Amendă de 43.000 de euro pentru un acţionar al "Avicola" Braşov

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 noiembrie 2010

CNVM a respins contestaţia "Transavia" la Ordonanţa prin care este amendată

CNVM a respins, vinerea trecută, contestaţia societăţii "Transavia", acţionar al "Avicola" Braşov (simbol AVLE) la Ordonanţa prin care a fost amendată cu circa 182.000 de lei (circa 43.000 de euro), de la finele lunii septembrie.

"Transavia" a fost amendată pentru că a votat pentru retragerea de la tranzacţionare a titlurilor "Avicola" Braşov, contribuind astfel, în opinia CNVM, la adoptarea unei hotărâri cu încălcarea prevederilor legale. Arbitrul pieţei de capital a mai imputat "Transavia" şi că l-a favorizat pe Ioan Popa, acţionarul majoritar al "Avicola" Braşov în încercarea să se sustragă de la obligaţia derulării unei oferte publice de preluare a titlurilor AVLE. Ioan Popa este şi directorul general al companiei "Transavia", potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Delistarea "Avicola" de pe segmentul Rasdaq a fost decisă în Adunarea Generală a Acţionarilor companiei din august, anul acesta, când a fost aprobat şi un preţ de 3,03 lei/ acţiune pe care ar urma să îl primească acţionarii care nu doresc să rămână captivi. În prezent, preţul acţiunilor AVLE la bursă este de 2,1 lei/titlu.

Decizia de delistare a societăţii a stârnit nemulţumirea acţionarilor minoritari, unul dintre ei adresându-se instanţei pentru anularea hotărârii. Acţionarii minoritari au susţinut că în cazul "Avicola" nu sunt îndeplinite condiţiile pentru retragerea societăţii de la tranzacţionare menţionate de Dispunerea de Măsuri nr. 8/2006.

"Transavia" a cerut arbitrului pieţei de capital să trimită contestaţia la amenda primită la Curtea de Apel Bucureşti, dacă CNVM nu va împărtăşi opinia companiei.

În contestaţie, reprezentanţii "Transavia" au reproşat CNVM că, prin amenda aplicată, i-a îngrădit dreptul să îşi exercite în mod liber, în calitate de acţionar, drepturile de vot conferite de acţiunile pe care le deţine la AVLE.

"O imixtiune agresivă în drepturile acţionariatului poate face ca CNVM şi BVB să nu mai reprezinte un factor de dezvoltare dinamică a economiei şi să devină o frână prin mecanismele greoaie şi inflexibile pe care le manifestă", se arată în contestaţia "Transavia".

CNVM a răspuns, printre altele, că actele administrative emise de CNVM pot fi atacate pentru nelegalitate în faţa instanţelor de contencios administrativ.

Dispunerea de măsuri nr. 8/2006 prevede că retragerea de la tranzacţionare a unei societăţi ca urmare a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor poate fi realizată doar dacă, în ultimele 12 luni, s-a tranzacţionat cel mult 1% din capitalul social al emitentului şi dacă s-au înregistrat maxim 50 de tranzacţii cu titluri ale acţiunii respective, exceptându-le pe cele încheiate între persoane implicate. Niciuna dintre aceste condiţii nu este, însă, îndeplinită în cazul "Avicola" Braşov.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca aveau pilele lui Dinel la CNVM nu plateau nimic...asa ca...aviz amatorilor...puneti in functiune pilele si rezolvati orice problema cu CNVM sau problema devine nesemnificativa fiind doar o mimare a unei reactii "ferme"...sac!.

    Dinel, nedinel, CNVM si-a facut datoria. Majoritarul poate cumpara (din piata, sau prin oferta publica) actiunile minoritarilor, apoi, cand strange 95%, poate sa discute despre delistare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb