ZIARUL BURSA

06 septembrie 2022
Ediţia din 19.10.2024
De obicei, leul se depreciază faţă de euro; acum este invers

De obicei, leul se depreciază faţă de euro; acum este invers

Andrei IacomiBănci-Asigurări / 6 septembrie 2022

Adrian Vasilescu, BNR: "Piaţa valutară românească este stabilă, fiind de fapt stâlpul care ţine în spate toate tendinţele şi toate mişcările pozitive din economie" Constantin Rudniţchi, analist economic: "Aprecierea recentă a leului în raport cu euro este puţin paradoxală, dacă ţinem cont de faptul că fundamentele economiei româneşti nu justifică o asemenea evoluţie" Adrian Codirlaşu: "Remarc tendinţa de depreciere a euro faţă de restul monedelor, de unde apare şi deprecierea faţă de leu"  

Condiţia spectatorului

CRISTIAN PÎRVULESCUEditorial / 6 septembrie 2022

CRISTIAN PÎRVULESCU

O parabolă atribuită lui Pitagora şi povestită de Cicero în Tusculanae ne pune în faţa dilemei "spectatorului": Pitagora spunea că la Jocurile Olimpice unii merg pentru glorie, alţii pentru a face comerţ, dar cei mai buni rămân cei ce stau aşezaţi în amfiteatru şi se mulţumesc să privească. Pentru că doar cei ce-şi iau o minimă distanţă faţă de "spectacol" îşi pot face o idee generală despre ceea ce se întâmplă în arenă.

Sentix: O recesiune foarte adâncă?

Sentix: O recesiune foarte adâncă?

Călin RecheaMacroeconomie / 6 septembrie 2022

Călin Rechea

Întrebarea din titlul ultimului raport de la Sentix GmbH, privind încrederea investitorilor în economia globală şi a zonei euro, este mai mult ca sigur retorică, dacă avem în vedere perspectivele adâncirii severe a crizei energetice.

Ameninţaţi cu plafonarea preţurilor ţiţeiului, ruşii au închis robinetul de gaz

Ameninţaţi cu plafonarea preţurilor ţiţeiului, ruşii au închis robinetul de gaz

Cristian DogaruInternaţional / 6 septembrie 2022

Gazprom a anulat reluarea tranzitului prin Nord Stream 1 sub pretextul descoperirii unei defecţiuni de ultim moment, anunţ venit în aceeaşi zi în care membrii G7 conveniseră asupra unei plafonari a preţurilor la ţiţeiul rusesc, iar ieri dimineaţa cotaţiile gazului cu livrare în octombrie urcaseră cu 20% la bursa din Olanda. Succesiunea evenimentelor de la sfârşitul săptămânii trecute este interesantă.

Emoţii noi, probleme vechi

START ÎN NOUL AN ŞCOLAR Emoţii noi, probleme vechi

Octavian DanMiscellanea / 6 septembrie 2022

Noul an şcolar a debutat, ieri, într-o atmosferă apropiată de normalitatea pe care o cunoşteam, diferită de ce s-a petrecut în 2020 şi 2021, când totul a stat sub semnul pandemiei şi restricţiilor acesteia. Emoţiile au fost la fel de mari ca întodeauna, la fel şi debitul de înurajări şi promisiuni venite dinspre autorităţi. Un lucru este cert, vechile probleme nu au fost rezolvate şi dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii ani, nici nu vor fi depăşite prea curând.

Liz Truss, viitorul premier al Marii Britanii

CONSERVATORII AU ALES Liz Truss, viitorul premier al Marii Britanii

I.GHE.Internaţional / 6 septembrie 2022

Truss a câştigat alegerile interne pentru şefia Partidului Conservator Astăzi la Castelul Balmoral, Truss ar urma să fie desemnată premier al Marii Britanii, de către regina Elisabeta a II-a, care va lua act în prealabil de demisia lui Boris Johnson 

Liz Truss a devenit, ieri, noul preşedinte al Partidului Conservator şi astăzi urmează să fie desemnată premier al Marii Britanii de către regina Elisabeta a II-a. În urma alegerilor interne din partid, declanşate de demisia lui Boris Johnson din funcţia de prim-ministru, Liz Truss a primit 81.326 voturi, în timp ce contracandidatul său, Rishi Sunak, a obţinut 60.399 de voturi.

Centrala nucleară Zaporojie, deconectată în întregime

APROVIZIONAREA CU ENERGIE A UCRAINEI, ÎN PERICOL Centrala nucleară Zaporojie, deconectată în întregime

I.GHE.Internaţional / 6 septembrie 2022

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată în totalitate, ieri, de la sistemul ucrainean de energie, după ce ultimul reactor operaţional, reactorul şase, a fost scos din funcţiune din cauza unui incendiu provocat de bombardamente, a precizat Energoatom, compania de stat din Ucraina. Reactorul a fost deconectat de la reţeaua electrică după ce bombardamentul a avariat linia electrică care leagă această unitate la reţeaua ucraineană.

Proiectul privind magistrala 4 riscă să piardă finanţarea din PNRR

PROBLEME LA METROU Proiectul privind magistrala 4 riscă să piardă finanţarea din PNRR

GEORGE MARINESCUCompanii / 6 septembrie 2022

Lipsa avizelor necesare, lipsa PUZ-ului de la Bucureşti şi lipsa acordului de mediu fac imposibilă în acest moment încadrarea proiectului în termenele prevăzute în PNRR 300 milioane euro - valoarea lucrărilor pentru tronsonul Gara de Nord-Gara Progresu din M4 Sorin Grindeanu: "Proiectul pe M4 este eligibil pe Programul Operaţional de Transport 2021-2027" 

Tronsonul Gara de Nord- Gara Progresu, al magistralei de metrou M4, va fi realizat din fondurile alocate Ministerului Transporturilor prin Programul Operaţional de Transport în perioada 2021-2027, a afirmat, ieri, vicepremierul Sorin Grindeanu (ministru al Transporturilor şi Infrastructurii), după ce în mass-media a apărut un raport al Corpului de Control din cadrul ministerului de resort în care se arată că, din cauza unor decizii greşite ale conducerilor succesive ale Metrorex, proiectul respectiv riscă să piardă finanţarea de 300 milioane euro acordată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Falimentul ONU

CĂTĂLIN AVRAMESCUEditorial / 6 septembrie 2022

CĂTĂLIN AVRAMESCU

În anii '60, o misiune de "experţi" ai programului pentru dezvoltare al Naţiunilor Unite a făcut un raport despre o ţară pe care au vizitat-o. Turismul - au susţinut aceştia - nu este recomandat. Calitatea nisipului nu este bună. Ţara respectivă nu s-a lăsat descurajată. În 1972 a deschis primul hotel. Era vorba despre Maldive, care a devenit apoi regina turismului de lux.

Pieţele europene scad, în contextul opririi livrării de gaze din Rusia

Pieţele europene scad, în contextul opririi livrării de gaze din Rusia

A.I.Internaţional / 6 septembrie 2022

Gazprom a anunţat că livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 vor fi oprite pe termen nelimitat Bloomberg Wei Li, BlackRock: "Economiile s-au pregătit pentru o anumită constrângere energetică şi pentru perspectiva raţionalizării consumului, dar evident, în comparaţie cu aşteptările de la începutul anului, acesta este aproape de cel mai rău scenariu" În Statele Unite bursele au fost închise ieri, cu ocazia Zilei Muncii  

Pieţele europene au început săptămâna de tranzacţionare cu scăderi consistente, în urma înrăutăţirii perspectivelor economice ale regiunii, ce se află sub spectrul opririi complete a aprovizionării cu gaze din Rusia.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 6 Septembrie 2022

MACRO NEWSLETTER 6 Septembrie 2022

Macroeconomie / 6 septembrie 2022

Volumul vânzărilor retail din zona euro şi-a temperat declinul anual în iulie 2022, până la 0,9%, de la 3,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, după o scădere de 1% în luna anterioară.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo