Dreptul la contestarea unor actanţi publici va fi aspru sancţionat de legislaţia penală, conform unui proiect de lege, marca PSD-ALDE, care prevede introducerea unui nou alineat la articolul 397 din Codul penal, ce reglementează acţiunile împotriva ordinii constituţionale.
Astfel, conform PL 190/2017, la articolul 397 din Codul Penal se introduce alineatul 3 ce va avea următorul cuprins:
"(3) Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi".
Ce aduce nou textul acestui proiect legislativ?
În forma actuală a art. 397 Cod Penal, la alineatul 1 este sancţionată doar acţiunea armată, care atrage o pedeapsă cuprinsă între 15 şi 25 de ani, iar la alineatul 2 sunt incriminate acţiunile violente ce au scop schimbarea ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat care atrag o pedeapsă cuprinsă între 10 şi 20 de ani de detenţie şi interzicerea unor drepturi.
Cu alte cuvinte, modificarea dorită de coaliţia majoritară PSD-ALDE vine în plus la cele două alineate, care amândouă se referă la fapte violente: acţiuni armate sau acţiuni violente.
Prin această modificare, fără a specifica în alineatul 3 despre ce tip de acţiuni este vorba, textul de lege lasă loc la interpretări destul de largi şi la atitudine abuzivă din partea organelor de ordine.
Practic, nefiind vorba despre acţiuni armate sau violente, aşa cum sunt stipulate ele în alineatele 1 şi 2 ale art. 397 Cod Penal, putem spune că orice manifestare paşnică împotriva persoanelor şi bunurilor în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat va fi considerată infracţiune şi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Care ar fi acest tip de manifestări?
Ne putem gândi la un miting neautorizat prin care este blocat, de exemplu, accesul aleşilor în clădirea Parlamentului. Neputând intra în clădire şi legifera, organele statului i-ar putea trimite în închisoare pe manifestanţi, pe motivul că au împiedicat exercitarea puterii de stat. Acelaşi lucru ar fi valabil şi în cazul unui cordon uman care ar împiedica membrii Guvernului să intre în Palatul Victoria la şedinţele săptămânale ale Executivului; sau la cazul blocării accesului maşinilor demnitarilor, pentru că tot vorbim despre "acţiuni împotriva bunurilor".
Mai mult, din interpretarea largă a modificării dorite de parlamentarii PSD-ALDE, ne putem gândi că în categoria acţiunilor la adresa unor persoane pot fi trecute şi huiduielile sau insultele adresate acestora în timp ce se află în exerciţiul funcţiunii sau în drum către birourile din Parlament sau Palatul Victoria ori către ministerele de profil.
Actuala putere a găsit de cuviinţă să reînvie vechiul articol stalinist 209 din legea Republicii Populare Române nr. 5/19 ianuarie 1948:
"Constituie delictul de uneltire contra ordinei sociale şi se pedepseşte cu închisoare corecţională:
I. De la 6 luni la 3 ani, amendă dela 2.000 la 20.000 lei şi interdicţie corecţională dela 1 la 3 ani faptul de a propovădui prin viu grai schimbarea formei democratice de guvernământ a Statului."
Care este diferenţa între proiectatul alineat 3 al art. 397 din Codul Penal şi alineatul 1 din art. 209 al legii 5/1948?
Niciuna.
1. chiar ne credeti prosti?
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2018, 08:06)
Incercati o manipulare de 2 lei.
"Întreprinderea de acţiuni ... în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat" e similar cu "delictul de uneltire contra ordinei sociale"???
Pe langa asta, legat de proteste. Acestea trebuie sa se desfasoare intr-un cadru normal, firesc si sa fie depaseasca circul de genul: "blocam intrarea in x/y/z" sau "ne baricadam in x/y/z".
1.1. Cine incearca manipularea de doi lei?!? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 26.04.2018, 09:05)
Autorul articolului, sau PSD-ALDE?!?
Intr-adevar, "Intreprinderea de actiuni..." nu e similara cu "delictul de uneltire...". A doua mi se pare mult mai grava, mai serioasa, mai concreta decat, bunaoara "ingreunarea exercitarii puterii de stat" - cum ar fi, de exemplu, crima oribila de a nu te da destul de repede la o parte din trafic cand trece vreun porc cu ceafa groasa, girofar si fonctie.
Altfel spus, in RPR stalinista din anii 50 trebuia sa faci chestii mult mai nashpa decat in Romania pesedisto-aldista ca sa ajungi la bulau.
Mi-a placut in postul dvs. si sintagma (frumoasa si neinsemnand nimic) despre "cadrul normal, firesc" in care ar trebui sa se desfasoare protestele.
Ce inseamna, mai exact, "cadru normal, firesc"?!?
Pai, e simplu - cadrul normal, firesc (sau anormal, nefiresc) este ceea ce stabilesc cei de la putrere, preferabil a posteriori, ca justificare pentru actiunile represive deja luate.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2018, 12:43)
Atata timp cat arogantii de prin multinationale, banci, asigurari, brokeri etc , toata liota "intelighentei" refuza cu infumurare sa participe la alegeri de ce va mirati ce "monstri" ies din mintile acestei junte de la putere ??!!?? Cine sunt reprezentantii celor ce protesteaza la hastagul #resist ? Greierul Chirila , matusalemul Sora (cu totul respectabil) ? Cine a mai ramas CREDIBIL din partea opozitiei ?Aceiasi Filosofi de 20 de ani Liiceanu,HR Patapievici ??!!?? Hai sa fim seriosi, gargaragii uselisti ai lui Ghinea ? Tot cu Ciolos "defileaza" opozitia ??? In acest caz nu va mai mirati ca pesedeii vor conduce minim 20 de ani de acum inainte !!!
1.3. Cateva corectii se poate? (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 26.04.2018, 20:53)
1. De fapt, nici dvs., nici toti ceilalti cvare vehiculeaza aceasta teza - a arogantilor, liota "intelighentei" (?) etc. care nu voteaza - habar nu aveti daca e si adevarata, dar, sigur, da bine, ca doar cineva trebuie sa fie de vina.
Daca sunteti convins ca asa stau lucrurile, dati va rog cateva argumente statistice credibile.
Bun, pe-asta am rezolvat-o.
2. Nu stiu de unde-ati scos-o pe-asta cu mirarea. Nu ma mir deloc; dimpotriva ce numiti dvs. junta la putere actioneaza exact cum ma asteptam. Intr-un mod ironic, as zice ca si-au tinut toate promisiunile - la cele implicite ma refer.
3. Nu stiu cine-s reprezentantii protestatarilor - trebuie neaparat sa existe unii, o ierarhie cu sefi, subsefi, eventual secretare si soferi?!?
Iaca si eu sunt unul dintre ei (la protestatari ma refer).
4. Nu chiar toti, dar multi din partea opozitiei sunt mai credibili decat PSD-ALDE. Nici nu-i prea greu, pentru ca, in ochii mei cel putin, liderii PSD-ALDE au zero credibilitate.
5. In particular, "gargaragiii [cu trei de "i", daca nu va e cu suparare] lui Ghinea" - care nu-s uselisti, faceti poate o confuzie - au credibilitatea nestirbita. Nestirbita de scandaluri, hotii, condamnari etc.
6. Da, opozitia defileaza si cu Ciolos. Suparare mare? Uzat, obosit, "vechi"? Sa-l comparam atunci pe Ciolos - 48 de ani, intrat practic in politichia romaneasca de nici trei ani - cu corifeii pesedisti, sau cu fragedul Tariceanu?
In rest aveti dreptate.