AMENZI ÎN CAZUL STRUCTURATELOR Valentin Ionescu: Nu consider că BVB este vinovată de faptele descrise în ordonanţa CNVM

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 martie 2012

Valentin Ionescu: Nu consider că BVB este vinovată de faptele descrise în ordonanţa CNVM

După demiterea lui Ionescu, BVB a lăsat baltă îmbunătăţirea Codului Bursei privind produsele structurate

Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti, nu consideră că Bursa de Valori Bucureşti este vinovată de faptele descrise în ordonanţa CNVM, prin care a fost amendat, săptămâna trecută.

Comisia i-a considerat pe Valentin Ionescu, director general BVB, şi pe Valerian Ionescu, şef Departament Tranzacţionare şi Vânzări Instrumente Financiare în cadrul Băncii Comerciale Române, responsabili că nu au împiedicat încălcarea de către BCR a parametrilor aplicabili furnizorilor de lichiditate în 136 de cazuri, în perioada iunie 2011 - ianuarie 2012.

Precizăm că Valentin Ionescu a fost demis în luna noiembrie, cu două luni anterior finalizării analizei la care face referire CNVM, de către fostul Consiliu al Bursei, pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit ţintele asumate contractual. Totodată, i-a fost reproşat şi faptul că nu a anunţat Consiliul despre potenţialul litigiu datorat contractului de market-maker încheiat cu grupul Erste Bank - BCR, deşi au existat, se pare, sesizări ale investitorilor privind nerespectarea condiţiilor de market-maker de către BCR.

Valentin Ionescu ne-a declarat, vineri: "Analizez în momentul de faţă conţinutul ordonanţei, alături de avocaţi, să văd care a fost motivaţia care a stat la baza ei. În funcţie de rezultatul analizei, voi decide dacă voi face sau nu contestaţie. Nu consider că BVB este vinovată de faptele des-crise în ordonanţă".

"Atât eu, cât şi colegii mei, am respectat prevederile din codul BVB cu privire la tranzacţionarea produselor structurate".

Pentru a-şi susţine afirmaţiile, domnia sa a făcut referire şi la un articol din Codul BVB: "A se citi următoarele precizări din Cod BVB: Art. 222 indice 6 din Capitolul XII indice 1, BVB nu este răspunzătoare pentru nicio daună sau pierdere care poate surveni în activitatea unui Participant sau a unui terţ ca urmare a următoarelor situaţii, fără ca enumerarea să fie limitativă: a) tranzacţionarea produselor structurate; b) publicarea de către BVB, Emitent sau Furnizorul de lichiditate a informaţiilor specifice produselor structurate; c) retragerea sau suspendarea de la tranzacţionare a unei emisiuni individuale de produse structurate; d) nerespectarea de către Emitent sau Participanţi a obligaţiilor stabilite conform prezentului Cod; e) înregistrarea unor disfuncţionalităţi tehnice care împiedică un Furnizor de lichiditate sau un Emitent să îşi îndeplinească obligaţiile asumate".

Ziarul BURSA a scris, în premieră, în luna octombrie, că unii investitori aveau dubii că BCR îşi respectă obligaţiile de furnizor de lichiditate pentru certificatele turbo (n.r. certificate cu "levier"- un factor de amplificare al variaţiei) emise de "Erste Bank".

La începutul acestui an, Banca Comercială Română a fost chemată în judecată de către compania "Muntenia Imobiliare Development", care o acuză de nereguli în operaţiunile de pe piaţa bursieră. Alături de BCR, pârâte sunt şi acţionarul său majoritar, "Erste Group Bank", şi Bursa de Valori Bucureşti.

Prevederile din Codul Bursei referitoare la produsele structurate, în aer

Consiliul Bursei a decis, pe 9 noiembrie 2011, să actualizeze şi prevederile referitoare la produsele structurate, în urma unor reclamaţii ale investitorilor.

Noile norme detaliau situaţiile legate de imposibilitatea asigurării de cotaţii de către Furnizorul de lichiditate, extindeau situaţiile de invalidare a tranzacţiilor aplicabile produselor structurate, actualizează definiţia preţului de referinţă pentru produsele structurate.

Aceste modificări nu au fost, însă, operate nici până la această oră.

Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ne-a declarat, joi, că CNVM a transmis Bursei de Valori Bucureşti o serie de observaţii la propunerile făcute în luna noiembrie, însă Comisia nu a primit, încă, niciun răspuns.

"Art. 222 7 (1) În cazul înregistrării evenimentului menţionat la art. 111 alin. (3) lit. a) pct. ii) din Titlul II, Emitentul este obligat să notifice acest eveniment cu promptitudine BVB, în mod direct sau prin intermediul Furnizorului de lichiditate desemnat, prin e-mail/ fax/ orice alt mijloc de comunicare convenit". (Codul Bursei)

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Bvb este acoperita din toate punctele de vedere.

    1. tot vroia cu orice pret sa intre in CA. Sa-si dea demisia.

    Pai nu BVB e de vina Domnu' Valentin Ionescu. Ci dumneata. dumneata erai BVB.

    1. Barbu, Supravegherea??

    S-a intalnit Ghergushul cu Ionescul. Ce pute sa iasa. Ceva urit mirositor, cu ochelari si chiloti a la Botezatu'.Iar acestui fost, nu stiu unde ii gasiti pozele astea..."structurate". Sunt prea dure.Ii pun in valoare plurivalenta incompetentei.Corect ar fi sa il vedem si pe Domnul Valerian Ionescu, cel din cauza caruia s-a intimplat acest "bcrccident" nefericit. Nefericit ca si cele trei personagii implicate.Ca doar nu vreti sa dati vina p Alin Barbu?

    1. Culmea, a mai fost si premiat la sfarsit de an pentru asta.

      Mi-a olacut asta cu BCRccident.

    Pai nu BVB e de vina Domnu' Valentin Ionescu. Ci dumneata. dumneata erai BVB.

    Tot ceea ce spune Dl.Valentin Ionescu, trebuie "sorbit cu nesat". Vasata s-a experienta, data de imposibilitatea sa de a pastra mai mult de 1,5 ani un loc de munca, il califica pentru pozitia de Omid Alfa.Adica unde pune el mina, praful se alege.De aceea incurajam presa scisa si cea nescrisa sa propovaduiasca zicerile, acestuia, spre bucuria mintilor ratacite.

    1. Templeton ţine morţiş să listeze FP la Varşovia, deşi acţiunile cresc la Bucureşti

    Ne batem până în prelungiri pentru ofertele publice

    Iar vorbeste Ionesco . Numaii belle a facut. Si a mai lust si bani. Acum bvb sa l dea in judecata.

    Nu iese cu explicatii?!!? Ei sunt prinvipalul vinovat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb