Alum Tulcea (BBGA) şi IAMU Blaj (IAMU) au debutat, ieri, pe piaţa AeRO, după transferul de pe piaţa Rasdaq, însă titlurile celor două companii nu au stârnit interesul investitorilor, în prima zi pe ATS. Astfel, până la ora 17 a fost înregistrată o singură tranzacţie cu acţiuni IAMU, în valoare de 350 de lei.
Prezent la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru deschiderea şedinţei zilnice de tranzacţionare, Nicolae Anghelovici, directorul Alum Tulcea, a declarat că, în cadrul companiei, au fost realizate investiţii importante pe linie tehnologică în vederea reducerii consumurilor specifice, a gazelor cu efect de seră şi a emisiilor de pulberi.
Domnia sa a precizat că Alum a făcut investiţii de peste 15 milioane de dolari pentru protecţia mediului, începând din 2005 până în prezent. Potrivit sursei citate, Alum a înregistrat, în 2014, o cifră de afaceri de 537 de milioane de lei, faţă de 523 de milioane de lei în anul anterior. Profitul din exploatare a fost de 29,3 milioane lei, în timp ce profitul net a fost de 50 de milioane de lei.
Nicolae Anghelovici susţine că, pe termen scurt şi mediu, Alum vizează finanţarea investiţiilor în desfăşurare în vederea scăderii costurilor de producţie şi creşterii competitivităţii, continuarea procesului de modernizare a producţiei şi a parametrilor tehnologici, precum şi asigurarea resurselor de materie primă în condiţii economice cât mai avantajoase.
Domnul Anghelovici a mai spus că, în 2015, Alum a alocat un program de investiţii de 2,34 de milioane de dolari axat în special pe reducerea consumului specifice de materie primă şi materiale în vederea scăderii costurilor de producţie. "În acest an, mizăm pe o cifră de afaceri de 169 de milioane de dolari, în condiţiile unor cheltuieli de 163,6 milioane dolari", a conchis domnia sa.
Alum Tulcea este singurul producător de alumină din ţară, cu o capacitate de producţie de 500.000 de tone pe an, potrivit BVB. Alumina produsă este livrată pe piaţa internă către Alro, parte a grupului Vimetco, precum şi la export. Compania are un capital social de 488,4 milioane lei, divizat în 82 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 5,95 lei/acţiune. Alro este acţionarul majoritar al Alum, cu o participaţie de 99,4% din acţiuni. Raportat la cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Alum pe piaţa Rasdaq, capitalizarea bursieră a companiei este de 73,8 milioane lei.
Compania IAMU Blaj a fost reprezentată ieri la BVB de Grigor Câmpeanu, directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie. Domnia sa a subliniat că societatea vrea să devină numărul 1 în Europa în domeniul minitehnicii liniare, după achiziţia unui nou sistem de management a producţiei, provenit de la Toyota.
IAMU este unul dintre partenerii companiei germane Bosch, peste 90% din producţie fiind pentru aceasta. Pentru 2015, IAMU vizează creşterea uşoară a cifrei de afaceri, la 75,4 milioane lei (circa 17 milioane euro) şi a programat investiţii de 9,2 milioane lei. Până în 2017, compania estimează o cifră de afaceri de 84 milioane lei.
Cei mai mari acţionari ai IAMU sunt SIF Banat Crişana (76,7%) şi SIF Oltenia (19,8%). Compania are un capital social de 23,7 milioane lei, divizat în 9,5 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 2,5 lei/acţiune. Raportat la cel mai recent preţ al acţiunilor IAMU pe piaţa Rasdaq, compania are o capitalizare bursieră de 33 milioane lei.