Ambasadorul rus în Marea Britanie nu crede că ţara sa va folosi arme nucleare tactice în invazia din Ucraina

Ambasadorul rus în Marea Britanie nu crede că ţara sa va folosi arme nucleare tactice în invazia din Ucraina

S.B.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 29 mai 2022

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a declarat pentru BBC că nu crede că ţara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei, informează news.ro.

Andrei Kelin a spus că, în conformitate cu regulile militare ruseşti, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta.

Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în special atunci când existenţa statului este ameninţată.

"Nu are nimic de-a face cu operaţiunea actuală", a spus el duminică dimineaţa.

Când Vladimir Putin şi-a pus forţele nucleare în alertă maximă la sfârşitul lunii februarie, la scurt timp după invazie, a fost perceput pe scară largă ca un avertisment.

Putin a dat vina pe pe agresiunea Occidentului şi a NATO. Însă secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a calificat-o ca o încercare de a distrage atenţia oamenilor de la "ce nu merge bine în Ucraina", declarând că Rusia a întârziat cu privire la invazia sa după doar câteva zile şi încercând să "amintească lumii" că are un efect de descurajare.

Armele nucleare tactice sunt cele care pot fi folosite la distanţe relativ scurte, spre deosebire de armele nucleare "strategice" care pot fi lansate pe distanţe mult mai mari şi pot ridica spectrul războiului nuclear total.

Dar termenul include încă multe tipuri de arme, inclusiv bombe mai mici şi rachete folosite pe câmpul de luptă. Se crede că Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice.

În interviul cu Clive Myrie de la BBC, ambasadorul a negat, de asemenea, că forţele ruse bombardează civili şi a spus că acuzaţiile de crime de război din oraşul Bucha sunt o ""fbricaţie".

La întrebarea: "De ce Rusia conduce acest război în acest fel, comitând crime de război?" Kelin a răspuns: "Primarul Bucei în declaraţia sa iniţială a confirmat că trupele ruse au plecat, totul este curat şi calm, oraşul într-o stare normală.Nu se întâmplă nimic, nu sunt cadavre pe stradă. Dar în continuare, după ce s-a făcut - dar oricum..."

Myrie l-a întrebat apoi: "Deci toate acestea sunt inventate, domnule? Toate acestea sunt o născocire? Toate aceste dovezi sunt o născocire?"

"În opinia noastră, este o născocire. Este folosită doar pentru a întrerupe negocierile", a răspuns ambasadorul.

Rusia a mai făcut astfel de acuzaţii, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând că imaginile cu cadavrele din Bucea au fost "înscenate" după ce ruşii s-au retras.

Acest lucru a fost contrazis de numeroase relatări ale martorilor oculari ale rezidenţilor, care au declarat pentru BBC că trupele ruse i-au executat sumar pe cei dragi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Viața rușilor de rând s-a schimbat dramatic de când liderul la Kremlin, Vladimir Putin, a decis să invadeze Ucraina și să dea naștere celor mai dure agresiunii militare pe care Europa le-a văzut pe teritoriul său, în ultimele decenii bune. Țara e acum aproape complet izolată de lumea civilizată, iar consecințele încep să se simtă în rândul populației civile de acolo.

    Discuția despre cum arată viața în Rusia pentru oamenii obișnuiți trebuie începută prin punctarea a două aspecte principale: 

    Primul este acela că acest editorial are strict rol informativ și nu se urmărește sub nicio formă transmiterea vreunui sentiment sau „instigare” la o eventuală empatie sau atitudine generală privind orice aspecte legate de acest conflict. Prezentăm situația dintr-o perspectivă cât se poate de obiectivă și, desigur, pe baza informațiilor prezente deja în presa internațională, fără a avea nici certitudinea veridicității lor și fără a vedea cu ochii noștri sau a asculta opinii din Rusia, unde presa este controlată și există sancțiuni împotriva celor ce vorbesc altceva decât dorește conducerea. 

    Pe de altă parte, modul în care s-a schimbat viața din Rusia se va concentra asupra marilor orașe din țară. De ce? Pentru că aici se resimte într-adevăr marea schimbare. Din păcate însă, Rusia adevărată, în proporție de 95% nu e reprezentată de zone cosmopolite și de un nivel de trai așa cum vedem noi la acele rusoaice frumoase pe TikTok, care-și taie gențile Chanel. Rusia înseamnă frig, foamete, PIB extrem de mic pe cap de locuitor, zone sărace, fără utilități. Așa arată cea mai mare suprafață a Rusiei, acolo unde cu siguranță că mai rău decât o duc deja oamenii aceia nu poate fi. 

    Dificil este însă să trăiești acum în zonele așa-zis dezvoltate, cum este Sankt Petersburg, dificil e pentru oamenii cu bani să mai plece în vacanțe, să-și cumpere proprietăți în străinătate, dificil este pentru cei pasionați de shopping, de ieșirile în oraș. Acești oameni resimt acum efectele sancțiunilor adoptate la nivel internațional împotriva Rusiei, ca răspuns la agresiunile de care țara se face vinovată pe frontul deschis în Ucraina. 

    Cum arată viața oamenilor de rând în fostele zone cosmopolite ale Rusiei? Rau! 

    Înainte de a vorbi despre bani, posibilități de divertisment și branduri ce au ieșit de pe piața rusă, trebuie să punctăm teroarea în care trăiesc cetățenii în această dictatură a absurdului, demnă de secolul trecut. Să precizăm, deci, că autoritățile ruse au adoptat o lege care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru articolele care includ „știri false” despre război. 

    Multe platforme de informare independente semnificative și-au închis sau și-au suspendat activitatea. Rusia a interzis în martie Facebook și Instagram – deși acest lucru poate fi ocolit prin utilizarea VPN-urilor – și a închis accesul la site-urile media străine, inclusiv BBC, Voice of America, finanțat de guvernul SUA, Radio Free Europe/Radio Liberty și radiodifuzorul german Deutsche Welle. . 

    Andrei Kolesnikov, de la Carnegie Moscow Center, a scris într-un comentariu că societatea rusă în acest moment este cuprinsă de o „supunere agresivă” și că degradarea legăturilor sociale s-ar putea accelera. 

    „Discuția devine din ce în ce mai amplă. Îl poți numi pe compatriotul tău – un concetățean, dar care se întâmplă să aibă o opinie diferită – «trădător» și îl poți considera un fel de persoană inferioară. Poți, ca și cei mai înalți oficiali de stat, să speculezi liber și destul de calm asupra perspectivelor unui război nuclear. (Este) un lucru care cu siguranță nu a fost niciodată permis în perioada sovietică, în timpul Pax Atomica, când cele două părți înțelegeau că daunele care ar fi urmat erau complet de neconceput”, a scris el. 

    Economia țării se deteriorează, deși de la Kremlin se transmite un așa-zis mesaj de forță brută și rezistență în fața sancțiunilor. 

    „Acum, această înțelegere este în scădere, iar acesta este încă un semn al dezastrului antropologic cu care se confruntă Rusia. Vedem acum o deteriorare a economiei într-o gamă largă de sectoare. Companiile avertizează că rămân fără stocuri de piese de schimb. O mulțime de companii și-au pus angajații să lucreze cu jumătate de normă, iar altele îi avertizează că trebuie să se închidă complet. Așadar, există o teamă reală că șomajul va crește în lunile de vară, că va exista o scădere mare a consumului și a vânzărilor cu amănuntul și a investițiilor”, a mai spus el. 

    Însăși șefa Băncii Centrale a Rusiei recunoștea, de curând, că țara nu poate suporta la infinit condițiile din prezent, chiar dacă acum are niște rezerve care o ajută să meargă mai departe. 

    „Perioada în care economia poate să trăiască din rezerve este finită. Deja din al doilea și al treilea sfert vom intra într-o perioadă de transformare structurală și va trebui să căutăm noi modele de afaceri”, a spus Elvira Nabiullina, pe la jumătatea lunii aprilie. 

    „Principala problemă va fi legată de restricțiile pe importuri și logistica comerțului exterior, iar în viitor, cu restricțiile pe exporturi”, a adăugat șefa Băncii Rusiei care mai spune și că firmele rusești trebuie să se adapteze la noua realitate economică. 

    Într-un editorial postat zilele acestea, jurnaliștii ABC News fac și ei o radiografie a vieții de zi cu zi din Rusia. 

    „Vastele mall-uri din Moscova s-au transformat în întinderi ciudate de vitrine cu obloane ocupate cândva de comercianții cu amănuntul occidental. McDonald’s – a cărui deschidere în Rusia în 1990 a fost un fenomen cultural, o comoditate modernă strălucitoare, care a venit într-o țară tristă, abătută de opțiuni limitate – s-a retras din Rusia în întregime ca răspuns la invazia sa din Ucraina. IKEA, simbolul confortului modern accesibil, operațiuni suspendate. Zeci de mii de locuri de muncă cândva sigure sunt acum subite sub semnul întrebării într-un timp foarte scurt”, precizează sursa citată. 

    Aici trebuie punctat un aspect relevant. Numeroși ruși de rând pot rămâne fără joburi în perioada următoare sau chiar și-au pierdut deja locurile de muncă, dat fiind faptul că marile companii ce erau prezente pe piața din Rusia aveau personal preponderent angajat de acolo. 

    Principalii jucători industriali, inclusiv giganții petrolier BP și Shell și producătorul de automobile Renault, au plecat, în ciuda investițiilor lor uriașe în Rusia și a faptului că aveau mii sau poate zeci de mii de oameni angajați. 

    Aceeași sursă vorbește și despre fuga multor ruși din țară, îngroziți de acțiunile liderilor politici, dar și de teama că ar putea fi chemați pe front. 

    Desigur că nu ne putem pronunța asupra gradului de susținere de care se bucură așa-zisa operațiune specială în rândul rușilor de rând. Unii poate o susțin, alții poate că nu, nu putem ști. Știm doar că informațiile cu greu vin din acea zonă, iar cele care vin trebuie puse sub semnul îndoielii, dat fiind controlul aproape absolut de la Kremlin și nu trebuie să uităm că, fără îndoială, există și teamă de consecințe. Cei 15 ani de închisoare nu sunt o glumă!

    Cu siguranță, chiar dacă poate există ruși conștienți perfect de ceea ce se întâmplă și care continuă să fie pro-Putin, există și occidentali cu această mentalitate. Ceea ce trebuie reținut este aceia care au decis ca această tragedie să aibă loc, cei care au participat la ea, cei care puteau să i se opună și nu au făcut-o trebuie să plătească, mai devreme sau mai târziu pentru faptele lor sau pentru lipsa lor de implicare. Nu ar trebui să avem toleranță, ca în Europa secolului 21 să ne trezim bombardați, într-o dimineață, doar pentru că cineva și-ar dori să ne ia casa, să se mute el în ea, că-i place pur și simplu! 

    Zaharovu nu stie cand sa isi programeze concediul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb