Ameninţaţi cu plafonarea preţurilor ţiţeiului, ruşii au închis robinetul de gaz

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 septembrie 2022

Ameninţaţi cu plafonarea preţurilor ţiţeiului, ruşii au închis robinetul de gaz

Gazprom a anulat reluarea tranzitului prin Nord Stream 1 sub pretextul descoperirii unei defecţiuni de ultim moment, anunţ venit în aceeaşi zi în care membrii G7 conveniseră asupra unei plafonari a preţurilor la ţiţeiul rusesc, iar ieri dimineaţa cotaţiile gazului cu livrare în octombrie urcaseră cu 20% la bursa din Olanda. Succesiunea evenimentelor de la sfârşitul săptămânii trecute este interesantă.

Vineri după ora 14 oficialii europeni făceau declaraţii bătăioase. "A sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Puţin de a manipula piaţa europeană a energiei", spunea preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preluată de Reuters.

După ora 16 aveam ştirea că grupul G7 va plafona preţurile ţiţeiului şi produselor petroliere ruseşti, cum se specula, de altfel, de ceva vreme. Plafonul iniţial se va baza pe o serie de elemente tehnice, iar nivelul preţurilor va fi revizuit dacă va fi necesar, precizau miniştrii de Finanţe din G7, care aveau ca obiectiv declarat reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol (o importantă sursă de finanţare a războiului dus în Ucraina) şi, totodată, oprirea creşterii preţurilor mondiale ale energiei.

Reacţia Rusiei: "Vom opri exportul de petrol şi produse petroliere către ţările care impun sau susţin o astfel de plafonare, iar pieţele de energie vor fi bulversate".

Pe la ora 19, altă stire anunţa că ruşii vor respecta calendarul convenit pentru reluarea tranzitului după desfăşurarea operaţiunilor de mentenanţă. Gigantul energetic rus Gazprom este gata să reia sâmbătă livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 către Germania, conform planificării, după o oprire de trei zile pentru întreţinere, declarau două surse familiare cu planurile Gazprom, potrivit Reuters.

O veste aşteptată cu bucurie şi care a contribuit, de altfel, la reducerea preţurilor gazelor în ultimele zile pe burse, chiar dacă Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică pentru a aproviziona Germania şi alte ţări, funcţiona la o capacitate de doar 20% înainte ca livrările să fie oprite timp de trei zile, pentru întreţinere.

Dar după ora 20 aflam că Rusia a anulat reluarea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1, afirmând că a descoperit o defecţiune în timpul întreţinerii.

Gazprom declara că nu mai poate oferi un termen pentru reluarea livrărilor, după ce a găsit o scurgere de ulei, ceea ce înseamnă că o turbină a conductei nu poate funcţiona în siguranţă.

În sfârşit, Siemens Energy, care livrează şi asigură mentenanţa echipamentelor la staţia de compresoare Portovaya a Nord Stream 1, dădea asigurări, la sfârşitul zilei de vineri, că scurgerile de ulei nu constituie un motiv tehnic pentru oprirea livrărilor de gaze şi că este gata să dea o mână de ajutor pentru reparaţii, aceste intervenţii nefiind supuse sancţiunilor.

Silvia Vlasceanu, director executiv HENRO, consideră: "Nu văd cum se poate impune o limită de preţ pentru produsele energetice ruseşti, ţiţei sau gaz, câtă vreme multe tranzacţii se fac în lume pe baza unor contracte bilaterale între state. Sigur, la nivel european putem fixa nişte limite, dar mă tem că nu vom face decât să cumpărăm de la intermediari, să eliminăm dependenţa de Rusia şi să o dezvoltăm pe cea faţă de China. Ne place sau nu, globalismul prespune economii interconectate şi nu ne putem izola mai ales în ceea ce priveşte o resursă atât de căutată cum este energia".

Bursele amendează penuria

Numai că gazul a rămas oprit în weekend, iar luni dimineaţa, la deschiderea pieţelor, preţul gazelor cu livrare în octombrie la bursa din Olanda avea o creştere de peste 20%.

Înainte de invazia Ucrainei, preţul pe MWh oră la bursa din Olanda oscila în jurul a 70 de euro, iar de atunci a tot urcat-221 euro ca reacţie emoţională imediat după declanşarea operaţiunii speciale, pentru a se corecta până la 76 euro la începutul lui iunie, când părea că tranzitul nu va fi foarte mult afectat, pentru a urca apoi agresiv pe măsura reducerii fluxurilor spre Europa până la un vârf de 341 euro, pe 26 august. De atunci au început nişte marcări de profit care au adus preţurile spre 200 de euro şi pe fondul declaraţiilor privind plafonările anticipate de preţ, dar refuzul Gazprom de a reporni gazul pe 3 septembrie a condus la o nouă inflamare a preţurilor, astfel încât, în jurul orelor 10.30, cotaţiile erau de 262 euro/MWh (după ce se atinsese un vârf de 272 euro).

Gazele şi petrolul rusesc ajung pe ocolite în Europa

La finalul lunii trecute, o anchetă Financial Times arăta că Europa beneficiază de un ajutor neaşteptat în cursa pentru umplerea depozitelor pentru iarnă. China, care importase cu aproape 30% mai mult gaz rusesc lichefiat în prima jumătate a anului, decisese să revândă, contra unui comision corespunzător, o parte din cantitate pe fondul reducerii cererii din economia sa confruntată cu un nou val de restricţii anti-Covid şi mai multe sincope în zona imobiliară şi de creditare.

Cu alte cuvinte, Europa cumpăra gaz rusesc plimbat prin China şi scumpit corespunzător, reuşind în acest fel să îşi umple depozitele până la 77%. Ce se va întâmpla însă când economia Chinei îşi va reveni, iar piaţa sa internă nu va mai fi dispusă să renunţe la surplus?

Un scandal similar se declanşase la aflarea veştii că şi India îşi foloseşte avantajul de stat-prieten al Rusiei rafinând ţiţei importat de acolo şi revânzându-l în Europa. Fapt ce arată că sancţiunile funcţionează mai mult ca o componentă de PR decât ca pârghie de a forţa mâna Rusiei, cel puţin până acum.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Nemții se vor muta in Romania doar sa se încălzească puțin! :)

    1. Asteapta tu sa-ti vina vreun neamt sa se incalzeasca ... dar vreun rus nu-i exclus, cu nevasta-ta eventual, ca asa e intre tovarasi, se imparte tot.

      da, la vama o sa fie nemtii intrebati: ce fel de caldura doriti? blonda bruneta roscata? bi sau straight? :))

    Daca nu mai baga gaze rusii pe teava,sa punem vacile sa rasufle in teava,rezolvam si cu metanul,si cu ozonul sisi ne incazim fara mercaptani,doar cu miros de baliguta!

    Indemnul meu e sa rasuflam in teva,iar care are gura spurcata,poate sufla in teava pt binele Europei! 

    Europa în frunte cu Germania este concurenta SUA pe piața mondială . Totul pe baza energiei ieftine din Rusia . Acum Europa s-a sinucis cu bună știință și cu indicațiile prețioase ale Americii !

    1. Nu stiu in ce lume traiesti tu, dar pana una alta se "sinucid" prin Rusia, cad toti de la etaje, din spitale, de acasa ... in Germania inca merg in Mercedes si BMW si se pregatesc de Oktoberfest.

      Da, facand plinul pe credit.

      Mai nou milionarii germani se sinucid in avioane Cessna 551. 

      Asta pentru restul societatii face sportul "saritul peste masa", cel putin 30% sare peste un masa din lipsa banilor.

      "According to the results of a poll conducted earlier this week by the Institute for New Social Answers (INSA) and published on June 10 in Bild (Germany), 16% of respondents said they often skip meals to avoid eating. save spending. According to the same poll, another 13% said they fear will do the same." 

      cu indicatiile pretioase de la Davos , ma! Din partea lui Klaus Schwab (World Economic Forum WEF - organizatie satanista de control socio-economic mondial).

    Gata, am scapat de gazul rusesc. Bravo Uniunii Europeme ca a avut curajul sa opreasca furnizarea gazului manjit de sange. Dar stai asa....cine naiba a oprit conducta?

    Ba, cata ipocrizie vomitiva la UE.....nu va mai plangeri ca niste cunts, a taiat ala gazu' asa cum ati vrut, foarte bine a facut, asta e momentul adevarului, scapa cine poate. 

    1. Dixit !!!!

      Singurii care nu scapă sunt rușii. Economia lor nord coreeană va înflori în desenele cu Masha. Rusul de rând e conștient că s-a născut în locul greșit.

    Nivelul de trai în europa va scadea

    mult și va tine mult, fără energie, 

    materii prime de la rusi,

    Restul texte politic corecte si ieftine 

    Incepe The Circus!

    Intipariti-va cu litere de aur in creier tinta mea pe petrol : intre 220 si 235 $/ baril in semestrul 1 / 2023!  

    Si , da, asta inseamna DUBLU fata de ultimul maxim atins de curand!  

    SI mai inseamna FOAME, FRIG SI FURIE POPULARA IMPOTRIVA NEMERNICILOR CARE ISI BAT JOC DE TARA ASTA DIN 1990 PANA ACUM!  

    Jar o sa manance toti criminalii de la conducere!

    Vin romanii si bucati o sa ii faca!  

    1. poate nu asa,dar e posibil un pic mai soft!

      ba chiar asa...

      vei vedea petrolul in aria 220-235 $ / baril in martie sau aprilie 2023 ! Sa tii minte ce a scris aici!  

      Si oamenii s-au inflamat la 109-112 $/baril.... ghici cum o sa faca la 220-235 $/baril? 

      eu si altii si toti ... nu mai induram , ma!  

      eu ca muncitor in banca nu mai indur , ma! Stii cum ma simt dupa ce am terminat lider de generatie la ASE cu 10 perfect la master ...stii cum ma simt cand vad de-alde Dancila sau horoscopista Minerva la BNR dupa ce de 2 ori am trimis CV la ei?  

      Stii cum ma simt?  

      Ca un rahat , ma! Exact asa!  

      Uite de aia o sa se intample toate cate le-am zis !  

      PENTRU CA NU MAI EXISTA DE MULTA VREME DREPTATE SI MERITOCRATIE IN ROMANIA, MA!

      DE AIA SE VOR RIDICA ROMANII ! Ca le-a ajuns mizeria si satanismul conducatorilor pana peste gat si pana peste cap!  

    Se omite faptul că Rusia era o alternativă de 3 ori mai puțin poluantă în tranziția la energia verde. Nu moare nimeni de frig, doar rușii de foame.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb