De obicei, leul se depreciază faţă de euro; acum este invers

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 septembrie 2022

De obicei, leul se depreciază faţă de euro; acum este invers

Adrian Vasilescu, BNR: "Piaţa valutară românească este stabilă, fiind de fapt stâlpul care ţine în spate toate tendinţele şi toate mişcările pozitive din economie" Constantin Rudniţchi, analist economic: "Aprecierea recentă a leului în raport cu euro este puţin paradoxală, dacă ţinem cont de faptul că fundamentele economiei româneşti nu justifică o asemenea evoluţie" Adrian Codirlaşu: "Remarc tendinţa de depreciere a euro faţă de restul monedelor, de unde apare şi deprecierea faţă de leu"

Leul s-a apreciat faţă de moneda unică europeană începând cu luna iulie, mişcare ce a accelerat puternic în august şi în debutul acestei luni, ieri Banca Naţională a României (BNR) cotând un euro la 4,8215 lei, nivel nemaiîntâlnit de aproape doi ani şi jumătate. În septembrie 2021, euro atinsese un record istoric, de 4,9495 lei.

Analiştii sunt de părere că este un fenomen temporar, ce are la bază atât deprecierea euro faţă de alte monede, cât şi factori interni, cum ar fi schimburile făcute de românii din străinătate care au venit în ţară, tranzacţiile cu grâu sau posibile intervenţii în piaţă ale Băncii Naţionale a României. Până acum, trendul multianual al leului faţă de euro a fost de depreciere uşoară, iar, în opinia experţilor consultaţi de ziarul BURSA, acesta va continua, pentru anul în curs fiind indicat pragul de 5 lei pentru un euro.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, ne-a spus că piaţa valutară românească este stabilă, reprezentând stâlpul care ţine în spate toate tendinţele şi toate mişcările pozitive din economie". Aprecierea recentă a leului în raport cu euro este puţin paradoxală, dacă ţinem cont de faptul că fundamentele economiei româneşti nu justifică o asemenea evoluţie, este de părere analistul economic Constantin Rudniţchi, în timp ce vicepreşedintele CFA Adrian Codirlaşu remarcă tendinţa de depreciere a euro faţă de restul monedelor, de unde apare şi deprecierea faţă de leu.

ADRIAN VASILESCU, BNR: "Pe termen lung, tendinţa de depreciere a leului este abia sesizabilă"

De obicei, leul se depreciază faţă de euro; acum este invers

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, subliniază că, pe termen lung, în ultimii aproape 14 ani - din septembrie 2008 când a început să se vadă criza (n.r. criza economică mondială) şi până la criza actuală care este completată de o criză a preţurilor de consum - leul a avut o tendinţă de depreciere uşoară faţă de euro, de 98 de bani (n.r. vinerea trecută). "Este o depreciere abia sesizabilă pentru asemenea orizont de timp", spune consultantul din cadrul băncii centrale.

În opinia sa, aprecierea recentă a leului faţă de euro este sezonieră şi are la bază două elemente - valuta adusă în ţară de românii care lucrează în străinătate şi achiziţiile de grâu.

Adrian Vasilescu ne-a spus: "Pe termen scurt observăm că, în aceeaşi perioadă a anului trecut, lucrurile au stat cam la fel. Aprecierea recentă a leului este semnificativă, sub următorul aspect. Piaţa valutară românească este stabilă, fiind de fapt stâlpul care ţine în spate toate tendinţele şi toate mişcările pozitive din economie. Or, într-un asemenea context, o întâmplare sezonieră (n.r. pozitivă) dă o apreciere cursului. Spun că este sezonieră pentru că a apărut anul trecut, apare şi anul acesta, şi este legată de două lucruri. În primul rând sărbătoarea de Sfânta Maria, perioadă în care mulţi compatrioţi de-ai noştri care lucrează în străinătate vin în România. Iar aceştia schimbă valută, ceea ce înseamnă că dintr-odată creşte oferta de valută. În al doilea rând, anul acesta, ca şi anul trecut, s-a întâmplat ceva cu grâul. Grâul românesc este căutat, iar mulţi comercianţi de cereale cumpără grâul direct din lan, adică înainte de seceriş. Aceste două elemente, apărute pe fondul stabilităţii pieţei valutare, au dat o apreciere cursului".

Despre viitorul cursului de schimb, Adrian Vasilescu ne-a spus că, din calitatea domeniei sale de angajat al BNR, nu poate să afirme decât că "piaţa valutară a fost stabilă, este stabilă şi va rămâne stabilă".

CONSTANTIN RUDNIŢCHI, ANALIST ECONOMIC: "Nu este exclus să fi existat o serie de intervenţii în piaţă ale băncii naţionale"

De obicei, leul se depreciază faţă de euro; acum este invers

Analistul economic Constantin Rudniţchi punctează că aprecierea recentă a leului în raport cu euro este puţin paradoxală, dacă ţinem cont de faptul că fundamentele economiei româneşti nu justifică în niciun fel o asemenea evoluţie, în sensul că România are în continuare un deficit bugetar mare şi un deficit comercial mare.

"Iar acestea ar trebui să ducă la o creştere a euro şi nu scădere, în raport cu moneda naţională", ne-a spus specialistul.

În opinia sa, nu este exclus să fi existat o serie de intervenţii în piaţă ale băncii naţionale. "Este greu de spus cât de ample sunt, dar cred că există astfel de intervenţii pentru apărarea unei «tendinţe de piaţă», cum spune banca naţională. Chiar şi guvernatorul s-a exprimat în sensul acesta, spunând despre leu că a rămas «o ancoră de stabilitate», ceea ce este corect. Probabil că s-a dorit să existe o anumită stabilitate".

De asemenea, au fost şi intrări de euro care vin dinspre Uniunea Europeană, din PNRR, a afirmat Constantin Rudniţchi, adăugând: "Nu ştiu cât de mari şi dacă justifică o astfel de evoluţie (n.r. deprecierea euro), dar au existat".

În plus, analistul economic crede că aprecierea dolarului faţă de euro s-a translatat într-o anumită măsură în evoluţia monedei europene faţă de leu, cel puţin în ultimele luni de când raportul dintre dolar şi euro s-a schimbat.

Constantin Rudniţchi ne-a mai spus: "Sunt de aceeaşi părere cu cei care văd euro la finalul anului la cel puţin cinci lei. Dar trăim vremuri ciudate şi nu putem fi siguri de nimic, iar acest raport de 5 lei pentru un euro a mai fost prognozat dar nu s-a întâmplat. După cum arată fundamentele economiei, firesc ar fi să urmeze o devalorizare a leului. Dacă va fi aşa cred că devalorizarea va fi uşoară, pentru că banca centrală nu are niciun interes să apară mişcări bruşte pe piaţa valutară, pentru că acestea ar aduce şi mai multă inflaţie".

ADRIAN CODIRLAŞU, CFA: "Gazul este o problemă pentru UE, de a cărei rezolvare va depinde şi cursul euro/dolar"

De obicei, leul se depreciază faţă de euro; acum este invers

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, remarcă tendinţa de depreciere a euro faţă de restul monedelor, de unde apare şi deprecierea faţă de leu.

"Din punctul meu de vedere, această depreciere este de scurtă durată - Banca Centrală Europeană va majora dobânda, ceea ce probabil va crea volatilitate; o creştere acum în septembrie cu 50-75 de puncte de bază ar putea să ducă la aprecierea euro", spune analistul CFA.

În opinia sa, deprecierea monedei euro a fost determinată de situaţia din zona euro, cu inflaţie ridicată, risc de recesiune, la care s-a adăugat mesajul Rusiei de la sfârşitul săptămânii trecute conform căruia fluxul de gaze către Uniunea Europeană va fi oprit pentru o perioadă nedeterminată "Este nevoie ca Uniunea Europeană să intervină cumva şi să reglementeze situaţia. Săptămâna aceasta este întâlnirea Comisiei Europene pe tema energiei, iar în funcţie de rezultat s-ar putea să vedem o apreciere a euro. Gazul este o problemă pentru Uniunea Europeană, de a cărei rezolvare va depinde şi cursul euro/dolar", spune Adrian Codirlaşu.

În prima parte a lunii august, cu ocazia conferinţei de presă în care a fost prezentat ultimul raport trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul Mugur Isărescu a spus legat de evoluţia monedei naţionale în raport cu euro: "Considerăm că este o situaţie tipică de vară; e vorba şi de românii care vin de Sfântă Mărie şi schimbă mai mult - uitaţivă ce este la casele de schimb valutar. Şi cumpărarea de către traderi a grâului direct din câmp (...) şi vin cu lei. A mai fost şi o operaţiune (...) nerezidenţii au redescoperit uşor România, au mai multă încredere şi contribuie într-o mai mare măsură la finanţarea deficitului bugetar".

În opinia lui Adrian Codirlaşu, pe termen mediu cursul euro/dolar va rămâne volatil, probabil între 0,95 şi 1. "Şi nu este exclus să vedem dolarul la peste 5 lei, pe parcursul acestui an. În ansamblu, cred că tendinţa multianuală de depreciere a leului va continua", a adăugat analistul.

Conform ultimului sondaj al Indicatorului de Încrederea Macroeconomică realizat de CFA Romania, publicat în prima parte a lunii trecute, valoarea medie a anticipaţiilor respondenţilor pentru orizontul de şase luni, adică pentru decembrie 2022-ianuarie 2023, era de 5,0291 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de douăsprezece luni valoarea medie a cursului anticipat era de 5,1165 lei. Potrvit comunicatului instituţiei, 82% dintre participanţi anticipau o depreciere a leului pentru următoarele douăsprezece luni, comparativ cu nivelul de atunci (luna iulie), de 4,9312 lei.

Conform scenariului central al echipei de analiză de la Banca Transilania, cursul mediu anual al perechii euro/ron este posibil să crească de la 4,92 în 2021 la 4,94 în 2022, 4,98 în 2023, respectiv 5,02 lei pentru un euro în 2024.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru acest an, în ultimul său raport publicat în iulie, un curs mediu leu/euro de 4,95, iar pentru 2023 şi 2024 estimările sunt de 5 lei, respectiv 5,13 lei, pentru un euro.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. O singura persoana pune punctul pe i.... leul se depreciaza ca de obicei fata de valuta forte a perioadei. Ea insa nu mai este euro, ci dolarul. Euro este in acest moment o hartie igienica pierzand de la 1.2 dolari la 0.98 in cateva luni.

    Dar acea persoana crede ca euro isi va reveni.... HAHAHAHA.... nu cu toata industria facuta praf de "sfarsitul erei abundentei energiei ieftine de la rusi". Europa va intra intr-o criza fara precedent pentru EU. 

    Sa vedem ce pregatesc dictatorii de la EU. Citam din Reuters: 

    The European Commission is seeking emergency powers to force companies to make key products and stockpile goods in a crisis or else face fines, according to an EU document seen by Reuters on Friday. 

    If passed, the Commission may ask EU states to reorganize supply chains and increase supplies of crisis-relevant goods as quickly as possible, the document said. 

    Businesses that provide incorrect or misleading information can face fines up to 300,000 euros ($300,540) while those that fail to comply with an order to prioritize key products could be hit with daily periodic penalty payments of 1.5% of the average daily turnover. 

    Practic, UE se indreapta catre o economie socialista, centralizata, in care lanturile de aprovizionare seamana cu deciziile economistilor de la CC al PCR. Ia sa vedem cum isi mai revine euroiul cand se va pune treaba asta in aplicare. 

    1. Lasa prostiile in capul tau moscovitule .Treci la rubla , viitorul ii apartine.

      Oricine are un alt punct de vedere este automat moscovit? Destul de simplista abordarea. La fel si in legatura cu conflictul Rusia -Ucraina.

      propagandistii n-au nevoie de abordari sau argumente , este complicat pentru ei . in plus sint platiti la bucata indifferent cate cuvinte folosesc .

      se vede, este cazul tau

      Neomarxistule, stii ca 70% dintre fabricile de ingrasamant din Europa sunt inchise de aproape o saptamana?

      Stii ca al doilea cel mai mare producator de otel din lume, ArcellorMital, si-a inchis singurele doua fabrici din Europa (Germania)? 

      Stii ca firme din energie cer bailouturi pe banda rulanta? Pana acum s-au cam insumat peste 30 de mld de euro din Germania, Finlanda, Suedia.

      Cum nu stii aceste lucruri, sigur nu stii nici ce inseamna..... Un tsunami de falimente. Un dezastru economic. Si toate in spatiul monedei euro. De aceea moneda va suferi o lunga perioada de timp, poate decenii. 

      Inca un troll ... ba zice ca Euroa e gata, mort, hartie igienica, ba citeaza din Reuters (agentie germana, proeuropeana, deci care crede in Euro). Se vede inclutura economica crasa, oameni traiti in comunism cu ideea ca o moneda are curs fix, zeci de ani, ca daca fluctueaza e clar ca e pe moarte. Dolarul acum cativa ani slabise si el, iar aceiasi inteligenti bagau in groapa USA. Acum ca si-a revenit cursul e randul Europei. Nu mai zic ca de multe ori un curs slab este in beneficiul tarii respective pentru ca marfurile exportate devin mai competitive ... asta e prea complicat pentru unii. Cantati fratilor prohodul unora si altora, dar sa nu puneti mana pe o carte sa intelegeti ce si cum.

      Cu ce produci marfurile acelea daca industria iti este in faliment si pe butuci, fara energie? Pune mai mana pe carte, trollule. Nu mai demonstra pe aici analfabetism economic.

      Cam putine exporturi avem noi ca sa merite.Anyway,parca era mai bine dk fugea Zele in US,Ianukovici revenea la carma Ucrainei si lucrurile erau asa cum au fost dintotdeauna.Cati dintre voi ati auzit ceva de Ucraina before the war? Personal stiam doar de racketii ucrainieni ca-s rai si-ai dreak.Atat! Acuma atatea stiu,de o sa ma apuce frigurile la iarna.Ma si semnez: un troll!!!!!

      Până la urmă ai cedat, nu UE va face foamea, ci tu. Se scumpesc diverse, e dramatic, dar pt tine.

    Sa vedem in iarna cat de puternic va mai fi leul...Parerea mea e ca e "umflat" artificial.

    Si în 2010/11 euro a evoluat spre paritate cu dolarul și sub CHF, multi au luat poziții short cu care au pierdut...atunci a fost Draghi, acum va fi reziliența economiilor din Germania, Franța, Olanda, Spania. Iarna va fi un test greu dar sa nu uitam ca, în ciuda retoricii verzi, gospodariile consuma acolo în medie 300 kwh lunar fata de 150 kwh la noi...au de unde economisi!

    1. Dacă ajunge spre 4,5 RON , cred ca va fi benefic pentru România!

      Foarte mult nu va scădea dar nici dacă ajunge la 4 RON nu e rău!

      Pina la urma avem economia euroizata și asta NU a fost in avantajul nostru! 

      Sigur ca au.... mai ales daca faci comparatie cu romanii, aflati pe ultimul loc in Europa la consum de pasta de dinti si sapun, undeva cu muuuult sub media europeana. "4 buc de sapun si 2 paste de dinti foloseste romanul anual". Dat fiind ca eu folosesc un sapun la doua saptamani si o pasta de dinti la doua luni, putem estima si cata apa calda foloseste un roman fata de acel european care consuma 250 kWh lunar. Cel putin 30% din consumul lunar este dat de masinile de spalat si boilere, plus aparate de gatit electrice. Acestea nu pot si nu vor fi reduse decat daca un european va ajunge la fel de lipsit de igiena ca un roman.

      Adi, daca un leu ajunge la cursul de 4,5 pentru un euro, asta nu va fi datorita competitivitatii economiei romanesti pentru ca ea deja sufera. Ci cel mai probabil din cauza prabusirii fata de dolar a monedei euro. Vei gasi dolarul la 5 lei si benzina la 10 lei litrul.

      Mai mult, inflatia in preturi euro va fi probabil cu doua cifre. 

      inflatia mai domolita, deficit in crestere severa, exportatori morti pe marginea drumului, etc...etc... asta inseamna pt Romania 4.5 ron/1 euro ...toti idiotii cumparandu-si scobitori si hartie igienica pe credite de consum

      ma repet: eur/usd in jur de 0.97-0.98 atinge o podea si incepe evolutia corectiva catre 1.15-1.17 eur/usd

      a picat prea mult, prea repede, are nevoie de corectie... toti indicatorii tehnici si toate divergentele pozitive pe graficele lunare, saptamanale si zilnice urla chestia asta!

      Mai devreme sau mai tarziu veti vedea balaurul dolar... dezumflandu-se! Si foarte repede, nu repede! Dolarul e extrem de supraevaluat!  

    un zambet larg mi se asterne pe fata... :)

    cat de multi s-au prins in hora asta cu euro se depreciaza fata de orice, chiar si fata de leu :)  

    cand o sa il vad coborand si mentinandu-se sub 4.74 o sa inceapa sa devina posibile nivele mai joase... dar pentru moment totul e un mare fas, o mare bula de sapun. Nivele citate gen 4.5 sau 4.4 sau altele nu isi au rostul si logica economica.  

    p.s. pentru prieteni si dusmani reamintesc : studiati cu mare atentie evolutia DXY (indicele consolidat al dolarului) ... e intr-un val terminal de crestere (valul 5) si tinta e undeva in zona 112-115 (miza mea e pe 112.45 dxy). Chiar acum DXY este la 110.21 . Nu mai e mult pana la tinta mea.  

    Sa vedeti ce se petrece cu acest fat-frumos al pietelor valutare (leul) dupa ce usd isi curbeaza evolutia si incepe sa se deprecieze :) . Chiar nu mai e mult. Saptamani, poate 1-2 luni. Probabil 2 luni. Si dupa aia urmeaza circul lumii... adica corectia deficitelor pe canal valutar.  

    Sa ii mai vad pe cei ce viseaza la 4.4 sau 4.5 euro-ron atunci :)) ...  

    p.p.s. eu continui sa cumpar euro. Nu e un sfat, fiecare face ce-l taie capul.  

    1. Si totuși Vali ( îmi scuzi adresarea) cum e posibil să se întărească euro ? America e independenta energetic, în timpuri groaznice că acum lumea cumpără și păstrează dolarii, SUA nu este amenințată de proteste masive care pot degenera grav în Europa, America nu are un călcâi al lui Ahile( Italia-dar poate fi si Grecia etc ) ,americanii nu sunt atât de anxios i ca europenii privind o amenintare atomica .

      În sfârșit au armată formidabilă, generali cunoscuți de toată lumea ( apropo cunoști vreun general european respectat?) și de ce nu politicieni pragmatici nu bruxelezi ! 

      Să nu conteze toate astea?

      Mulțumesc pentru un eventual răspuns ! 

      Iar își scrie singur :)))))

      e destul de mult de scris si as intra dintr-un detaliu in altul.

      joia asta are loc sedinta ECB-ului si ei sunt efectiv prinsi in colt si vor trebui sa creasca dobanda mult mai mult decat cu cat au promis (0.75%) ... probabil cu 1 procent sau cu mai mult. La o inflatie in zona euro de aproximativ 9% poate parea putin dar o crestere de 1 procent e un inceput promitator pentru alte mariri de dobanda.  

      in acelasi timp Powell (FED) in SUA ar mai vrea sa creasca dobanda la usd dar e si el prins intr-un colt de perspectiva unei recesiuni care deja a scos capul in SUA... daca mai creste mult dobanda le face implozie economia in SUA! De aceea consideram pentru moment incheiat ciclul de marire al dobanzilor pe USD (din punctul meu de vedere).  

      probabil aceasta schimbare de polaritate , de viziune sa fie elementul motor care sa conduca la corectia pe eur-usd pana spre 1.15-1.17 (daca avem noroc) sau oricum la valori de peste 1 (1.08, 1.1275, 1.145, 1.15, 1.17 = astea sunt nivelele de rezistenta pe eur/usd... perechea eur/usd se poate opri la oricare dintre nivelele astea, nu e nevoie sa le bifeze pe toate).  

      Poate, nu stiu.  

      Pot fi si alte argumente (vezi, incep sa dezvolt un mesaj pe care il voiam mic). Legate de petrol, legate de managementul rezervei valutare a Chinei, etc..etc... nu incap argumentele intr-un comentariu... nici macar intr-un articol. SUnt multe de zis.  

      Cert pentru mine e ca s-a ajuns la o extrema cu euro si cu usd. Lucrurile trebuie lasate sa se raceasca nitel, sa se corecteze nitel.  

      p.s. sunt ok cu adresarea Vali, de fapt nici nu sunt "bancher" sunt un lucrator din sistemul bancar. Bancher e proprietarul unei banci (nu e cazul pt mine).

      bai esti cu capul? nu mi-am scris singur! e alta persoana la 4.1 !

      hai sa iti raspund analitic, plecand de la ce ai invocat tu:

      - "America e independenta energetic" = nu, nu mai e. Democratii au inchis o gramada de puturi de extractie petrol si modificat profilul fiscal al companiilor petroliere (in sens nefavorabil). In prezent pe o baza continua rezervele petroliere ale SUA sunt la cote joase (fata de comparatia cu anii trecuti - aceleasi perioade).  

      - "în timpuri groaznice că acum lumea cumpără și păstrează dolarii" = animal spirits... e efectul de turma. Nu am incredere in miscarile de masa ale oamenilor. De aia exista smart money si stupid money . Cei din urma sunt cei multi, care afla la urma ceva de aflat.  

      - "SUA nu este amenințată de proteste masive care pot degenera grav (ca) în Europa"= aaa.... ba daaa, sa urmaresti de proteste violente de strada incep in SUA dupa mid-term elections din Nov 2022 ! Nimeni nu o sa accepte rezultatele, nici republicanii nici democratii ...oamenii acolo sunt foarte fierbinti cand e vorba de politica si au arme in case. E o combinatie foarte periculoasa.  

      - "America nu are un călcâi al lui Ahile( Italia-dar poate fi si Grecia etc )" = are alte calcaie nu e spatiu sa detaliez aici. Evolutia balance sheet-ului FED ar fi unul mare de tot. Au o alta distributie a riscurilor fata de europa dar au si ei bubele lor in cap in SUA acolo.  

      - "americanii nu sunt atât de anxios i ca europenii privind o amenintare atomica" = sa-mi fie iertata exprimarea DAR NU SE VA INTAMPLA NICI UN RAHAT ATOMIC. Nu mai credeti tot ce se da la tv. EU PERSONAL GARANTEZ CA NU EXISTA NICI O AMENINTARE ATOMICA. De asta in comentariile mele nu am amintit de asa ceva si nu o sa amintesc. E doar un mare circ care sa scoata in evidenta profilul de aparent salvator al ONU si al criminalului Guterres care in mod manelistic se viseaza "sefu' la Lume"... un mos nebun si sclerozat... Ignorati amenintarile atomice, nu e cazul de asa ceva! E totul un circ sa impresioneze lumea!

      - "În sfârșit au armată formidabilă " = da, e adevarat. Dar cand ma uit la procentul de soldati SUA injectati cu mizeriile alea ucigase anti-covid (creatoare de troboze, avc si infarct....) ma ia cu ameteli. Daca nu au back-up o armata de robotei (gen cateii aia roboti de la Boston Robotics sau altii...) nu-i vad bine... si nu glumesc cand scriu astea. Acel aparent vaccin e un mare risc mai ales in conditii de efort fizic intens (ei fiind soldati). p.s. Riscul e prezent si in vaccinul chinezesc si in sputnik al rusilor... am precizaat sa nu se trezeasca nimeni sa ma fac rusofil, ca nu e cazul... eu daca sunt ceva sunt cel mult romanofil. E destul.  

    Cine o fi vândut atat de mulți euro ca să scadă atat de mult ,pana la 2.4186 lei pt 1 euro. Deci tendința e numai în jos... poate știe cineva ce s-a întâmplat sa ne spună și noua.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb