Republica Nauru este o ţară insulară în teritoriul micronezian al Pacificului de Sud, are 9000 de locuitori, o suprafaţă de 21 de kilometri pătraţi şi nu deţine o capitală. Nauru a votat pe 21 decembrie 2017 împotriva rezoluţiei ONU de anulare a recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului. Noi, prin reprezentanţi, ne-am abţinut. După cinci luni ne-am dat seama, tot prin reprezentanţi, că trebuie să ne asumăm alegerea făcută încă de când ne abţineam şi să urmăm calea deschisă de abilii politicieni din Nauru.
Cu această poziţie asumată au început să apară primele reacţii, care ne privesc direct. Conducerea palestiniană din Cisiordania ocupată a anunţat că-şi recheamă ambasadorii din patru state membre ale Uniunii, care au trimis reprezentanţi la o ceremonie în onoarea deschiderii Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Cele patru ţări vizate sunt Austria, Ungaria, Cehia şi România, a anunţat Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene. Ambasadorul Fuad Kokaly a fost rechemat la Ramallah. Înainte de asta, diplomaţi din ţara noastră, Ungaria şi Cehia au blocat, săptămâna trecută, o iniţiativă a Uniunii Europene, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, iar ministrul palestinian de Externe a condamnat poziţia celor trei state, spunând că acţiunea lor va avea consecinţe la toate nivelurile.
Evenimentele se succed cu rapiditate, iar cursul nu pare a fi unul bun, indiferent de unghiul din care este privită problema. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, omul care a insistat în legătură cu această mutare, a vorbit şi încă vorbeşte despre o dezbatere publică pe această temă, deşi toate declaraţiile lui indică faptul că nu dezbatem nimic, ci doar am fost informaţi de o hotărâre luată deja. Pe 20 aprilie, Liviu Dragnea anunţa în direct la TV: "Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea ambasadei. Poate părea puţin important, dar are o valoare simbolică uriaşă, pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană". Preşedintele Klaus Iohannis a invocat dezbaterea şi a vorbit despre repararea greşelilor deja făcute de guvern, iar ieri a dat o nouă declaraţie amplă pe această temă: "În chestiunea politicii externe colaborarea nu este opţională, este obligatorie. Nu există, sau cel puţin nu ar trebui să existe abordări diferite. România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi pe o singură voce în chestiuni importante de politică externă şi acest lucru a fost bine înţeles de toată lumea. Deci, abordarea pe care am criticat-o a fost că s-au dus în Israel şi fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialişti pe politică externă, s-au trezit vorbind despre mutarea ambasadei. Aşa ceva nu se face. Pur şi simplu nu se face. Nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educaţie selectă, nu. Astfel de abordări dăunează grav României şi din acest motiv ele nu trebuie să aibă loc.
Este bine să ştim unde stăm. De acolo se va lua o decizie şi ultimul cuvânt, conform Constituţiei, îl voi avea eu. Dar nu am decis niciodată în chestiuni importante sau chiar mai puţin importante pentru România fără să fiu informat. Deci, un decident care se trezeşte vorbind într-o ţară străină fără să cunoască toate datele problemei greşeşte profund. Nu am de gând să greşesc în această chestiune".
Pe de altă parte, în legătură cu decizia Autorităţii Palestiniene de a-l rechema pe ambasadorul de la Bucureşti, preşedintele a spus: "Se va rezolva de la sine. Nu trebuie să exagerăm nici unii, nici alţii". Cum? Deocamdată este un mister pentru toată lumea, mai puţin pentru preşedinte. La câteva ore după aceste declaraţii, premierul Viorica Dancilă l-a primit la sediul Guvernului pe ministrul turismului din Statul Israel, Yariv Levin.
• Echilibru "ciudat" manifestat de Austria şi Ungaria
În ceea ce priveşte ţara noastră, iniţiativa mutării vine exclusiv din zona guvernului, chiar dacă Liviu Dragnea nu este (oficial) prim-ministru, iar calendarul declaraţiilor şi gesturilor este cunoscut. Cum au acţionat, pe acest subiect, celelalte state europene care au supărat autorităţile de la Ramallah?
Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a anunţat săptămâna trecută că sediul ambasadei din Israel va fi mutat, dar Guvernul de la Praga nu a confirmat un plan concret în acest sens. Trebuie spus că Cehia a fost prima ţară din Uniunea Europeană care s-a exprimat deschis în favoarea recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului. Mult mai interesantă este atitudinea Ungariei. Pe 17 decembrie 2017, Viktor Orban a declarat că Ungaria nu intenţionează să-şi mute ambasada din Israel şi a adăugat că politica ţării sale privind Orientul Mijlociu nu se va schimba. Cu toate acestea, acum, Ungaria a blocat iniţiativa Uniunii Europene, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, iar un reprezentant a participat la ceremonia în onoarea deschiderii Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Un "echilibru" care nu este pe gustul palestinienilor. O atitudine similară au manifestat şi austriecii. Martin Weiss, ambasadorul Austriei în Israel, care a luat parte la evenimentele organizate cu ocazia mutării Ambasadei SUA, a afirmat că ambasada ţării sale este şi va rămâne la Tel Aviv.
• Colegii de politică externă
Prima fisură, una foarte mică, la nivel global pe această temă s-a observat în momentul votului asupra rezoluţiei ONU de anulare a recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului. Majoritatea a fost largă, 128 de state membre au votat în favoarea rezoluţiei. Interesantă este lista celor care au votat contra: Guatemala, Honduras, Insulele Marshall, Micronesia, Nauru, Palau, Togo, S.U.A. şi Israel. Da, dreptul la vot nu ţine de puterea economică, suprafaţa ţării, populaţie. Teoretic. De altfel pe lista statelor care atunci s-au abţinut, printre care şi România, s-au aflat alte nume mai puţin cunoscute celor care nu sunt pasionaţi de geografie: Antigua-Barbuda, Benin, Bhutan, Guinea Ecuatorială, Fiji, Haiti, Kiribati, Lesotho, Malawi, Insulele Solomon, Tuvalu, Vanuatu. În mod clar, insulele din Oceania au o poziţie clar conturată pe acest subiect. Adunând populaţia multora dintre aceste state vom obţine un număr mai mic decât cel al locuitorilor oraşului Tel Aviv (1.388.000), dar asta nu contează. Multe dintre aceste ţări sunt remarcate din patru în patru ani la defilarea delegaţiilor la Jocurile Olimpice de vară, fiind reprezentate doar de purtătorul steagului.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva premierului Viorica Dăncilă, acuzând-o, printre altele, de înaltă trădare şi uzurparea funcţiei publice, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Liderul PNL o acuză pe Dăncilă de "înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului". Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informaţii confidenţiale şi i-ar fi prezentat preşedintelui României informaţii false în legătură cu memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel.
Liviu Dragnea a reacţionat la această acţiune a liderului PNL, pe care o califică drept o tentativă de lovitură de stat: "Este operaţionalizarea ameninţărilor domnului Iohannis la adresa premierului Dăncilă. Când am spus că este vorba despre acţiuni de ordin mafiot, m-a contrazis. S-a dovedit că am avut dreptate. Este o tentativă de lovitură de stat. Domnul Iohannis, având experienţă cu cele şase case, vrea să preia controlul şi asupra Palatului Victoria.Este o tentativă de a prelua puterea. Nu vom ceda. Este o acţiune violentă, nedemocratică şi neconstituţională de a bloca un guvern care a adus bunăstare şi aduce bunăstare românilor şi de a instala un guvern care să taie salariile românilor. Trebuie să ne gândim serios dacă nu pot fi făcute plângeri penale împotriva celor care fac aceste lucruri. Eu nu avertizez, doar constat cu amărăciune şi cu dispreţ."
*•
Ministerul Afacerilor Externe, după ce a a luat notă de decizia autorităţilor de la Ramallah de a-şi chema pentru consultări ambasadorul de la Bucureşti, anunţă că acum este nevoie mai mult decât oricând de un dialog politic susţinut, inclusiv prin intermediul reprezentanţelor diplomatice: "MAE menţionează că, la acest moment, este nevoie mai mult decât oricând de un dialog politic susţinut, inclusiv prin intermediul reprezentanţelor diplomatice, şi de intensificarea contactelor diplomatice, în sprijinul unei abordări constructive în ceea ce priveşte problematica israeliano-palestiniană. MAE subliniază necesitatea evitării oricăror acţiuni care ar putea să compromită procesul de pace. Totodată, MAE reiterează poziţia principială a României privind soluţia existenţei celor două state, Israel şi Palestina, care să convieţuiască în pace şi securitate",
Ministerul Afacerilor Externe precizează că uzanţele diplomatice prevăd posibilitatea chemării unui ambasador pentru consultări.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2018, 07:00)
Au gasit cu ce sa se joace Dragnea si Dancila. Habar nu au in ce se baga. Ei sunt lideri de Nauru.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Van în data de 18.05.2018, 09:05)
Dragnea este si a actionat sub controlul Israelului. Inca nu este clara pentru toata lumea chestia asta?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2018, 09:23)
Iar ne-am facut de poveste ...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 18.05.2018, 09:32)
As nuanta: participam activ la o poveste care se face, iar Dragnea nu ne-a intrebat daca noi, cetatenii, sintem dispusi sa ne asumam riscurile tragice pe care povestea le incumba.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2018, 09:45)
Altfel spus, Iohannis ne consultă zilnic.
Ne-au mai întrebat unii și alții câte ceva, dar a părut că 8,3 milioane de voturi sunt spanac.
3.3. BCR Chisinau a intrebat (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 18.05.2018, 10:23)
cineva? Macaroni Herr Betz a second 5miliarde jumatate din banii actionarilor Erste pe care i-a transformat in REZULTAT reportat.Da aici , vorba Maestrului Tanase Si cu AStA ce-am facut
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2018, 11:53)
Prostii ! Aici e vorba de a consulta lumea in legatura cu pericolul reprezentat de niste fanatici .Cele 8 milioane de voturi se vad azi foarte bine -nu sunt spanac , sunt rahat
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2018, 11:58)
Inteligențe ! Aici e vorba de PPE.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Vanat în data de 18.05.2018, 13:10)
In momentul in care intri in rahat fara sa fie cazul (puteam foarte bine sa stam deoparte si sa nu ratam ocazia de a "tacea") inseamna fie ca esti idiot (iar idiotii nu au ce cauta la conducerea unei natiuni) fie ca esti marioneta altuia care te-a determinat sa faci asta in folosul lui (iar o marioneta nu are ce cauta la conducerea unei tari pentru ca ii deturneaza interesele). Oricum am privi situatia, Dragnea nu are ce cauta la conducerea tarii (este umbra permanenta a Vasilicai - fie l-a angajat SPP-ul si noi nu stim, fie o controleaza si dirijeaza pe Vasilica din scurt, caz in care revine iarasi, teza "marionetei" si deci Vasilica nu are ce cauta in fruntea guvernului pentru ca este manipulata (de Dragnea, care la randul lui fie este idiot, fie este manipulat)) Oricum am da-o, suntem condusi (mai degraba dirijati) de nulitati si nu este normal asa ceva. Intrebarea mea este simpla - Ce castiga Romania din aceasta reverenta obedienta? Ce poate pierde este clar - linistea, demnitatea si respectul. Dar ce castiga, totusi?
Astept raspunsul de la "inteligentul" cu 8 milioane de voturi (care nici macar nu au fost 8 si care oricum s-au dus, au "dezertat" din tabara hotilor si mincinosilor).
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2018, 09:33)
Cred ca ne jucam cu focul Ar fi foarte bine sa marim paza la metrou la orelele cand ies copii de la scoala si in general orele cand este atat de aglomerat Noi nu am trecut prin experientele altor tari Prefer sa vad la stiri cum ramane in pana masina luxoasa a vreunui ingamfat deca altceva- Doamne fereste!Dementa in lume e mare in acest moment...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2018, 09:47)
Niciun ramadanist din România nu este necolaborator al Securității. Dacă e să fie vreo Doamne ferește, autorul se numește SRI.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2018, 10:17)
Raed Arafat este colaborator al Securitatii?
4.3. Collaborator Treichl (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 18.05.2018, 10:31)
18 ianuarie 2012 Financial Times, invatati cu brutalitatea cei din Estul Salbatic
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2018, 11:57)
:) tu ce crezi?
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2018, 12:40)
Eu cred ca este medic si un bun organizator.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2018, 11:46)
Opozitia nu exista nici pe partea externa ; pardon ,aceleasi palavre si nimicuri rostite de penibilul Teodor Baconschi !
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2018, 16:25)
Curioasa schimbarea gogomanilor care l-au sprijinit cu entuziasm (voluptate) pe initiatul in toate cele Basescu ,in preferinta lui pentru Marele Licurici .De fapt este o lupta intre slugi de obediente diferite !