară (FESF).
Emisiunea de drepturi a avut loc în perioada 17 - 31 Mai, prin intermediul unei oferte publice, în Grecia, respectiv prin intermediul unei oferte adresate investitorilor instituţionali, în afara ţării. Cererea, rezultată atât din partea investitorilor cu drept de preemţiune, cât şi a altor investitori, a atins nivelul de 1,72 miliarde acţiuni, reprezentând 165,7% din instrumentele oferite în cadrul ofertei. Investitorii cu drept de preemţiune au subscris peste un miliard de acţiuni noi, reprezentând un grad de subscriere de 96,4%, iar ceilalţi investitori au subscris 720 milioane acţiuni. În cadrul procesului de alocare, 1.001.311.756 acţiuni noi au fost distribuite investitorilor cu drept de preemţiune, iar celorlalţi investitori le-au fost alocate 37.551.880 acţiuni noi. În cadrul procesului de alocare, investitorii fără drept de preemţiune vor primi o actiune nouă pentru fiecare 19.176 acţiuni subscrise. Fondului Elen de Stabilitate Financiară va subscrie 9.138.636.364 acţiuni noi în cadrul procesului de majorare a capitalului social.
După finalizarea procesului de majorare a capitalului social, capitalul social al Alpha Bank urmează să ajungă la 4.216.871.803,60 euro, divizat în 10.922.906.012 acţiuni cu o valoare nominală de 0,3 euro per acţiune şi 200.000.000 de acţiuni preferenţiale cu o valoare nominală de 4,70 euro per acţiune.
Acordul de salvare a Greciei, încheiat cu Uniunea Europeană (UE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), prevede ca cele patru bănci ale ţării, National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank, să fie recapitalizate, suma totală ridicându-se la 27,5 miliarde euro. Instituţiile de credit care nu reuşesc să atragă cel puţin 10% din necesar din surse private vor fi nevoite să cedeze controlul către FESF, care administrează 50 miliarde euro, acordaţi de instituţiile financiare internaţionale în vederea consolidării sectorului bancar local.
Necesarul de capital al băncilor greceşti a fost stabilit la 9,7 miliarde de euro pentru NBG, 5,8 miliarde euro pentru Eurobank, 4,5 miliarde euro pentru Alpha Bank şi 7,3 miliarde de euro pentru Piraeus Bank.
Eurobank a anunţat, în aprilie, că a renunţat să mai încerce să atragă 10% din suma necesară pentru recapitalizare de la investitori privaţi, alegând să apeleze, pentru obţinerea sa, la Fondul Elen de Stabilitate Financiară. Consiliul de Administraţie al instituţiei de credit a decis să propună strângerea întregii sume de la FESF, la Adunarea Generală a Acţionarilor din 30 aprilie, ceea ce urmează să o plaseze sub controlul guvernului de la Atena.
Creditorii internaţionali ai Greciei şi reprezentanţii Oficiului de Concurenţă al Comisiei Europene au cerut instituţiilor de credit elene să îşi vândă activităţile non-bancare din Grecia, precum şi subsidiarele din străinătate.