America a promis petrol şi gaze, Europa îl aşteaptă pe Godot

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 septembrie 2022

Călin Rechea

Cuprinse de entuziasm în faţa perspectivei îngenuncherii şi pedepsirii Rusiei pentru invadarea Ucrainei, autorităţile europene şi americane proclamau, cu doar câteva luni în urmă, că există soluţii pentru înlocuirea importurilor de petrol şi gaze din Rusia.

Nenumărate petroliere şi vapoare cu gaze lichefiate ar fi gata să transporte aceste resurse energetice inclusiv din Statele Unite, pe lângă importurile din Orientul Mijlociu, iar astfel s-ar fi ajuns, într-un timp relativ scurt, la independenţa energetică faţă de Moscova.

Nu mai conta că Europa nu făcea decât să schimbe o dependenţă pe alta şi la costuri mult mai mari.

La doar câteva luni diferenţă, realitatea este cu totul alta. Autorităţile europene, inclusiv cele germane, au realizat că nu există nici suficiente terminale de gaze în Europa, nici suficiente mijloace de transport şi nici suficienţi "parteneri" care să livreze gazele şi petrolul.

Dacă eşecul negocierilor dintre Germania şi Qatar era oarecum de aşteptat, având în vedere condiţiile preliminare impuse de statul din Golful Persic, referitoare la contracte pe termen lung, care să permită recuperarea investiţiilor necesare pentru mărirea capacităţii de producţie, "loviturile" cel mai dureroase au venit din Statele Unite şi Canada.

Canadienii produc gaze în vestul ţării şi ar fi nevoie de o conductă de mii de kilometri pentru a duce gazele în est, unde nu există suficiente staţii de lichefiere şi nici terminale de transport. Iar guvernul condus de premierul Trudeau doreşte oricum să renunţe la gazele naturale, care vor fi înlocuite de hidrogen.

Aceasta a fost propunerea şi pentru oficialii germani, care ar trebui să aibă doar puţină răbdare până în 2025, când vor începe să curgă valurile de hidrogen verde din Canada către Europa.

În condiţiile în care este tot mai evident că Europa are nevoie de un val de miracole pentru evitarea unui dezastru economic şi umanitar, autorităţile americane şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la criza energetică din Europa, după cum a scris recent Bloomberg, de parcă această criză nu a fost determinată de deciziile autorităţilor europene sub presiunea venită de la Washington.

"Potenţialul deficit de energie din Europa rămâne în atenţia noastră şi ne vom concentra asupra soluţiilor alături de partenerii şi aliaţii noştri", a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate din SUA.

Din păcate, "dorinţa" autorităţilor americane de a ajuta Europa este dependentă de existenţa unei producţii excedentare de petrol şi gaze care să poată fi trimisă peste Ocean.

Pe de altă parte, producătorii din Statele Unite sunt gata să furnizeze cantităţi mari de petrol şi gaze către Europa, în condiţiile în care diferenţialul de preţ asigură profituri mult mai mari. Această decizie de afaceri nu este, însă, pe placul Casei Albe, care se teme de o explozie a preţurilor pe plan intern şi apariţia unor deficite de aprovizionare.

Soluţia găsită de membrii administraţiei Biden a fost, se pare, "convingerea" prin ameninţări la adresa producătorilor, după cum se arată într-un articol recent din Wall Street Journal.

Cel mai important cotidian financiar din America foloseşte termenul "bullying" în titlul articolului semnat de conducerea editorială, "The Energy Secretary bullies U.S. companies to reduce fuel exports".

Conform definiţiei, "bullying-ul este o forma de comportament agresiv, în care cineva agresează, hărţuieşte, persecută sau intimidează în mod intenţionat şi repetat o altă persoană".

WSJ scrie că Secretarul Energiei, Jennifer Granholm, a trimis o scrisoare principalelor companii de rafinare în care le cere să limiteze exporturile.

"Având în vedere nivelul istoric al exporturilor de produse rafinate, vă îndemn din nou să vă concentraţi pe termen scurt asupra constituirii de stocuri în Statele Unite, mai degrabă decât să vindeţi stocurile curente şi să creşteţi în continuare exporturile", se subliniază în scrisoarea obţinută de WSJ.

"Sperăm că această nevoie va fi abordată în mod proactiv de companii", mai scrie Secretarul Energiei, iar "dacă nu acesta va fi cazul, atunci Administraţia va lua în considerare noi cerinţe şi alte măsuri de urgenţă".

Editorii WSJ consideră că "ameninţările Secretarului Granholm reprezintă o palmă peste faţa aliaţilor europeni care încearcă să-şi diversifice sursele de energie".

Atitudinea administraţiei de la Washington reprezintă, într-adevăr, o insultă pentru cineva considerat aliat, însă faţă de vasali nevertebraţi nu este decât un comportament normal, căruia nu ar trebui să i se caute explicaţii prea multe.

Dar asta nu este tot. Dincolo de insultă, "restricţionarea exporturilor de combustibili este doar o altă politică contraproductivă a administraţiei Biden, care va conduce la creşterea preţurilor la nivel global, inclusiv pentru importurile Statelor Unite", după cum mai scrie WSJ, care mai subliniază că "ameninţările la adresa companiilor din sectorul energetic arată cât de puţin ştie doamna Granholm despre pieţele energiei".

O schimbare de atitudine din partea administraţiei de la Washington este puţin probabilă, nu doar pe termen scurt, până la alegerile din toamna acestui an, ci chiar pe termen mai lung.

Unul dintre motive este prezentat de Javier Blas, analist al pieţei energiei la Bloomberg, care a scris recent despre "cea mai fierbinte marfă din industria petrolieră". Aceasta nu este nici benzina, nici motorina sau combustibilul de aviaţie, ci ţeava de foraj.

Preţul acestor ţevi din oţel a crescut cu peste 90% faţă de anul trecut, până la 4.575 dolari pe tonă. Astfel, producţia de hidrocarburi prin fracturare hidraulică va creşte mult mai lent, tocmai într-o perioadă cu presiuni majore din partea cererii.

Problema deficitului de ţevi de foraj se va agrava în perioada următoare, conform declaraţiilor unor oficiali din industria petrolieră, deoarece producţia oţelăriilor din SUA este puternic afectată de costurile energiei şi au dispărut importurile semnificative din Rusia.

Datele companiei de consultanţă Rystad Energy arată că producătorii de ţevi de foraj din Rusia au acoperit anul trecut peste 20% din cantitatea disponibilă la nivel global.

Toate acestea arată că este imposibilă o majorare a producţiei de petrol şi gaze pe termen scurt şi mediu pentru înlocuirea livrărilor din Rusia.

La această concluzie pare că a ajuns şi guvernul interimar de la Sofia. După ce fostul guvern a refuzat să plătească ruble pentru gazele din Rusia, iar Gazprom a oprit livrările, oficialii bulgari declarau că soluţia importului de gaze lichefiate din SUA nu este doar fezabilă, ci chiar mai ieftină.

Entuziasmul a dispărut foarte repede, iar noul guvern a cerut companiei Gazprom reluarea vechiului contract. Se pare că şi noii guvernanţi uită cu seninătate că Bulgaria nu este în poziţia din care să "ceară" ceva de la Gazprom. În cel mai fericit caz ar putea să fie nişte rugăminţi fierbinţi, din genunchi, în spatele uşilor închise.

Până când "aliaţii" americani vor reveni la sentimente mai bune cu privire la exporturile de energie către "aliaţii" lor de peste Ocean, europenii importă gaze lichefiate din China la preţuri foarte mari, conform unei ştiri recente din Financial Times.

De unde vin gazele? "China revinde agresiv gazele din Rusia către Europa", scrie Zerohedge pe marginea ştirii din FT, dar numai cele lichefiate, în timp ce importurile Chinei de gaze din Rusia, dar prin conducte, au crescut la fel de agresiv, dar la preţuri mult mai mici.

Este greu de crezut că importurile din China vor asigura trecerea Europei prin iarnă doar cu suferinţe relativ reduse.

Ambiţiile verzi ale politicienilor europeni, ale celor aleşi, dar mai ales ale celor nealeşi, vor asigura un dezastru fără precedent istoric, a cărui cronică va putea fi citită, probabil, în peştera din Altamira şi alte locaţii în care se vor refugia generaţiile din viitorul nu foarte îndepărtat.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Articol excelent,ar trebui trimis la UE

    1. Nu stiu sa citeasca.E analfabeti!

      Manipulare de pe zero hedge. Rusia are țevi transport către UE. Fără UE, Rusia vinde spanac. Poveștile cu China sunt legendele viitorului îndepărtat.

      propagandă sovietică

      Ungaria e praf la gaze depozitate. Cei mai sovietici europeni sunt și cei mai afectați. :)) 

      Ungaria are CEA MAI MARE capacitate de

      depozitare a gazelor in raport cu consumul lor anual 

      China Is Quietly Reselling Its Excess Russian LNG To Europe (Oilprice.com)

      esti total neiformat , sau poate propagandist . de ani de zile se vorbeste de conducta rusia -china .

      Marote zero hedge.

    "Canadienii produc gaze în vestul ţării şi ar fi nevoie de o conductă de mii de kilometri pentru a duce gazele în est"

    Well, bănuiesc că oprirea livrărilor de gaze sovietice către UE înseamnă, de fapt, oprirea livrărilor. Pentru că ar fi nevoie de conductă mai lungă decât Mongolia. 

    1. Global and North American Natural Gas Markets

      Canada’s natural gas market is highly integrated with the U.S. through a vast gas-transmission network.Footnote42 Mexico is increasingly connected to the U.S. via transmission pipelines, making Canada well-connected within the North American natural gas market. 

      Canada is a natural gas net exporter with almost all natural gas exports destined for the U.S. The U.S. Midwest region is the main export market for western Canadian natural gas, as it is well-connected to Canada by pipelines and has a large amount of gas-fired electric power generation. Canada also exports gas to the U.S. Rocky Mountains, the Pacific Northwest, and, to a lesser extent, the U.S. Northeast regions. 

      Chiar canadienii insisi spun ca nu pot si nu au conducte care sa duca gazul pe coasta de est. Numai gura este de voi. Scholtz l-a vizitat pe Trudeau pentru gaze si a venit cu mana goala. Va primi doar hidrogen. Dar gargara vestica sunteti veseli sa repetati maimutareste. 

    Propaganda ieftina ...

    1. Amice, iti recomand cu cea mai mare seriozitate un control la psihiatru.

      Nu iti spun nimic altceva decat ca te privesc cu compasiune. Acest articol este poate cel mai reusit din ultima perioada. Pentru ca are numai si numai adevaruri si fapte in el. Nimic tendentios. Nu sunt grafice sau indicatori numerici care poate nu sunt semnificativi. 

      Nu. Este o reluare a promisiunilor americane de acum 6 luni, a tampeniilor bulgaresti de acum 4 luni.... si realitatea de azi. Faptul ca tu esti in stare sa spui ca apa nu este uda ma face sa iti dau recomandarea de mai sus. Esti bolnav si poate ar trebui sa te trateze un medic serios. Sau poate recunosti si tu realitatea dar ai fost doar rau intentionat cand ai scris comentariul 3. 

      Felicitari autorului. Un articol foarte echilibrat si extrem de ancorat in realitate. 

    pt astia care faceti pe interesantii pe aici, sa va incalziti cu soare, vant si promisiunile americanilor! 10 domnul rechea!

    1. :)) Normal ar fi fost să-l apreciați pe Rechea pt aur aur. Dar voi sunteți pe aici doar pt propagandă.

    Conform Reuters, Biden a promis 15 mld metri cubi suplimentari de LNG, in Martie 2022. Pana in iunie, inclusiv, US a exportat catre Europa 39 mld metri cubi, fata de 34 pe intreg anul 2021. Asa ca este greu de afirmat ca americanii nu se tin de cuvant.

    Conform CNBC, in aprilie 2022, importurile de gaz din Rusia scazusera deja la 31% din necesar, fata de 45% in 2021. Si aia era in aprilie. De atunci livrarile rusesti s-au tot redus prin Nord Stream 1 si sa vezi minune! Economia in Europa inca functioneaza si in plus, depozitele de gaze (conform AGSI) sunt la peste 80% pline si continua sa se umple. 

    In aceste conditii, cu ceva economii la consum si cu reactivarea unor centrale pe carbune care sa inlocuiasca centralele pe gaz in productia de energie, Europa nu va avea nici o problema sa depaseasca iarna asta. in ultima instanta, exista un zacamant in conservare in Groningen, care se estimeaza ca poate furniza gaz cam cat 40% din necesarul actual de consum al Germaniei. Nu este folosit pentru ca localnicii se tem de cutremure, dar in ultima instanta poate fi folosit. 

    Evident, Europa va plati un pret, gazul si/sau masurile alternative costa. Dar va scapa de santajul Rusiei. Ceea ce vad ca enerveaza pe multi. Ulterior, cand lucrurile se vor aseza, vor fi eliminate si comportamente speculative prin care unele tari, gen China, cumpara azi gaz la discount din Rusia si il revand cu profit semnificativ. Este doar o chestiune de timp 

    1. ...

      Propaganda aia nesimtita nu iti spune si ca depozitele de gaze pe care tu triumfator anunti ca sunt aproape pline , ele acopera doar 20% din consumul anual al Europei? Te las pe tine sa calculezi 80% din 20% si sa vezi cate zile sunt 20% dintr-un an. Felicitari pentru rumegarea unei propagande occidentale pentru prosti.

      Omule, 70% din productia de fertilizatori din Europa este oprita de acum o saptamana. Stiai asta? Ti-a spus asta CNBC? Sau rumegi propaganda pentru prostii vestici? 

      Felicitari pentru rumegarea propagandei putiniste pentru prosti si mincinosi!

      Omule, nu sunt fertilizatori sunt fertilizanti! 

      Verifica Dictionarul ortografic si mai invata.

      ANALIZĂ Fabricile de îngrășăminte ale Europei se închid, una după alta. România are deja închis tot

      1 sep 2022

      Confruntate cu cele mai mari prețuri ale gazelor înregistrate vreodată, fabricile de îngrășăminte din UE se închid, una după alta. Practic, din ce spun managerii lor, este mai eficient să importe fertilizatori decât să producă, cu atât mai mult cu cât, astfel, nici nu mai au grija plății taxelor de mediu cerute în Europa pentru producția chimică. Îngrășămintele sunt premisa agriculturii intensive în UE și a securității alimentare a europenilor. 

      "propaganda aia nesimtita" mi-a spus asta, de aceea am mentionat si AGSI ca sursa.

      dar pur si simplu unii nu reusesc sa inteleaga ce citesc, asa a aparut sintagma "analfabet functional".  

      da, depozitele asigura cam 2.5 luni de consum, presupunand ca NU SE MAI extrage/produce NIMIC. daca ai fi inteles textul, ai fi remarcat ca in APRILIE importul din Rusia mai reprezenta doar 31% din necesarul de consum. de atunci, livrarile prin NS1 au tot scazut, deci se poate prezuma ca in prezent mai reprezinta poate 25% din necesar, adica ~3 luni de consum, deci pentru a echilibra oprirea TOTALA a livrarilor rusesti, mai trebuie rezolvata ~1/2 luna de consum.  

      da, s-au inchis unele combinate mari consumatoare de energie si/sau gaze. dar nu pentru ca nu au avut, ci din cauza preturilor. Pe 14 septembrie se vor anunta masuri de limitare a preturilor la nivel de UE. La noi s-au anuntat de ieri. Te-ai uitat pe PZU sa vezi cat sunt preturile astazi fata de ieri la energie electrica? Au scazut cu 40%. In perspectiva masurilor anuntate la nivel de UE o sa vezi scaderi in multe tari europene (evident daca stii unde sa cauti).  

      In plus, ai fi putut observa ca am mentionat explicit ca Europa va plati un pret.  

      Dar este greu sa intelegi ce citesti, sa pui in context, sa fi informat, sa vezi un pic mai departe de poarta grajdului. Este mult mai usor sa urli si sa injuri, sa ii faci pe altii prosti, cand de fapt prostul s-ar putea sa il vezi in clar, in oglinda ;) 

      Omule, nicio masura din cele luate de UE nu au dat rezultatele scontate. Deci nici price caps nu vor da rezultate. O spun chiar cei din G7 ca nu vor da rezultate daca India, China si altii nu le vor accepta.... Si nu le vor accepta.

      Daca reciti propaganda si faci aritmetica, aduni 2,5 luni cu 3 luni si te intrebi ca lipseste inca 0.5 luni... asta inseamna 6 luni. Un an are 12. Restul anului mananci dumneata post negru si lumina solara, fara becuri. 

      tocmai ce G7 a decis astazi sa puna plafon la pretul petrolului rusesc si, vrei nu vrei, G7 reprezinta ~50% din PIB-ul mondial. omule, daca din 3 luni scazi 2.5 luni, inseamna 0.5 luni, aritmetic. acum cateva ore rusia a anuntat ca opreste pe termen nederminat livrarile de gaz prin NS1. hai sa vedem daca sare lumea in aer. daca ma uit la ce se intampla cu gazul in US (-5%) pare ca nu explodeaza. este drept ca nu este aceiasi piata, vedem luni. dar daca luni nu explodeaza pretul in UE, ia-ti gandul de la solda bolsevica, asta este sfarsitul santajului

      Clar ca nu stapanesti nimic. Gazul in SUA nu a sarit in aer pentru ca acel gaz nu poate fi livrat in cantitati semnificative in restul lumii. Europenii nu pot veni sa ceara gaz din SUA pentru ca Guv American interzice producatorilor sa exporte mai mult de niste cantitati modeste. De aia nu sare pretul in SUA.

      Tu intelegi conceptul de "priceless"? De marfa intangibila, pe care nu o poti licita (deci nu poti mari pretul ei) dar nici nu o poti accesa? In situatia asta este Europa.

      Chiar in halul asta de incompetenti angajeaza NATO soldati si propagandisti? Putina carte nu ar strica. 

      tocmai ce am scris ca "nu este aceiasi piata, vedem luni". dar analfabetismul functional se manifesta plenar ;)

    ...

    1. ce sa mai explice? este evident: de rusine. le este jena cu cat le este de bine si decid sa se sinucida, de obicei tragandu-si un glont in ceafa :)))

      Din aceleasi motive din care se sinucid si altii.

      July 5, 2016 - Shipping and oil pioneer Kyriakos Mamidakis, whose oil company filed for bankruptcy last month, killed himself at his home in Athens on Sunday, 

      April 30, 2020 - Joy Arakkal took the extreme step owing to financial issues amid reports of a recession looming large over the Gulf region.The police ruled out any foul play and said his body will be flown back to India in an air ambulance

      Lukoil e in faliment? Ca exemplele tale se bazeaza pe probleme financiare! Sau nu e totul roz in RuSSia?

      Poate avea aceleasi probleme ca letonul care a murit in Washington DC pe 14 aug. Sunt cumva americanii in faliment? Il omoara Biden pe un spion rus? Cine stie....

       

      Latvian-American businessman was found dead in Washington DC, US, on August 14 after he fell fr om the window of a luxury apartment building.  

      Dan Rapoport, 52, was found outside 2400 M Apartments on August 14th shortly before 6pm. His body was discovered in the street along with his cracked cellphone, $2,620 cash, a keyring with a lanyard and a cracked white headphone. 

      Rapoport, a businessman who ran the iconic Soho Rooms nightclub in Moscow, lived in DC fr om 2012 until 2016 with his first wife, Irina.  

      Văd că postați doar opinii care slăvesc pe imperialistii americani și lacheii lor din Europa. Trăiescă Putin și poporul rus!

      cica si trolii se sinucid, daca nu reusesc sa fie convingatori, ai grija...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb