România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună a efortului Uniunii Europene, dar şi prin proiecte care s-ar putea derula "sub steag românesc", a declarat ambasadorul României în Ucraina, Alexandru Victor Micula, relatează Agerpres.
Şeful ambasadei române de la Kiev susţine că România lucrează, în momentul de faţă, împreună cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, la mecanismul de finanţare a reconstrucţiei a Ucrainei.
"Foarte multe resurse ale României vor fi dirijate cu ajutorul Comisiei Europene ca parte comună a efortului Uniunii Europene, dar ne dorim să avem şi câteva proiecte de reconstrucţie unde să punem steagul românesc şi de proiecte de reconstrucţie naţionale. Suntem în etapa în care evaluăm potenţiale zone unde am putea să implementăm astfel de proiecte şi să alegem domeniul în care să ne specializăm, ce anume să ne asumăm. Noi avem o oarecare experienţă cu reconstrucţia şi modernizarea de grădiniţe în Republica Moldova. Să zicem că ăsta ar putea să fie un domeniu unde am punea să ne asumăm nişte proiecte sub steag românesc, dar încă trebuie să ne facem propriile evaluări, să discutăm cu instituţiile româneşti care vor fi implicate în acest proiect, precum şi cu autorităţile centrale şi locale ucrainene. Este un exerciţiu foarte complex. Până când ne vom asuma un proiect naţional, vom continua să contribuim prin mecanisme multilaterale în ajutoarea Ucrainei", a afirmat Alexandru Victor Micula.
Ambasadorul României în Ucraina, care şi-a început mandatul la Kiev în luna iulie a acestui an, subliniază că nevoile ucrainenilor sunt foarte mari şi că acestea "cresc exponenţial pe măsură ce ostilităţile continuă".
"Ne străduim să ajutăm, dar nevoile sunt atât de mari încât ceea ce putem să oferim din toată inima este o jumătate de picătură într-un ocean de nevoi. Există mai multe programe guvernamentale, dar şi programe pe care le desfăşurăm alături de alte state membre şi cu Comisia Europeană şi există foarte multe programe ale autorităţilor locale din România, ale unor organizaţii neguvernamentale, fundaţii şi chiar ale unor voluntari. Aş zice că toate aceste proiecte, toate aceste ajutoare oferite Ucrainei sunt importante. Fiecare la nivelul lui. Nu contează atât de mult valoarea şi volumul, contează motivele care stau în spatele demersului de a ajuta Ucraina. Există discuţii bilaterale şi multilaterale, dar trebuie să înţelegem că este un proces foarte complex şi care are o dinamică foarte complicată, pentru că, dacă este să mă raportez la momentul Conferinţei din Lugano, de la începutul lunii iulie, la momentul respectiv se vorbea despre aproximativ 40.000 de obiective care au fost distruse parţial sau complet şi care aveau nevoie de ajutor pentru a fi reconstruite. Până să sosesc la post, deja se dublase numărul obiectivelor distruse complet sau parţial şi, pe măsură ce se eliberează teritoriul ucrainean, constatăm că nivelul de distrugere în zonele respective este enorm. Aşa că nevoile cresc exponenţial pe măsură ce ostilităţile continuă", a adăugat Micula.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2022, 19:08)
Romania arata beton, batranii,copiii sunt foarte fericiti si multumiti de traiul din Romania,acum trebuie nu numai sa intretinem oligarhii ucrainieni dar sa si reconstruim ucraina,stie ei zelenski de ce si bombartdeaza toate rapciugile
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 27.11.2022, 19:12)
LA noi firmele turcesti castiga pe banda licitatii,avem 2 firme de top si facem in Ua!
Glumeti acesti guvernanti!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2022, 19:37)
Corect. Deja ne cuceresc turcii pe bune de data asta. Si cu frumosul. Fara război
2. Grădinițe, cam atât mai putem
(mesaj trimis de Oarecare în data de 27.11.2022, 22:15)
România a avut o mare investiție în actuala Ucraina de care s÷a ales de mult timp praful. Combinatul de la Krivoirog.
Acum ca ajutor nu putem da decât în construcția de sali de pacanele și pariuri și farmacii, unde ca densitate suntem probabil pe locul 1 în lume.
3. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 27.11.2022, 22:25)
Probabil ambasadorul s'a dorit a fi ironic.
O ruina precum Romania sa participe la orice reconstructie e o fantezie din "Absurdistan".
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2022, 00:54)
Deci acolo va merge PNNR-ul nostru? Ca si la fonduri UE am avut o absorbtie fenomenala toti anii astia.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2022, 07:52)
Acolo, locuintele, orasele si satele trebuiesc refacute in masura in care ucrainenii se mai intorc. Iar in conditiile in care Ucraina vizeaza o aderare la UE, obiectivele industriale si energetice de acolo sunt toate foarte poluante. Asa ca nu se mai pune problema reconstruirii lor. Oricum in faza de preaderare si dupa, UE o sa le impuna inchiderea lor, caz in care ei vor trebui sa le demoleze din nou si de data aceasta cu dalta, ciocanul, bomfaierul.
Priviti Ucraina la Romania, fara tractoare, autobuze, camioane, avioane, otel, otel inalt aliat, cocs, rulmenti, tevi, locomotive, motoare electrice, transformatoare, masini grele, mecanica fina, aparataj electric, ingrasaminte chimice, carne de porc, textile, incaltaminte, pielarie, carbune, energie din termocentrale si cate si mai cate pe care le poduceam inainte de UE dar pe care a trebuit sa le distrugem cu dalta si ciocanul, cu bomfaierul fiind poluante in aceasta zona.
Asa ca de reconstructie de locuinte si infrastructura rutiera este nevoie in Ucraina. Si da, si calea ferata trebuie inlocuita in norma de ecartament european. Ca in rest are vestul ce va trebuie, de ce sa va mai bateti capul.