AMCHAM: AM PUTEA AVEA ALT COD FISCAL, DIN 2014 Guvernul rescrie Codul Fiscal

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 28 februarie 2013

Guvernul rescrie Codul Fiscal

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să rescrie Codul Fiscal (CF) şi Codul de Procedură Fiscală (CPF), la zece ani după ce actualul CF a intrat în vigoare.

Salutând iniţiativa MFP, reprezentanţii AmCham (Camera de Comerţ Amricană în România) au spus, ieri, într-o conferinţă de presă, că vor colabora cu autorităţile, în acest sens formând grupuri de lucru care se vor ocupa de definiţiile Codului Fiscal. Astfel, AmCham va furniza recomandările tehnice, în paralel lucrând şi grupurile de lucru formate în cadrul ministerului de resort.

Dan Schwartz, membru în Comitetul Fiscal al AmCham, a spus că este neapărată nevoie de o corelare, atât între Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, cât şi între taxele şi impozitele prevăzute la noi.

În opinia domniei sale, primele trei lucruri la care ar trebui să se lucreze în momentul rescrierii CF sunt corelarea din Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, corelarea între capitolele Codului Fiscal şi stabilirea unor principii şi definiţii cât mai clare, în cuprinsul noului Cod.

Reprezentantul AmCham a precizat: "În urmă cu zece ani am început discuţiile pentru crearea unui Cod Fiscal. A durat circa un an până când l-am conceput, actualul CF fiind în vigoare de la 1 ianuarie 2004. De atunci, acesta s-a modificat, în medie, de câteva ori pe an. De aceea, salutăm iniţiativa MFP de a rescrie Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală. Este un exerciţiu foarte laborios şi foarte greu de realizat".

Noul Cod Fiscal ar putea intra în vigoare de anul viitor, potrivit surselor citate.

Restructurarea ANAF poate creşte gradul de colectare a taxelor cu 5-6 puncte procentuale

Restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) poate duce la o creştere a gradului de colectare a taxelor şi impozitelor cu 5-6 puncte procentuale, de la 31-32% din PIB, cât este în prezent, indicatorul rămânând, însă, tot sub media din UE, care se cifrează la 40%, potrivit reprezentanţilor AmCham.

Mihaela Mitroi, şeful Comitetului Fiscal din cadrul Camerei de Comerţ Americane în România, susţine necesitatea unei simplificări cât mai accentuate a sistemului de raportare a contribuabililor, prin introducerea sistemelor electronice de raportare, "respectiv apropierea de mediul online".

Bulgaria a aplicat un program de restructurare a administraţiei financiare finanţat de Banca Mondială, aşa cum urmează să aibă loc şi în România. Programul implementat în Bulgaria a durat circa cinci ani şi a vizat, printre altele, simplificarea structurii administraţiei fiscale, prin reducerea numărului filialelor la cinci unităţi regionale, având ca efect creşterea gradului de colectare a impozitelor şi taxelor cu 5-6% din PIB, a explicat Mihaela Mitroi. Domnia sa a subliniat că şi Polonia derulează un astfel de proiect, finanţat cu circa 70 de milioane de euro din fonduri UE.

Potrivit reprezentantului AmCham, oraşele în care este utilizat Internetul nu trebuie afectate de faptul că în mediul rural penetrarea mediului on-line este foarte scăzută, în condiţiile în care la sate fiscalizarea este destul de redusă.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială ca ANAF să fie reorganizată, activitatea celor 221 de administraţii financiare urmând să fie concentrată în 8 direcţii regionale şi 47 de birouri locale.

Sursele citate susţin că obiectivul principal este "trecerea de la situaţia actuală, de constrângere a contribuabililor la plata impozitelor şi taxelor, la o conformare a acestora de bunăvoie", adăugând că se doreşte apropierea de contribuabil, însă nu printr-un sistem de pedepse.

Dan Schwartz, membru în Comitetul Fiscal al AmCham, a spus că este neapărată nevoie de o corelare, atât între Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, cât şi între taxele şi impozitele prevăzute la noi.

În opinia AmCham România, investiţiile în domeniul cercetării şi dezvoltării reprezintă un pilon important de creştere a competitivităţii economice a unei ţări. În aceste condiţii, AmCham solicită publicarea într-un timp cât mai scurt a normelor de aplicare aferente prevederii adoptate în cadrul ultimelor modificări aduse Codului Fiscal, potrivit căreia gradul de deductibilitate fiscală pentru investiţiile în cercetare-dezvoltare a crescut de la 20% la 50%. Reprezentanţii AmCham doresc ca respectivele norme să fie cât mai clare cu privire la aria de aplicabilitate a acestei măsuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb