Pieţele europene scad, în contextul opririi livrării de gaze din Rusia

A.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 septembrie 2022

Pieţele europene scad, în contextul opririi livrării de gaze din Rusia

Gazprom a anunţat că livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 vor fi oprite pe termen nelimitat Bloomberg Wei Li, BlackRock: "Economiile s-au pregătit pentru o anumită constrângere energetică şi pentru perspectiva raţionalizării consumului, dar evident, în comparaţie cu aşteptările de la începutul anului, acesta este aproape de cel mai rău scenariu" În Statele Unite bursele au fost închise ieri, cu ocazia Zilei Muncii

Pieţele europene au început săptămâna de tranzacţionare cu scăderi consistente, în urma înrăutăţirii perspectivelor economice ale regiunii, ce se află sub spectrul opririi complete a aprovizionării cu gaze din Rusia.

La ora 17:00, indicele pan-european Stoxx 600 avea un declin de 0,7%, în timp ce în Germania - ţară dependentă masiv de gazul rusesc, indicele DAX30 era în scădere cu 2,1%. La Londra, indicele FTSE100 avea un recul de 0,2%.

Majoritatea sectoarelor şi burselor europene importante erau în depreciere cu puţin înaintea sesiunilor de tranzacţionare, cel mai important recul, de circa 4%, fiind înregistrat de sectorul auto. În schimb, acţiunile companiilor producătoare de petrol şi gaze erau în apreciere, pe fondul creşterii preţurilor produselor energetice, conform CNBC.

Scăderile activelor de risc au survenit după ce, la finele săptămânii trecute, compania de stat rusească Gazprom a anunţat că livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1 vor fi oprite pe termen nelimitat, invocând cerinţe suplimentare de reparaţii. Moneda euro a scăzut brusc în timp ce preţul gazului în Europa a crescut, mai notează sursa amintită.

Banca Centrală Europeană urmează să opereze, joi, a doua creştere consecutivă a ratei dobânzii, conform investing.com

Creşterea preţurilor energiei nu poate decât să se reflecte în inflaţie, care se află la maxime record în zona euro, apropiindu-se rapid de două cifre. Iar acest lucru pune presiune suplimentară asupra Băncii Centrale Europene, care urmează să opereze, joi, a doua creştere consecutivă a ratei dobânzii, înainte ca mediul economic să se deterioreze şi mai mult, scrie investing.com.

Euro a coborât la minimul ultimelor două decenii, în timp ce dolarul s-a întărit. Lira sterlină a avut variaţii nesemnificative după ce Partidul Conservator din Marea Britanie a numit-o pe Liz Truss drept lider, deschizându-i calea pentru a deveni prim-ministru.

Petrolul a crescut, ieri la ora 17:30 contractele futures pentru ţiţeiul Brent (relevant pentru piaţa europeană) cu scadenţa în noiembrie tranzacţionându-se la aproape 97 de dolari/baril, în urcare cu 3,7%, după ce ţările din grupul OPEC+ au fost de acord să reducă aprovizionarea cu ţiţei luna viitoare. Bitcoin a coborât sub nivelul de 20.000 de dolari, în timp ce aurul a avut oscilaţii nesemnificative.

"Economiile (n.r. europene) s-au pregătit pentru o anumită constrângere energetică şi perspectiva raţionalizării consumului dar evident, în comparaţie cu aşteptările de la începutul anului, acesta este aproape de cel mai rău scenariu", a declarat la Bloomberg Wei Li, strateg şef global de investiţii BlackRock.

În Asia, pieţele au avut închideri mixte, în condiţiile în care investitorii au digerat rezultatele unui sondaj privind activitatea serviciilor din China, ce a indicat faptul că sectorul a crescut, în august, conform CNBC.

În Statele Unite, după o săptămână cu scăderi consistente, bursele au fost închise ieri cu ocazia Zilei Muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb