Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Holcim România SA, Romcim SA şi Heidelberg Materials România SA cu amenzi totale de 217,966 milioane lei (aproximativ 43,7 milioane euro) pentru coordonarea politicilor de stabilire a preţurilor, informează Agerpres.
Holcim România SA a primit cea mai mare amendă, de 90,9 milioane lei (18,2 milioane euro), urmată de Romcim SA, amendată cu 66,123 milioane lei (13,3 milioane euro), şi Heidelberg Materials România SA, sancţionată cu 60,942 milioane lei (12,2 milioane euro). Investigaţia Consiliului Concurenţei a constatat că, cel puţin în perioada 2017-2018, cele trei companii de ciment au schimbat informaţii comerciale sensibile (precum preţuri viitoare, discounturi, condiţii de plată şi volume) prin intermediul unor clienţi.
Fiecare dintre cei trei producători de ciment a implementat mecanisme interne pentru organizarea şi utilizarea informaţiilor colectate de la clienţi prin agenţii zonali de vânzări. Astfel, aceştia au avut acces la informaţii confidenţiale, care nu erau publice (precum preţurile la raft), pe care le-au centralizat, monitorizat şi folosit pentru a stabili strategiile comerciale şi politica de preţ.
"Fiecare companie implicată a putut să prevadă, în mod rezonabil, că informaţiile despre propriile condiţii comerciale vor ajunge la ceilalţi producători. Comportamentul a condus la reducerea concurenţei, ceea ce a generat majorarea preţurilor cimentului faţă de ţările vecine", a transmis Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-un comunicat oficial al instituţiei.
Autoritatea de concurenţă monitorizează piaţa materialelor de construcţii, având în vedere importanţa strategică a sectorului. Cimentul, esenţial pentru beton şi alte materiale de construcţii, joacă un rol important în acest context. Sectorul construcţiilor din România a avut o creştere constantă, inclusiv în timpul pandemiei Covid-19, când lucrările au crescut cu aproximativ 18% faţă de 2019. De asemenea, în urma crizei energetice, volumul lucrărilor de construcţii a continuat să crească anual cu 12-15%, iar în 2024 se aştepta o stabilizare a sectorului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2025, 19:41)
Mai precis tipul de "management" fiind asemănător "concurenții" vor putea fi bănuiți de comportament similar în diverse țări celui anchetat prin Franța respectiv stabilit în SUA pentru Lafarge în Siria.