AMBASADORUL SUA LA BUCUREŞTI:  "Corupţia în sectorul public - furt din bogăţia naţională a României"

Mina Irina
Politică / 20 septembrie 2016

Corupţia prin deturnarea fondurilor publice reprezintă un furt din bogăţia naţională a României, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, potrivit unor surse din presă.

"Corupţia înseamnă o deturnare a resurselor publice, un furt al unor resurse care ar putea fi dedicate unor proiecte importante naţionale. În cazul României, ar putea fi vorba despre dezvoltarea infrastructurii naţionale, şosele, căi ferate, energie. Sau ar putea fi dedicate protejării resurselor naturale ale României, inclusiv pădurile, sau sectorului Sănătăţii, care este în mare nevoie de resurse suplimentare, şi, de asemenea, învăţământului. Ori de câte ori are loc un act de corupţie în sectorul public, un furt din bogăţia naţională a României - este vorba despre acei bani care ar fi putut fi folosiţi pentru acele priorităţi naţionale. Ca o consecinţă - împiedică creşterea economică, dezvoltarea României, este un obstacol în calea apariţiei şi dezvoltării acelei clase de mijloc", a spus Hans Klemm.

În opinia ambasadorului SUA, corupţia slăbeşte administraţia publică şi, în consecinţă, determină "o migraţie mai puternică a celor mai bune minţi din România".

"Deci, încetineşte tot procesul de dezvoltare a României. (...) Această corupţie subminează statul de drept, siguranţa publică, subminează stabilitatea ţării. (...) Creşte costurile de producţie, cum ar veni, şi, de asemenea, afectează imaginea României în lume, când e vorba, de exemplu, să se gândească o firmă unde să investească. Subminează climatul de investiţii şi încrederea în instituţiile publice ale României", a afirmat Klemm.

Ambasadorul SUA a apreciat, în context, practicile eficace adoptate în ultimii 10 ani de România în domeniul combaterii corupţiei.

"De asemenea, a apărut o completă independenţă a judecătorilor români pentru a putea judeca în cauze de corupţie. Guvernul Cioloş a emis o Strategie naţională pentru lupta împotriva corupţiei. (...) Şi, pe lângă lupta împotriva corupţiei în sistemul judiciar, care nu e ceva care să se termine vreodată, Strategia identifică şi multe măsuri importante pentru a îmbunătăţi lupta împotriva corupţiei, cum ar fi în domeniul educaţiei, educaţiei cetăţeneşti, întăririi sistemelor de ridicare şi confiscare a bunurilor, pentru a se asigura că cei care se angajează în corupţie în sectorul public nu pot să-şi păstreze bunurile dobândite fraudulos, ilegal", a precizat Klemm.

Ambasadorul american a arătat că legislaţia adoptată în SUA în urmă cu 50 de ani în ceea ce priveşte corupţia - Legea dării de mită în străinătate - permite organelor de anchetă americane să urmărească penal firme suspectate a se fi angajat în dare de mită nu numai pe teritoriul Statelor Unite, ci oriunde în lume.

"De la votarea sa în 1977, această lege a dus la anchetarea cu succes a peste 200 de dosare mari de corupţie în 80 de ţări, fiind vorba de sancţiuni în valoare de 7,5 miliarde de dolari. Această legislaţie a ajutat la instituirea unei culturi anticorupţie în SUA", a mai spus Klemm, conform aceloraşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2350
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8312
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7290

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb