CONSERVATORII AU ALES Liz Truss, viitorul premier al Marii Britanii

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 septembrie 2022

Liz Truss, viitorul premier al Marii Britanii

Truss a câştigat alegerile interne pentru şefia Partidului Conservator Astăzi la Castelul Balmoral, Truss ar urma să fie desemnată premier al Marii Britanii, de către regina Elisabeta a II-a, care va lua act în prealabil de demisia lui Boris Johnson

Liz Truss a devenit, ieri, noul preşedinte al Partidului Conservator şi astăzi urmează să fie desemnată premier al Marii Britanii de către regina Elisabeta a II-a. În urma alegerilor interne din partid, declanşate de demisia lui Boris Johnson din funcţia de prim-ministru, Liz Truss a primit 81.326 voturi, în timp ce contracandidatul său, Rishi Sunak, a obţinut 60.399 de voturi.

Premierul demisionar Boris Johnson va merge astăzi la Castelul Balmoral din Scoţia, unde se află Regina Elisabeta a II-a, şi îşi va înainta demisia, urmat de Liz Truss, noul lider ales al Partidului Conservator, care va fi invitat de suverană să formeze noul guvern. Liz Truss va deveni a treia femeie prim ministru din istoria Marii Britanii, după Margaret Thatcher (1979 - 1990) şi Theresa May (2016 - 2019),

După victoria în alegerile interne, Liz Truss a declarat că va adopta imediat măsuri pentru reducerea taxelor, pentru soluţionarea crizei energetice şi stimularea creşterii economice.

Liz Truss va deveni al patrulea prim-ministru al conservatorilor de la alegerile din 2015. În ultimii şapte ani, Marea Britanie a trecut prin mai multe crize - una post-Brexit - iar acum se confruntă cu ceea ce se preconizează a fi o recesiune de lungă durată, declanşată de inflaţia galopantă care a atins 10,1% în luna iulie.

Ministru de externe sub conducerea lui Johnson, liz Truss, în vârstă de 47 de ani, a promis să acţioneze rapid pentru a aborda criza costului vieţii din Marea Britanie, afirmând că în decurs de o săptămână va veni cu un plan pentru a aborda creşterea facturilor la energie şi pentru a asigura aprovizionarea viitoare cu combustibil.

Traiectoria politică a lui Truss este una a deplasării de la stânga la dreapta. Ea s-a născut în 1975 într-o familie de intelectuali la Oxford, ambii membri ai aripii de stânga a Partidului Laburist. Ulterior mama sa a spriinit-o în cariera politică, nu şi tatăl ei, John, profesor emerit de matematică la Universitatea Leeds, despre care presa relatează că este furios cu privire la orientarea politică actuală a fiicei sale. Adolescenta Liz mergea cu părinţii ei la demonstraţii ale Campaniei pentru Dezarmare Nucleară şi împotriva inegalităţilor sociale, iar când a devenit studentă la colegiul Merton de la Oxford a fost aleasă lidera organizaţiei Partidului Liberal Democrat, militând pentru cauze ca abolirea monarhiei sau legalizarea cannabis-ului. Dar în mod surprinzător, la absolvirea facultăţii, în 1996 Truss s-a înscris în Partidul Conservator, aflat atunci în punctul cel mai de jos al popularităţii sale postbelice. Alegerea ei ca deputat într-o circumscripţie din estul Angliei în 2010 a coincis cu revenirea la putere a Partidului Conservator după 13 ani în opoziţie. A urmat o serie de numiri în posturi de ministru, începând cu 2012 sub prim miniştrii David Cameron, Theresa May şi Boris Johnson, care au culminat cu desemnarea ei în postul de ministru de externe în septembrie 2021.

Truss a continuat să evolueze politic: dacă în referendumul din 2016 ea a sprijinit rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, după scrutin ea a devenit o adeptă a unui Brexit dur şi în toamna lui 2021 a introdus în parlament un proiect de lege care suspenda parţial protocolul Irlandei Nord, care păstra provincia în piaţa unică europeană, declanşând astfel un conflict cu UE.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Politician extra ca și ceilalți din

    conducerea UE,

    Dumnezeu sa fie cu noi 

    asta e o nebuna la cap... deci ea va fi cea care va demola economia UK si va conduce perechea gbp/usd la 1 si sub 1...

    ok, nice to meet you!  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb