America şi UE aprovizionează Ucraina cu vorbe goale de calibru mare

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iulie 2023

America şi UE aprovizionează Ucraina cu vorbe goale de calibru mare
Călin Rechea

"Toate bunele intenţii de la summit-ul NATO nu înseamnă prea mult, având în vedere arsenalele tot mai mici ale Occidentului şi baza industrială epuizată".

Bloomberg

O anchetă recentă realizată de publicaţia Kyiv Independent şi mai multe ziare din Europa arată că, după mai bine de un an de la invazia Rusiei, nici Ucraina şi nici ţările din Uniunea Europeană nu au implementat planurile de creştere a producţiei de muniţie.

Partenerii din ancheta coordonată de Kyiv Independent au fost The Investigative Desk, Lighthouse Reports, Follow the Money (Ţările de Jos), El Diario (Spania), Delfi (Estonia) şi Liberation (Franţa), iar finanţarea a fost asigurată de fondul Investigative Journalism for Europe (IJ4EU).

Guvernele statelor din UE sunt acuzate că numărul contractelor pe termen lung cu producătorii de armament sunt aproape inexistente, în timp ce industria de armament s-ar putea spună că stă cu arma la picior, pe fondul reticenţei de a-şi asuma riscurile financiare.

Dar cine nu ar face aşa ceva, în absenţa unor "garanţii" solide de continuare a războiului pe termen nedefinit, poate chiar a promisiunilor de declanşarea a unor noi conflicte?

Pe de altă parte, producătorii de armament din Ucraina se plâng de lipsa sprijinului din partea statului pentru creşterea producţiei în capacităţile existente, după cum mai scriu jurnaliştii europeni.

Ultimele puncte din concluzia anchetei coordonate de Kyiv Independent, care a durat cîteva luni, sunt deosebit de îngrijorătoare în ceea ce priveşte capacitatea alianţei NATO şi a Uniunii Europene de a face faţă unei confruntări convenţionale cu Rusia.

Unul dintre acestea îl reprezintă "protecţionismul statelor membre şi birocraţia UE, care împiedică deciziile rapide privind deficitul de muniţie", în condiţiile în care "Ucraina utilizează de 3 până la 10 ori mai puţină muniţie decît Rusia, dar şi în aceste condiţii consumul este de câteva ori mai mare decît producţia din Europa".

Oare acest raport de forţe ilustrat de ancheta publicaţiei Kyiv Independent nu oferă imaginea unui chihuahua care încearcă să pună pe fugă un urs, fiind convins că are spatele asigurat?

Dar spatele nu este deloc asigurat. Wall Street Journal a scris recent că "America rămâne fără muniţie", în condiţiile în care "cererea capricioasă din partea Washingtonului este unul dintre motivele pentru care baza industrială este atât de fragilă".

Ce înseamnă baza industrială fragilă? Nu doar dependenţa de importurile de materii prime, ci şi faptul că "unii producători realizează o piesă sau două pentru mai multe rachete, iar aceşti sub-contractori au trăit la limita rentabilităţii", după cum a declarat Mark Gunzinger, de la Institutul Mitchell pentru Studii Aerospaţiale.

Iar problema nu pare să fie limitată doar la muniţie, în condiţiile în care tot WSJ a scris că "Occidentul nu s-a aşteptat la pierderea aşa de rapidă a unui număr mare de tancuri şi alte blindate în contraofensivă".

Bloomberg a scris recent despre "prăpastia dintre vorbe şi fapte în ceea ce priveşte achiziţia de arme şi muniţii pe ambele maluri ale Atlanticului" sub titlul "Europa promite Ucrainei arme pe care nu le poate produce".

În aceste condiţii, "toate bunele intenţii de la summit-ul NATO nu înseamnă prea mult, având în vedere arsenalele tot mai mici ale Occidentului şi baza industrială epuizată".

Agenţia de ştiri subliniază că situaţia din Europa este mult mai gravă decât în Statele Unite şi citează concluziile unui studiu recent de la International Institute of Strategic Studies, conform cărora "forţele armate din statele europene membre ale NATO şi ale Uniunii Europene sunt golite de conţinut, afectate de echipamente inutilizabile şi de stocuri de muniţie grav epuizate".

Deci nu trebuie să ne mire deloc lipsa de conţinut a comunicatului în 90 de puncte publicat pe site-ul alianţei după întâlnirea la nivel înalt de la Vilnius, unde a ieşit în evidenţă doar că "circumstanţele în care NATO ar putea utiliza armele nucleare sunt extrem de îndepărtate". Aceasta nu poate însemna decât un singur lucru: orice confruntare militară directă cu Rusia nu poate fi luată în considerare, deoarece dezechilibrul de forţe este mult prea mare.

Din punct de vedere al aprovizionării Ucrainei cu muniţie, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă diversitatea mare a proiectilelor.

Kyiv Independent scrie despre o brigadă care a primit muniţia mult aşteptată, doar pentru a descoperi că obuzele din Finlanda nu se potrivesc tunurilor din Italia, deşi pe amîndouă scrie calibrul 120 mm.

Din cauza greutăţii diferite, soldaţii trebuie să le cîntărească, uneori să le pilească sistemele de ghidare şi să calculeze manual traiectoriile, astfel încât să nu lovească propriile poziţii.

Producţia internă de muniţie este mai mult decât insuficientă, în condiţiile în care "Ucraina a încercat să lanseze producţia de muniţie de artilerie în 2018, însă încercarea a eşuat din cauza suspiciunilor de corupţie".

Datele prezentate de Kyiv Independent mai arată că în Europa sunt produse circa 170 de sisteme diferite de armament, de la avioane până la apărarea antiaeriană. Doar în cazul obuzelor de 155 mm există 15 tipuri diferite.

Un comandant ucrainean a declarat că a primit 30 de tipuri de obuze de calibrul 120 mm, care au caracteristici tehnice şi tactice diferite, iar trecerea la un nou tip înseamnă refacerea calculelor de tragere, adică pierderi semnificative de timp.

Jurnaliştii au mai descoperit că "şi atunci când liderii europeni au realizat dimensiunea deficitului de muniţie, conducerea UE şi a statelor membre s-a dovedit a fi lentă în abordarea acesteia".

Se pare că totul a pornit de la incapacitatea de a înţelege că "războiul modern necesită în continuare volume mari de muniţie, în ciuda progreselor în domeniul tehnologiei militare".

Când realitatea a devenit evidentă pentru "liderii" europeni, "a fost un şoc pentru ei", după cum a declarat o sursă apropiată ministerului apărării din Ucraina.

Dar între trezirea la realitate, care este îndoielnică, şi acţiune este încă o cale lungă. "Producătorii europeni de muniţii refuză să îşi mărească producţia fără garanţii de stat", arată analiza din Kyiv Independent, şi cer contracte pe 10 ani, deoarece "se tem să nu fie nevoiţi să se retragă dacă războiul se termină curând".

Pe de altă parte, în Ucraina a fost elaborat un proiect de lege pentru stimularea producţiei interne de armament şi muniţie. În plus, mai trebuie găsită o soluţie şi pentru livrarea rapidă a cantităţilor reduse de muniţii produse pe plan local către front, în condiţiile în care "muniţia ajunge să stea mult timp în depozite, mai ales din cauza organizării deficitare a achiziţiilor şi logisticii".

Cînd va trece Uniunea Europeană la furnizarea de arme şi muniţii de calibru mare Ucrainei în locul vorbelor de calibru mare?

Finalul anchetei din Kyiv Independent arată că nu prea există motive de optimism, deoarece "în Germania şi în alte state europene, cu excepţia Poloniei şi Statelor Baltice, lipseşte voinţa politică de a lua măsuri eficiente pentru consolidarea forţelor armate şi pentru susţinerea cu muniţie a Ucrainei".

După încheierea întîlnirii la nivel înalt a NATO de la Vilnius, un susţinător al Ucrainei a scris pe contul său de Twitter că prima întâlnire de după război a alianţei va avea loc la Kiev.

"Va fi primită Rusia în NATO?", a întrebat un cititor.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Acest articol mi-a adus aminte de platforma aia de monitorizare media achiziționată de MAE.

    Articolul ar intra probabil în concepția MAE la rubrica "narațiuni maligne" :)) pentru că nu e cu Slava.

    1. ...

    Nimic despre pace și înțelegere …Nu mai trebuie alimentata Ukraina cu muniție și armament …, daca vreti pace nu razboi…

    1. N-o mai gbăgați în seamă pe Tanti Veta, lăsați-o violată!

      Scrie in Biblie: "Nu am venit să aduc pacea ci sabia".

    Se pare ca micutul continent Europa, chiar sprijinit (sau impins de la spate) de marele continent de peste ocean nu va putea face fata productiei de razboi "invechite si falimentare" a marelui continent postsovietic. Ajutat de "coloniile" si "prietenii" nedeclarati.

    Ce se va intampla/ cum va arata Europa daca operatiunea speciala va avea succes? 

    Proletari din toate zarile uimiti-va!.

    "au pierdut multe tancuri in contraofensiva", inseamna de n ori mai multe vieti omenesti. cand se trezesc la realitate cei cu putere de decizie sa opreasca nebunia asta?? niciuna din armate nu e in stare sa castige, doar mor zilnic oameni tineri, cu viata in fata total degeaba. probabil chiar acum un soldat e ranit sau omorat. pt ambitiile unora din birouri cu aer conditionat si avioane private si bunkere.

    In sept 1941 geeralul Guderian, comandant Corp 4 Panzer spunea: "daca nu inaintam pana la Urali si distrugem capacitatea industriala a Rusiei, nu vom castiga niciodata"

    Se aude acolo, Joe? 

    1. Care capacitate industriala a mujiciei? Primii doi ani de razboi mujicia a supravietuit datorita "lease and lend act", le-au dat americanii tancuri, avioane, camioane, hrana, munitie...apoi tot datorita americanilor prin intrarea in razboi cu japonezii, si-au mutat mujicii diviziile din est pe frontul din Vest. Si nu in cele din urma, raidurile americane permanente care au impiedicat industria de razboi germana sa produca la capacitate...1 tiger german la fiecare 12 T-34...asta a fost si a ramas nivelul vostru...Fara americani acum vorbeati germana prin Siberia

      NICI POMENEALA , D-LE CALIN ........ UITA-TE ACUMA , PUTIN , LA ROMANII DE PE ''''''''' HOTNEWS !!! '''''''' .... CE FAC AIA , ACOLO ????? JOACA , DE BUCURIE ........ TOATA LUMEA , RADE , CANTA SI DANSEAZA !!!!!!!!!!!!!! DE CE ????????? PAI , CICA ARMATA LUI ISUS DIN KRIVOI - ROG , A INCEPUT SA FOLOSEASCA CU TURBARE SI PE SCARA LARGA , '''''''''' SRAPNELELE ''''''''' CU DISPERSIE CICA , PRIMITE DE LA AMERICANI ......... SI , ATACA IN CAMP DESCHIS , POZITIILE OCUPANTILOR BARBARI ........... SE BUCURA DE NU MAI POT , CA RUSII , NU MAI AU CLADIRI IN CARE SA SE ADAPOSTEASCA , SI DIN CARE SA TRAGA , IN '''''''''' PREA - SFINTI !!!! ''''''''''' ....... SI CE ????????? SE VEDE , CA SANT COPII MICI .......... RUSII , AU NEVOIE NEAPARAT ''''''''' DE CLADIRI SI DE BLOCURI ???? ''''''''''' .... AMERICANO - OCCIDENTALII , POT SA APROVIZIONEZE TARA - SFANTA PANAo rSA FACA BALOANE LA GURA ................ TREBUIE SA TRIMITA DIRECT IN LUPTA , DIVIZIILE LOR DE TANCURI DIRECT CU ECHIPAJE ANGLO - AMERICANE ............ DACA VOR SA SPARGA FRONTUL CRIMINALILOR ............ SI , SUTE , POATE MII DE AVIOANE ANGLO - AMERICANE , CU ECHIPAJE PROPRII .................. CATIo rMURII , SA MOARA ............. SI ASA , ARMATA UCRAINEANA , LA FIECARE 3-4 SOLDATI DE-AI EI , ARE CEL PUTIN 1 VOLUNTAR STRAIN ............. E O ''''''''''' ARMATA - PESTRITA ....... '''''''''' , IN CARE URA , DAR MAI ALES INVIDIA PE RUSIA SI PE RESURSELE EI , ESTE ENORMA .................... CE SA ZIC , DE TOATE ASTEA ???????????? E O URA NEPUTINCIOASA ............. RUSIA , I-A ATRAS PE IDIOTI INTR-UN RAZBOI DE UZURA ........... PERSONAL , SPER CA SA DUREZE MULTI ANI DE ACUM INAINTE , SI ''''''''' SA MOARA CU TOTII ..... ''''''''''' !!!!!!!!!! ASA , ROMANIA O SA AIBE , NISTE VIITORI POTENTIALI DUSMANI ( IN SPECIAL UCRAINENII MARSAVI ... ) , MAI PUTIN !!!!!!!!!!!!!!! MAI VEDEM .............................. ..

    Daca sutele de miliarde sunt vorbe goale, as vrea si eu sa fiu aprovizionat cu o litera.

    1. parafrazand ...căci mulţi cer, dar puţini sunt aleşi :)

    Viețile soldatilor ucrainene nu contează,

    se sacrifica ptr.interesele "altora" 

    1. De ce te chinui cu romana, scrie in "algeriana" aia de pe malul lacului Balaton:-)

      Votam AUR !!!!

      Dupa 33 de ani de farsa democratica mai ai energie sa crezi in vot?

      Tragedia poporului ucrainean îi lasă reci pe politicienii vest-europeni.

      Cât timp afacerea cu armament merge brici, iar regimul Putin rămâne 

      oaia neagră a lumii civilizate, cifrele cu morți și răniți contează tot atât

      cât o statistică banală la vânzările de lapte praf. 

      63 000 wagneristi au murit in bachmut, la mai multi!

    Soldatii din ambele parti sunt obligati sa fiarba in iadul din transee, nimiciti in atacuri sinucigase, bolnavi si disperati, in van! Se castiga cativa km dintr o parte, dupa o vreme un contraatac opus reia terenul imbibat de sange. Nimeni intreg la minte in lumea asta nu va mai alege cariera militara in fata enormitatilor care se produc in razboi! Ceea ce se muta nu e granita, e frontul, de ce sa moara atatia oameni tineri in acest marasm?!

    Toate razboaiele distrug tot, consuma toate resursele disponibile, genereaza molime, foamete si mebunie :trebuie oprit razboiul! Daca politic nu fac asta, iata ca razboiul insusi se ocupa, secatuind un continent intreg! Drept care nu putem sa simtim gratitudine pt cei care promoveaza un razboi atat cat va fi nevoie in Europa! Absolut delic!  

    1. 2022 cheltuielile de înarmare ale țărilor europene au crescut cu 13%,

      ajungând la 345 miliarde dolari. Mai mult de jumătate din sumă se scurge,

      an de an, în conturile firmelor americane de profil. 

      Soldatii au intrat in armata ca sa faca ceea ce fac, desi poate unii sperau doar sa doarma in cazarma si sa iasa rapid la pensie. Problema este cand au loc recrutari fortate.

      Europa e un conglomerat subordonat yankeilor, nici nu conteaza la nivel decizional. 

      Imperiul decadent Yankeu vrea sa subordoneze Imperiul Rus dezintegrat in urma cu 30 de ani.

      Nu e primul razboi dintre imperii, sa speram ca nu va fi ultimul. 

      Pentru Rusnacia ta e ultimul.

    Drepturile la libertatate și democrație da sunt susținute și chiar dacă nu este Europa pregătită statele membre susțin America și susțin lupta ucrainienilor pentru a scapă de jugul rușilor !! Marea Rusie , rușii visează doar sa cotropeasca și sa subjuge alte tari, visul lui Putin asta a fost și da trebuie sa mai moare încă multi ruși sa priceapă ca nu ei sunt buricul pământului

    1. Tare slabut coment,

      lipsit total de cunostinte istorice,geopolitice si economice 

      Citeste un pic de istorie, nu e nimeni pro-rus sau pro-martian, ci pro-adevar, ala istoric.

      Ucraina nu a existat ca stat, pe vremea lui Ștefan cel Mare (căsătorit cu prințesa Evdochia, fiica a marelui cneaz) exista marele cnezat Rusia kieviana - cu capitala la Kiev. Da, Kiev este un oraș mai drag rușilor decât Moskva! Asta pt ca invaziile mongole din 1240 - 1250 i-au împins pe rușii moscoviți spre vest unde au întemeiat Kievul.  

      Deci in "cnezatul ala Mujicia Kieveana" se vorbea ucrainiana dar erau defapt mujici:-)...Tare istoria asta...Probabil pe vremea aia in " kaliningrad" mujicii vorbeau germana de au ctitorit Konigsberg-ul:-)

      Koigsberg e o minciună deșănțată, dar și Rusia va fi. :

    ACELASI LUCRU SI IN PARTEA CEALALTA. SUNT CHIT!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb