• Programul de investiţii Anghel Saligny, impus de PNL şi UDMR, neagreat de USRPLUS • Dan Barna: "Anghel Saligny, un program exact ca cele ale lui Liviu Dragnea, bazat pe risipă de bani şi subdezvoltare" • Kelemen Hunor: "Cei de la USRPLUS ne-au şantajat pe toţi şi au zis «bani contra SIIJ»" • Dacian Cioloş: "Convenisem că acest proiect nu intră pe ordinea de zi până nu clarificăm şi votul pe desfiinţarea Secţiei Speciale"
Coaliţia de guvernare se zguduie din temelii, după ce premierul Florin Cîţu şi vicepremierul Kelemen Hunor s-au pus, ieri, de acord să susţină aprobarea în guvern a Programului Naţional Anghel Saligny, pe care cei de la USRPLUS îl consideră un fel de PNDL 3, adică o nouă sursă de sifonare a banilor publici în folosul primarilor din teritoriu al celor două formaţiuni politice.
În timp ce PNL şi UDMR doresc alocarea a 50 miliarde lei pentru realizarea reţelelor de apă şi canalizare, pentru asfaltarea drumurilor şi pentru reţelele de gaze din mediul rural, liderii USRPLUS consideră că mai importantă este creşterea salariilor prin neimpozitarea valorii salariului minim pe economie, măsura ce poate fi realizată prin intermediul celor 50 miliarde lei.
Scandalul a luat amploare ieri, când miniştrii USRPLUS au plecat în timpul şedinţei de guvern care a început la ora 11 şi pe agenda căreia au avut surpriza neplăcută să fie trecut la puncte suplimentare proiectul de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea PNDL 3. Care, la momentul şedinţei de guvern, nu avea avize din partea Ministerului Justiţiei, Ministerului Transporturilor şi Consiliului Legislativ.
După ieşirea intempestivă din sală a miniştrilor USRPLUS, şedinţa s-a suspendat până la ora 19, iar pe parcursul întregii zile cele două tabere s-au acuzat reciproc de împiedicarea dezvoltării ţării şi de nerespectarea programului de guvernare, ba chiar de şantaj, deoarece liderii USRPLUS au susţinut că pe masă se află toate opţiunile, inclusiv retragerea de la guvernare şi moţiunea de cenzură împotriva guvernului Cîţu, dacă PNDL 3 va trece de Guvern.
Disputa din interiorul coaliţiei de guvernare nu a trecut neobservată de preşedintele Klaus Iohannis care a ţinut să le reamintească liderilor PNL, UDMR şi USRPLUS că puterea politică se exercită pentru şi în interesul cetăţenilor ţării.
"Creşterea de preţuri există, este reală şi afectează mulţi români. Pentru ei, trebuie pregătite soluţii şi aici cred că este sarcina în primul rând a Guvernului, a miniştrilor şi a autorităţilor locale să transforme în beneficii pentru cetăţeni cifrele din statistici - care, repet, sunt bune şi arată o direcţie corectă. Mai multe investiţii, în special în sănătate şi infrastructură, mai multe locuri de muncă, încurajarea afacerilor, absorbţia de fonduri europene, protejarea veniturilor - acestea sunt coordonatele de la care guvernanţii nu trebuie să se îndepărteze.
Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiţia dintre un partid sau altul, nu este despre competiţiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul. Guvernarea şi legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru. Niciun lider politic nu trebuie să uite că puterea se exercită pentru români, nu pentru vreun interes vremelnic de partid. Dincolo de viziunile diferite, fireşti, asupra unui proiect sau altul, este fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental să dea dovadă de maturitate şi responsabilitate şi să ajungă la un numitor comun atunci când miza este de o importanţă capitală pentru români. De aceea, îmi doresc să văd de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficienţă, de dialog şi de democraţie. Şi când spun democraţie, mă refer şi la un mod democratic de funcţionare în primul rând în propriile formaţiuni politice", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
• Miniştrii USRPLUS au boicotat şedinţa de guvern
În schimb, liderii USRPLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna au decis ca miniştrii formaţiunii politice să nu participe la şedinţa guvernului programată aseară la ora 19. Ei au convocat o şedinţă a coaliţiei de guvernare pentru astăzi la ora 10, când liderii celor trei formaţiuni politice - PNL, UDMR şi USRPLUS - vor căuta soluţia depăşirii actualului impas în care au intrat pentru că se pare că niciunul dintre cele trei partide nu respectă programul de guvernare adoptat de Parlament la învestirea guvernului Cîţu.
Vicepremierul Dan Barna a declarat că introducerea proiectului de OUG pe lista suplimentară a şedinţei de guvern de ieri "este o încălcare a protocolului de colaborare în coaliţia de guvernare" şi că programul Anghel Saligny este "un program exact ca cele ale lui Liviu Dragnea, bazat pe risipă de bani şi subdezvoltare".
Mai mult, cei de la USRPLUS i-au transmis şefului guvernului o listă cu zece amendamente pentru programul Anghel Saligny, printre ele numărându-se renunţarea la lista aprobată prin ordin de ministru al Dezvoltării, selectarea proiectelor prin evaluare pe bază de punctaj ca la fondurile europene şi efectuarea plăţilor după verificarea lucrărilor efectuate.
Faţă de condiţiile impuse de cei de la USRPLUS, vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR a spus:
"Noi credem că este necesar acest program; este un program diferit de PNDL. Este un program care se referă doar la trei-patru obiective şi anume drumuri judeţene şi drumuri locale, infrastructura de canalizare şi de apă potabilă şi reţeaua de gaze. USR-ul zice că pentru ei nu este o prioritate. Pentru ei nu este o prioritate să dezvolţi România, să dezvolţi comunităţile locale şi să ridici aceste comunităţi din stadiul în care se află în acest moment. Sigur, ei la un moment dat ne-au şantajat pe toţi şi au zis «bani contra SIIJ». Adică, dacă noi vom accepta fără niciun amendament proiectul ministrului Stelian Ion, atunci ei vor fi de acord cu «Saligny», ceea ce nu am acceptat nici noi, nici premierul Florin Cîţu.
Şi am spus că este un proiect nu pentru PNL, nu pentru UDMR, nu pentru PSD, şi nu pentru USR. Este un program naţional pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate, de aceea nu e momentul să intrăm în alte discuţii".
Acuzaţia de şantaj adusă celor de la USRPLUS de Kelemen Hunor pare a avea acoperire în declaraţia făcută tot ieri de Dacian Cioloş, care a spus: "Nu ştiam că acest subiect (n.red. - programul Anghel Saligny) va fi pe ordinea de zi suplimentară. Din câte înţeleg, nu are toate avizele, pentru că nu-l are pe cel al Ministerului Justiţiei şi nici pe cel al Transporturilor. Am avut o discuţie în coaliţie. Convenisem că acest proiect nu intră pe ordinea de zi până nu clarificăm şi votul pe desfiinţarea Secţiei Speciale. Cred că aşa se construieşte încrederea în coaliţie".
• Marcel Ciolacu cere USRPLUS să voteze moţiunea de cenzură, Ludovic Orban îndeamnă la dialog
În tot acest scandal, a intervenit şi Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, care a invitat USR PLUS să iasă de la guvernare, să semneze şi să voteze moţiunea de cenzură pentru ca guvernul Cîţu să fie demis.
"Aceşti incompetenţi aruncă din nou România într-o criză politică majoră doar pentru interesele lor. Din nou, şi-au ales cel mai prost moment: când românii plătesc facturi duble la energie şi gaze, iar preţurile au luat-o complet razna! Pentru a nu fi din nou penibili, cei de la USRPLUS au doar două soluţii: să iasă de la guvernare sau să semneze moţiunea de cenzură a PSD. Ambele variante înseamnă vot în Parlament. Vreţi să contaţi măcar acum?! Atunci ne vedem în plen, la vot!", a afirmat Marcel Ciolacu, pe pagina oficială de Facebook.
Pe parcursul zilei, singura voce care a părut raţională a fost aceea a preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care a declarat că susţine programul de investiţii Anghel Saligny, "dar fără să afectăm coeziunea coaliţiei" şi care a subliniat că va face tot posibilul pentru a menţine coaliţia deoarece este adeptul dialogului cu partenerii de guvernare.
Amintim că Guvernul a dezbătut în 11 august, în primă lectură, Programul naţional de investiâţii "Anghel Saligny", care va avea un buget de 50 miliarde lei şi se va întinde până în 2028, fiind un program de investiţii destinat autorităţilor locale.
Categoriile de investiţii care pot fi finanţate prin programul "Anghel Saligny" sunt: alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei; sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate; drumurile publice; poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale; sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2021, 09:04)
Toate sint regizate si planificate , si nervii sint planificati . cine nu crede sa-i intrebe pe papusari !
2. Cine numeste procurorii
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2021, 11:54)
Pentru liberali singurul lucru important este sa numeasca procurorii. In rest cu procurori numiti de altcineva programe ca PNDL3 nu au nici un fel de relevanta. Daca neamul liberal este vazut cum fura se creeaza deranj mare. Bode este ministrul ideal pentru a numi procurori cu un ochi orb.
3. PNL si UDMR, impreuna cu PSD
(mesaj trimis de gogu în data de 02.09.2021, 14:17)
PNL si UDMR, impreuna cu PSD hotii si mafiotii Romaniei.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2021, 14:51)
Si usr unde este
3.2. USR nu a ajuns (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2021, 17:14)
A intins mana dar nu mai era nimic. Cand sa numeasca procurori nu, cand sa aiba si ei parte de o rectificare ...nu... cand sa aiba ministru de finante...inapoi la securistul liberal... Da-le timp nu fii nerabdator.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2021, 15:41)
Kelemen este cu 5 fetze. Joaca cand cu psd, pnl, si alte partide. Istoria mizeriilor facute de u.d.m.r. este lunga.