AMERICANII VOR SĂ NE VÂNDĂ SISTEME DE RACHETE DE APĂRARE DE 3,9 MILIARDE DE EURO Întâlnirea istorică dintre Iohannis şi Trump ne-a costat 54 milioane de dolari/minutul

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iulie 2017

Întâlnirea istorică dintre Iohannis şi Trump ne-a costat 54 milioane de dolari/minutul

Pentru o cină cu Trump, Dragnea şi Grindeanu au cumpărat bilete între 500.000 şi un milion de dolari

-----

Actualizare 14:45 Iohannis, despre Patriot: "E o chestiune un pic mai greu de discutat în faţa publicului general, dar am lansat o solicitare principială către partea americană"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, întrebat dacă armata va cumpăra rachete Patriot, că "este o chestiune un pic mai greu de discutat în faţa publicului general", precizând că statul român a lansat "o solicitare principială către partea americană" şi că o notă a fost deja publicată de site-ul Departamentului de Stat al SUA, care urmează să fie aprobată, pentru ca mai apoi să se înceapă negocierile.

Şeful statului s-a întâlnit la baza de la Mihail Kogălniceanu cu militari români, americani şi britanici, spunând că a fost "plăcut impresionat" de nivelul de pregătire al acestora, potrivit News.ro.

Iohannis a declarat: "Sunt adevăraţi profesionişti şi cred că e un lucru foarte important pentru români să avem oamenii aştia aici, care aduc o contribuţie însemnată pentru securitatea noastră. M-a bucurat că mi s-a confirmat ce am crezut despre oamenii care lucrează la baza Kogălniceanu şi i-am întrebat cum colaborează românii cu americanii şi cu britanicii, iar invariabil răspunsurile au fost aceleaşi: colaborăm foarte, foarte bine, suntem foarte bine primiţi de colegii români, suntem foarte bine integraţi. Lucru care m-a bucurat foarte mult şi sigur m-a făcut să mă simt mândru de oamenii noştri, care au reuşit să dea partenerilor, aliaţilor noştri sentimentul că vin într-o echipă de profesionişti".

El a precizat că la Kogălniceanu sunt foarte multe dotări şi că a avut ocazia să vadă o unitate Patriot: "Putem să fim bucuroşi şi mândri că avem această bază militară la Kogălniceanu".

Întrebat dacă armata va cumpăra rachete Patriot, şeful statului a răspuns: "Este o chestiune care e un pic mai greu de discutat în faţa publicului general, dar am lansat o solicitare principială către partea americană şi s-a publicat, ieri cred, pe site-ul Departamentului de stat al SUA această notă care urmează să fie aprobată. Apoi vor începe negocierile şi când vom avea un rezultat clar îl vom face public".

De asemenea, întrebat ce părere are despre afirmaţii potrivit cărora România nu ar trebui să plătească atât de mulţi bani pentru sistemul Patriot, Iohannis a spus: "Nu am deloc de gând să le răspund, acestea sunt chestiuni militare, tehnice, iar militarii vor formula atunci când este cazul un punct de vedere".

(M.I.)

---------

Întâlnirea istorică, din iunie, de la Casa Albă dintre Klaus Iohannis, şi Donald Trump a durat, potrivit presei, 45 de minute, iar conferinţa de presă a celor doi - 27 de minute. Mulţi analişti, atât din România, cât şi din străinătate, s-au întrebat ce l-o fi apucat pe Donald Trump să-l cheme pe Klaus Iohannis la Casa Albă şi să-i ofere o atenţie deosebită, preşedintele României fiind primul lider din Europa de Est primit de noul preşedinte american.

La o lună de la această vizită, o agenţie a Pentagonului, citată de Reuters, anunţă că Departamentul American de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

Legătura este inevitabilă, iar un calcul simplu ne arată că un minut din această întâlnire ne-a costat peste 54 milioane de dolari.

La începutul anului, preşedintele PSD Liviu Dragnea a vrut să dea o lovitură de imagine, participând, alături de Sorin Grindeanu, la o cină restrânsă, cu ocazia ceremoniei de preluare a mandatului de către Donald Trump. La astfel de evenimente oricine poate participa atât timp cât cumpără un bilet, al cărui preţ variază între 500.000 şi un milion de dolari, având diferite niveluri de acces, în funcţie de suma donată, potrivit unor broşuri ale evenimentului de învestire, obţinute de Politico şi de New York Times.

Este cunoscut faptul că Donald Trump a cerut ţărilor din NATO să plătească, chiar retroactiv, pentru anii în care nu au atins ţinta de 2% din PIB pentru cheltuieli de Apărare.

La întâlnirea de la Casa Albă, preşedintele american i-a mulţumit lui Klaus Iohannis pentru măsurile luate de România referitoare la mărirea bugetului dedicat Apărării şi a salutat întârirea parteneriatului strategic dintre cele două ţări.

Iar preşedintele României a scris pe o reţea de socializare: "Măreaţă întâlnire astăzi cu preşedintele Donald J. Trump! Împreună am decis să facem parteneriatul nostru strategic mai puternic, mai bun, mai durabil. În curând, asta va duce la schimburi economice susţinute şi la un comerţ mai bun.

Îi mulţumesc preşedintelui Trump pentru sprijinul său puternic acordat statului de drept şi luptei împotriva corupţiei în România".

La începutul anului, partidele politice au semnat pactul pentru majorarea bugetului armatei la minimum 2% din PIB începând din anul 2017, Klaus Iohannis obţinând acordul tuturor formaţiunilor politice în acest sens. Acordul semnat la Palatul Cotroceni are patru obiective: creşterea finanţării pentru apărare, menţinerea până în anul 2027 a unui nivel de finanţare a armatei de cel puţin 2% din PIB, garantarea consensului politic între toate partidele parlamentare şi înzestrarea Armatei României cu tehnică modernă de luptă.

Suma de 3,9 miliarde de dolari, cât ar fi doar contractul pentru Patriot, reprezintă circa 2,15% din PIB-ul bugetat pentru anul acesta.

Guvernul României a solicitat cumpărarea a şapte sisteme Patriot

Ca pentru fiecare contract comercial de vânzare de arme de către Washington, Departamentul american de Stat este cel care a aprobat "vânzarea posibilă" a unei serii de echipamente de apărare Patriot pentru un buget estimat la 3,9 miliarde dolari, precizează AFP. Ministerul Apărării informează despre aceasta Congresul care poate, în teorie, să se opună în termen de 30 de zile.

Defense Security Cooperation Agency a anunţat că Guvernul României a solicitat cumpărarea a şapte sisteme Patriot, în cerere fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic, valoarea totală a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari.

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, şi Lockheed-Martin din Dallas, Texas.

Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanţi ai Guvernului SUA şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire şi support tehnic şi logistic.

Pe lângă suma foarte mare, anunţul este semnificativ căci priveşte o ţară europeană din fostul bloc sovietic pe care chiar preşedintele american, Donald Trump, a dat-o ca exemplu în iunie pentru eforturile sale vizând aducerea cheltuielilor de apărare la 2% din PIB, remarcă AFP.

Potrivit formulei consacrate în materie, adaugă AFP, "această propunere de vânzare consolidează politicile externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO".

"Această propunere de vânzare de sisteme Patriot va contribui la necesităţile României în termeni de autoapărare şi va răspunde obiectivelor NATO în materie de apărare", subliniază Pentagonul şi Departamentul de Stat în comunicatul lor, citat de Agerpres.

Fără a menţiona vreodată Moscova, Washingtonul apreciază că "România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea teritoriului său şi a descuraja orice ameninţare regională". Aceasta va permite de asemenea Bucureştiului "creşterea capacităţilor defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României", mai arată AFP.

Premierul Tudose: "Ne respectăm angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei"

Premierul Mihai Tudose a avut, ieri, o întâlnire de lucru cu ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, cu ministrul Economiei, Mihai Fifor, şi cu şeful Statului Major General al Armatei, general Nicolae Ciucă, pe tema aspectelor legate de înzestrarea Armatei Române.

"Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să îi cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât şi cu aşteptările şi nevoile militarilor noştri", a subliniat Tudose, conform unui comunicat al Executivului.

Potrivit sursei citate, premierul şi cei doi miniştri "au analizat necesarul de înzestrare a Armatei, în raport cu capacitatea actuală şi viitoare a industriei româneşti de apărare".

Ambasadorul Klemm a felicitat autorităţile române pentru intenţia de a cumpăra 7 sisteme de rachete Patriot

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a felicitat autorităţile române în contextul anunţului făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (Defense Security Cooperation Agency) referitor la posibila achiziţie a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT. Aprecierea a fost făcută în cadrul întâlnirii de ieri, la sediul MAPN, dintre ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, şi ambasadorul Hans Klemm, în cadrul primei întâlniri cu echipa Ambasadei de la preluarea mandatului ministerial.

"Agenda discuţiilor a inclus continuarea şi aprofundarea unor teme de interes comun, precum evoluţia relaţiilor bilaterale între cele două armate, Parteneriatul Strategic România - SUA şi necesitatea consolidării cooperării în regiune", informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MAPN).

Ministrul român a reiterat parteneriatul solid pe linie militară, fiind subliniate numărul crescut al exerciţiilor în comun pe care cei doi aliaţi le desfăşoară anul acesta în regiune şi stadiul implementării măsurilor adoptate în urma Summit-ului de la Varşovia.

De asemenea, Ţuţuianu a exprimat aprecierea faţă de angajamentul ferm al SUA pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Mării Negre, prin întărirea măsurilor de descurajare şi apărare stabilite la Varşovia.

"Cu această ocazie, ambasadorul Klemm a felicitat autorităţile române în contextul anunţului făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (Defense Security Cooperation Agency) referitor la posibila achiziţie a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configuraţia 3 plus. Ministrul Adrian Ţuţuianu a exprimat convingerea că realizarea acestui program va întări capacitatea de apărare a României, va consolida flancul estic al Alianţei şi va dezvolta şi consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA", se arată în comunicat.

Ministerul Apărării Naţionale precizează că va informa periodic opinia publică referitor la derularea programului de înzestrare cu sistemele HSAM.

România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, a anunţat, în aprilie, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, care a subliniat că "sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multi-level de apărare antiaerieană a spaţiului aerian al României".

Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră.

Ministrul Apărării de la acel moment Gabriel Leş a declarat, la rândul său, că Patriot este una dintre soluţiile pe care autorităţile române la au în vedere, neexistând o decizie finală în acest sens.

Săptămâna trecută, Planul pentru înzestrarea Armatei a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, pentru că nu respecta cerinţa cu alocarea bugetară de 2% din PIB pentru cel puţin un deceniu, a anunţat, săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis, precizând că documentul va fi adaptat şi prezentat ulterior în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Comisionar G.Maior

    Experienta anterioara: doua fregate vechi de la englezi (anii 80) + cateva avioane f16 vechi la pretul la care recent 11 tari au semnat un mega contract pt f-35 

    Ceva implicare in bechtel si rmgc (Maior senior)

    1. Sa nu uitam eads...

      Dosar perdut de codruta dupa ce il anuntase cu surle si trambite  

      ce haioasa e suma 3,,,,,9 miliarde. ca daca erau 4 miliarde suna mai urat la roman. VAND GUNOI MENAJER STATULUI ROMAN,PRET 3,9 LEI PER KG. TRUMP VA CUMPARA ODATA SI VA VINDE DE 2 ORI CU PROFIT. RUSINE CLASA POLITICA CORUPTA.

      Mai întâi s-a adoptat în CSAT decizia majorării bugetului pentru donații militare. Adică serviciile securiste corupte au impus politrucilor șantajabili cu stradalii manipulabili alocarea bugetelor aiurea.

      clasa politica idioata-nativ

    clasa politica de azi este la fel precum boieri pe timpuri cind ne vindeau la otomani

    eu zic sa faurim noi coase , furci ,topoare ,sa ne aparam glia stramoseasca cu pretul sangelui

    1. dupa ce ne.am luat angajamentul sa contribuim cu 2 la suta din pib,mai dam si miliarde pe arme. clasa politica actuala este de rahat. o sa va vinda trump si gunoi menajer.

      Au ales factor de puetre pe cel militar..daca ar alege santatea si educatia...am aloca mai multe reusrse pentru aceste obiective!...in america sunt multi oameni obezi, iar obezitatea este considerata boala!..sunt multi ignoranti...

    Alo Buras: .... Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot....!? 

    De unde ati scos-o? Guvernul Romaniei putea solicita CUMPARAREA , nu vanzarea.  

    Am scris asta în Bursa, înainte de întâlnirea cu Trump.

     

    " Opinia cititorului [ scrieţi-vă opinia. ]  

    1. fără titlu 

    (mesaj trimis de Cristi C în data de 09.06.2017, ora 00:58)  

    [...] Dincolo de această notă ironică, am și eu o părere despre vizita României la Washington. 

     

    Trump dă o lecție europenilor. Le transmite... "vreți la Washington? atunci puneți 2% pentru început la bugetul apărării și.... miticlor, să nu cumva să cumpărați de la altcineva decât mașina de armament americană, iar de aici începem discuția". 

     

    Despre bani este vorba. Scoate banii pentru armele americane și apoi vii în vizită la Washington. Nu are nicio relevanță geostrategică. Cred asta pentru că lucrurile nu sunt încă aranjate între ruși și americani. Când vor fi, vom fi și noi anunțați prin telex." 

     

     

    Nu am nimic de adăugat la evaluarea făcută. Ea este adevărată. Și vom plăti mai mult de 2% din PIB pentru zona militară. Care nu sunt bani investiți ci cheltuiți. Sau mai bine zis, aruncați pe fereastră. 

     

    Acum voi încerca și o altă predicție. Acum că le-am cumpărat, trebuie să știm că sistemele Patriot sunt inutile în fața avioanelor rusești care au un sistem de jamming extraordinar. Americanii au început să testeze sistemele Patriot atacându-l cu mecanisme de război electronic pentru prima oară în aug 2015. 

     

    14 aug 2015, "US Wargame Pits Army Missile Defenses Against Russian Jamming" 

     

    "That’s why the US Army conducted an unprecedented wargame this spring to test its new air and missile defense network against advanced electronic warfare techniques. The highly classified exercise at White Sands Missile Range produced a staggering 70 terabytes of data, twice the size of Wikipedia. It will take a year to analyze the lessons-learned and implement needed fixes to Army systems, Brig. Gen. Neil Thurgood, the Army’s Program Executive Officer (PEO) for Missiles & Space, said. Another such exercise will occur in 2017, Thurgood told the Space & Missile Defense conference here. Then the Army plans to hold them every other year." 

     

    Traducerea sumarizată este că americanii s-au apucat abia recent, în aug 2015, să testeze cum reacționează Patriot la mecanisme de jamming. Evident că nu cele avansate ale rușilor ci ce au putut improviza americanii pentru acest test. 

     

     

    Despre ce ni se va întâmpla în continuare. Când cele 7 sisteme Patriot vor fi instalate pe teritoriul țării, Rusia va instala rachete nucleare în Crimeea. Și va instala atât de multe încât vor avea suficiente încât să facă scrum și scutul antirachetă dar și bateriile Patriot. La fel cum enclava Kaliningrad este o teamă permanentă pentru polonezi, așa Crimeea va deveni pentru noi. Și un motiv să aruncăm bani pe fereastră. 

     

    Dar vor rămâne mai puțini bani pentru furat în țară. Acesta este singurul aspect pozitiv al acestei operațiuni. 

    1. Ta.re ultimul aliniat

      Nu-i nimic desf. Pilonul 2 pensii .... 

    ...de la firul ierbii pare ca intreaga planeta se pregateste sa se inarmeze si sa se razboiasca in loc sa colaboreze toti sefii de tari si capii tuturor religiilor pentru a aduce pacea si bunastarea tuturor cetatenilor Planetei Pamant , Planetei Albastre , a Pacii , adica !...

    ...gandul ca la Bucuresti se va construi cea mai mare moschee din Europa ma inspaimanta !...1500 de musulmani din toata Europa vor veni si vor invata Coranul la Bucuresti , vor dormi si se vor ruga aici... 

    ...gandul ca pe teritoriul tarii se va construi cea mai mare moschee din Europa in timp ce devenim si cel mai mare teren de "joaca" a trupelor Nato e un pic infricosator !... 

    ...TREBUIE sa oprim aceasta constructie nepotrivita in aceasta conjunctura !...

    ...putem sa incepem cu o petitie online cu milioane multe de semnaturi pt Guvernul/Presedintia/Patriarhu l Romaniei ?! ( in definitiv , biserica ortodoxa romaneasca promisa a se construi in Istambul nu se va construi asa cum au fost intelegerile si nici sabia lui Stefan Cel Mare in original n-o primim decat in copie , deci avem multe motive!)...Nu e bine deloc/deloc sa se construiasca la Bucuresti , Romania , cea mai mare moschee din Europa !!!.... 

    ....Totul este...consider EU normal..Calculele acestea facute /minut...etc sunt a ne bate joc de noi ca tara..Romania.

    Nu inteleg un lucru NOI vrem ca USA sa ne apere doar cheltuind din Bugetul lor ?????. Au facut-o atunci cand au stat si EI mai bine economic,,,,Faptul ca Trump a cerut Europenilor o participare...nu vad ce atata agitatie si carcoteli...!!! 

    Pe de alta parte de unde vrem sa achizitionam armament .....din Rusia ???....Carcotasi suntem si carcotasi o sa ramanem NOI ca natiune,

    Acestea sunt problemele de FOND ale Romaniei ???? continuati tot asa.....Daca asi mai avea vreo 30 de ani ...credetima asi pleca din aceasta tara ....cu oameni.....???? 

    1. "Dar toate le-am trăi uşor

      De-ar fi pământ!",

      adica daca ar investi si americanii 4-5-10 mld dolari in tara, sa reusim aducerea inapoi a milioanelor de dezradacinati ai tarii. 

      ....Sunt deacord cu tine....dar poti avea garantia in aceasta tara ca poti sa-ti "bagi" bani intr-o afacere ??? Noi schimbam legile si Codul Fiscal dupa cum ne taie capul .Suntem o tara cu o predictibilitate ..Zero..Pribeagule hai fii sincer TU ai investi intr-o astfel de tara"??? Nu uita ca orce persoana care investeste intr-o afacere...se gandeste si la ...si dupa cati ani isi recupereaza investitia..

      Pribeagule ...tu speri in ceva mai bine...la un nivel de OAMENI normali la cap ???? Eu ...NU... 

      Zaza, în România au venit multinaționale (mai puțin americane) care fac 50% din PIB-ul țării. Cum adică "tu ai investi"? Sunt o mulțime care investesc.

      Cristi...mata cunosti situatia investitorilor din Romania ???? sau vorbesti din auzite, ???

      Americani au investit in Romania peste 20 de miliarde de Dolari. Sunt prezente firme Americane de renume.cu investitii in Romania ..sa-ti amintesc :Ford...,General Electric,Honeywell,,,IBM..Kraf t...Microsoft...Philip M....Mc.Donalds si multe alte firme asa ca te rog sa te mai informezi..... 

      Problema este ca aceste FIRME ..ar mai vrea sa investeasca in Romania doar ca pretind o stabilitate d.p.d.v. fiscal.. Nu mai trebuie alye firme din SUA...doar cele enumerate au un potential urias de investitii...

      Mai vrei sa-ti completezi cu firme americane...Uite gigantul americanExxon Mobile care exploreaza gazul metan de adancime din Marea Neagra... Stii TU ce inseamna asta pentru Romania ????Investitii la Trans Gaz Medias de peste 530 mil.de Euro in vederea construirii conductei magistrale care o sa transporte gaz metan spre Europa de Vest....... Mai vrei sa-ti dau exemple ??????? 

      Da, o cunosc mult mai bine ca mata.

       

      Ce ai luat tu este o propagandă a AMCHAM. Dacă te mânca puțină curiozitate ai fi aflat că nu toți cei 400 de membri AMCHAM sunt companii americane. Iată exemple de membri AMCHAM despre care știu sigur că nu sunt americani: BCR, Arctic, ArcellorMital, BRD, CEZ, Transelectrica, Delphi, eMAG, rușii de la Luxoft, olandezii de la ING și NN, francezii de la Orange, italienii de la Pirelli, austriecii de lla Reiffeisen, nemții de la Siemens, Transgaz, Telekom, britanicii de la Vodafone. 

      Vino cu cifre reale. 

      Sunt unii care au luat top 500 companii din România după cifra de afaceri (că despre investiții, este ușor să le umfli cu pompa și să te lauzi, după cum face ExxonMobil).

       

       

      "Almost one in ten of Romania’s biggest 500 companies by turnover are part of U.S. groups or represent American brands, according to an analysis by Romania-Insider.com, based on financial data from Romania’s Trade Registry’s Office (ONRC). 

       

      The top 50 American companies and brands in Romania had a cumulated turnover of USD 12.4 billion in 2014, more than 3.5% of the total turnover of all the companies in Romania, and a cumulated net profits of over USD 340 million. These companies employed almost 54,000 people. 

       

      The sectors where big American corporations are most active in Romania are automotive, agriculture (mostly trading), pharmaceuticals, consumer goods, and IT&C. 

       

      The biggest American business in Romania is Ford Romania, Ford Motor Company’s local subsidiary, which operates the Ford car and engine factory in Craiova. Ford Romania hasn’t published its results for 2014, but in 2013 its sales were over USD 1.4 billion. 

       

      The second biggest American business is pharmaceutical distributor Farmexpert DCI, which had USD 793 million in sales in 2014. Farmexpert is part of the Walgreens-Booth Alliance, Walgreens being the biggest drug retailing chain in the U.S. Farmexpert is the second largest pharmaceutical distributor in Romania. 

       

      Next come agricultural commodities traders Cargill and ADM, each with almost USD 700 million in sales in 2014, followed by cigarette manufacturer and distributor Phillip Morris Trading, with a turnover of USD 634 million. 

       

      The top 50 American companies in Romania includes consumer goods companies Coca-Cola, Procter & Gamble, Bunge, Mondelez and Pepsi. Famous American franchises McDonald’s and KFC (US Food Network) are the biggest restaurant chains in Romania in terms of sales. 

       

      Oracle, IBM and HP are the American IT corporations with the biggest operations in Romania in terms of turnover. Many of the large American businesses come from the automotive sector. Delphi, Johnson Controls, TRW and Flextronics have several factories in Romania. Schlumberger, Weatherford and Lufkin are some of the big names in the Romanian oil & gas services and equipment sector. 

       

      The U.S. is officially only the 11 biggest foreign investor in Romania, according to data from the ONRC. American investors control almost 7,000 Romanian enterprises in which they have invested some USD 1.37 billion, official statistics show. 

       

      However, there are many American companies that do not invest directly in Romania, but through European subsidiaries or offshore firms registered in the Netherlands, Ireland and other jurisdictions. For example, Ford Romania is not directly controlled by Ford Motor Company, but through a vehicle registered in the Netherlands, while American brands Coca-Cola and Pepsi are represented in Romania by European bottling companies Coca-Cola HBC and Quadrant Amroq Beverages. 

       

      Romania-Insider has compiled the ranking taking into account the origin of the brands, not the companies’ ownership structures. 

       

       

      --- Deci, în articolul de mai sus, unii au inventariat brandurile (deși Delphi, după falimentele răsunătoare din SUA și închiderea aproape a tuturor fabricilor, relistarea pe bursa britanică și înregistrarea ca firmă britanică, numai americană nu mai este, dar las-o așa) și le-a ieșit că din cifra de afaceri a tuturor companiilor care activează în România, brandurile americane reprezintă doar 3.5% în anul 2015 și au 54 000 angajați. 

       

      Deci, 3.5% din cifra de afaceri a tuturor companiilor. Cam atât reprezintă investițiile americane în România. Nu te îmbăta cu apă rece. 

      Te pomenesti ca au investit de dragul si pentru folosul nostru!!! Au investit ca le convine la noi si in folosul lor. Nu cred ca din acest motiv trebuie sa cheltuim noi bani pentru razboi. Cu cine ne luptam si pentru ce?!? Folosim rachete Patriot ca sa ne aparam de jihadisti? O adevarat crima cheltuiala asta de dragul lui Trump si la initiativa lui Iohannis. Occidentalii i-au zis sictir lui Trump. Noi nu mai putem cu laudele si plecaciunile. Marele Iohannis pentru o primire la Casa Alba si prostirea romanilor este in stare sa ne vanda cu totul.

      porcii stupizii care ne conduc si jefuiesc tara, ajutati de Justitie!, sa inceteze cu "tropaiala" asta stupida prin CF.

      Daca rusii mai misca-n front, greu de crezut c-o vor mai face!, singura solutie pentru a-i stapinii este sa fie plezniti peste bot de catre comunitatae internationala. Omenirea a depasit secolul XX! 

      Spatiul (zona) de la Baltica la Marea Neagra se pare ca va fi fortificat, pentru orice eventualitate. Ca urmare, zona este si va fi sigura, la fel ca celelalte zone ale Europei. Daca se intimpla ceva, este vai de toti, toti europenii ajungem in nesiguranta. 

      Daca americanii vor sa faca treaba buna in tara noastra ei trebuie sa contribuie substantial la dezvoltatrea tarii. Nu cunosc cit au investit in 2016 in Romania, dar pina in 2015 erau pe undeva pe locul 10 in rindul investitorilor, dupa Cipru, Luxemburg, Elvetia, Grecia...

      Deci este loc de mult, mult mai bine. 

    Nu va ajunge ca va dam carne de tun, din belsug, va mai trebuie si banii nostri amariti!

    Ce porcarie!

    Sau gresesc profund si banii care par risipiti aiurea vor aduce dezvoltarea tarii? 

    1. sunt romani care fac foame,iar guvernul da bani pt.rachete pe care este exclus sa le folosim astfel vom fi nimiciti ca natie si ca popor.miliarde date digeaba pt.ca sefii sa dea mana cu trump.

      ....sa stii ca si in America sunt destule ghetouri pline cu oameni care mor de foame...si uite ca pentru aceasta ar trebui si SUA sa desfiinteze organizatia NATO care apara Europa si sa nu mai cheltuie miliardele de dolari .......

    1. Apararea flancurilor Aliantei inseamna implicit si apararea centrului. Sistemele de armamente din Romania si Polonia protejeaza implicit si Austria&Germania asa cum arcasii de pe meterezele unei cetati protejeaza si palatul din centrul asezarii interpunandu-se intre acesta si navalitori. Ba mai mult, sistemele de armament din Romania protejeaza si investitiile straine din Romania pentru ca ma uit in piata si vad ca petrolul este la austrieci, bancile sunt ale lor si ale francezilor, siderurgia nu ne mai apartine, industria auto este la francezi, americani si germani, comertul de bunuri este la germani si francezi etc. Daca armamentul de pe teritoriul meu ii protejeaza si pe altii (inclusiv investitiile lor, ca de pilda cele austriece), se pune intrebarea logica si de bun simt – cu ce contribuie acei “altii” la aceasta aparare care este si a lor? Cu promisiuni ca in vremea invaziilor otomane (cand lupta noastra, pe cheltuiala si cu sacrificiile noastre ii proteja si pe ei) ? Trebuie evidentiata foarte clar diferenta intre cele 2 categorii de inzestrari armate - inzestrarea centrului de care beneficiaza numai centrul si inzestrarea flancurilor care foloseste si centrului asa incat o parte din cei 2% pentru inzestrarea tarilor centrale ar trebui orientata catre inzestrarea flancurilor. In plus, americanii sunt la butoanele flancului estic al Aliantei si orice inzestrare a acestuia reprezinta un spor de putere si influenta in regiune pentru ei asa incat se pune intrebarea fireasca – cu ce contribuie ei pentru acest spor de putere pe care si-l creeaza in zona din moment ce noi furnizam amplasamentul, personalul si suportam costurile inzestrarii?

    2. In conditiile in care Romania nu are spitale sau infrastructura este perfect indreptatita sa acorde o suma mai mica de 2% din PIB pentru inzestrare. Daca totusi vrea sa poarte aceasta tichie de margaritar (fara a fi cazul) atunci macar sa foloseasca inteligent banii respectivi. 

    Imi pun intrebarea – De ce sa cheltuiesc 4 mld pentru niste sisteme care nu imi asigura protectie suplimentara fata de cea asigurata deja de apartenenta la Alianta (pentru ca nimeni nu este inconstient incat sa riste un conflict cu Alianta atacand unul dintre membrii ei) cand pot sa ofer conditii americanilor ca sa produca elicoptere de atac in Romania, in colaborare cu IAR Bv. Folosesc o parte din cele 4 mld ca sa cumpar 2 escadrile de elicoptere pentru incurajarea investitiei urmand ca ulterior sa ii primesc inapoi (si chiar mai mult decat atat) de pe urma acestei investitii (care asigura pe termen lung locuri de munca, bani din impozitarea fortei de munca si a profiturilor plus beneficiile din extinderea activitatii pe orizontala).  

    In acest caz ar ramane de rezolvat problema celorlalti “parteneri”, cei din Europa, care isi doresc de asemenea sa ne vanda elicopterele lor. Din fericire, ei produc si avioane de linie asa incat este loc pentru producerea si eventual asamblarea partiala a componentelor pentru avioanele Airbus in tara noastra urmand ca pentru incurajarea investitiei sa achizitionam cateva avioane de linie pentru Tarom (in speranta ca asa poate scoatem si Tarom-ul din criza). Spre deosebire de banii cheltuiti pentru sistemele Patriot, cei din stimularea investitiilor se vor intoarce inapoi la noi (ba chiar si cu pui) si in plus, ce aparare poate fi mai buna decat investitiile majore ale americanilor, germanilor si francezilor? Ne apara mai bine decat Patriotul (de apararea noastra nu am certitudinea ca sunt interesati, insa de apararea investitiilor lor cu siguranta vor fi interesati).

    Ne putem apara si produce bani in acelasi timp! 

    1. Van, comentariul tău este foarte bun și arată diferența dintre un stat slugă (n-am zis popor sau nație, ci doar stat, începând de la președinte la toate sistemele de securitate ale statului).

       

      Știi ce fel de Patriot cumpără Polonia? Au negociat la sânge cu americanii să facă unul special pentru ei, mai ieftin și mai bun. La care contribuie și industria poloneză. 

       

      Raytheon is offering SkyCeptor™, a low-cost interceptor, with the Polish Patriot™ Integrated Air and Missile Defense System. 

      The SkyCeptor interceptor is a new, highly advanced, hit-to-kill missile, developed to defeat short- to medium-range ballistic and cruise missiles and other advanced air defense threats. 

      Poland requested a low-cost interceptor option as part of the interest it expressed in acquiring Patriot. Polish industry would co-develop and produce the system with Raytheon. 

      “We’v e listened to our allies in Poland, and we’re doing everything we can to meet their needs,” said Dr. Mitch Stevison, vice president of Raytheon’s Air and Missile Defense Systems. “SkyCeptor will give Polish air defenders a hit-to-kill capability at a fraction of the cost of current options.” 

      Patriot is an integrated radar, launcher and command and control system that protects against aircraft, drones and ballistic or cruise missiles. 

      Raytheon unveiled the SkyCeptor interceptor during MSPO, an international defense industry exhibition in Poland. 

      “We’re redefining the price tag on what are traditionally very expensive missile defense capabilities,” said John Baird, vice president of Raytheon’s Poland programs. “SkyCeptor gives Poland a much more cost-effective option to take out the threat.” 

       

       

       

      --- În traducere, Polonia a cerut celor de la Raytheon să producă o versiune mai ieftină a rachetelor, versiune pe care producătorul american a acceptat să o producă folosind și componente ale industriei poloneze de apărare. Sistemul se cheamă SkyCeptor și este mai capabil decât cel aflat în dotarea armatei americane. 

       

       

      "According to Macierewicz—as cited by Radio Poland—Warsaw is interested in purchasing eight Patriot batteries. Two of the batteries will be delivered by 2019—assuming Washington approves the sale. The remaining weapons would be delivered after 2020. 

       

      However, the Polish missile batteries would be significantly more capable than the existing U.S. Army Patriot systems. Warsaw wants a 360-degree radar coverage capability—which the Patriot currently does not have and will not have for some time to come. " 

       

       

      --- Polonezii vor cumpăra 8 baterii de rachete care vor avea radar 360. 

       

       

      Van, ce spui tu este ceea ce fac polonezii. Nu spun că fac bine, pentru că rachetele tot inutile le vor fi în fața capabilităților rusești din Kaliningrad. Dar naționalismul lor polonez va fi mângâiat de faptul că are o pușcă de vânătoare în casă, la a cărui producție a contribuit și el, când la ușă afară este rusul cu un tun. Polonezului îi este bine așa, hrănindu-și orgoliile de imperiu acum o jumătate de mileniu. Prin 1610, polonezii cucereau Moscova și erau forța importantă din Europa Centrală și de Est. 

      Rachetele acestea îi fac pe polonezi să se simtă bine în bărcuța lor și în amintirile lor senile de mari stăpânitori. Nouă, românilor, nu ar trebui să ne spună nimic. Suntem în matca noastră, nu avem nimic de recucerit sau de retrăit din istorie. 

      11 tari au negociat o mega-comanda de f-35 la un pret de vreo 80 mil usd bucata

      Cam cat am dat noi pe un f16 vechi de zeci de ani... 

    eu zic ca daca ascutim niste bete si nu ne mai aliem cu nimeni avem mai multe sanse si iesim si mai ieftin. mi se pare o abordare de tabloid, superficiala. poate sunt scumpe dar nu reiese din articol ca in alta parte sunt mai ieftine, cica sunt cam rare. poate sunt expirate dar nici asta nu ar fi documentat in articol. si poate protectia sua, costa, are sens, nu?

    iar sa faci misto de o prestatie surprinzator de buna a presedintelui din ultimul timp, e pacat si trist. 

    Cred ca ucrainienii ar vrea sa dea si mai mult de 54 mil dolari/minutul numai sa scape odata de tavalugul asiatic.

    1. ucrainienii sunt la fel de asiatici ca rusii, netotule

      Rusia Kieveana iti spune ceva? Dinastia rurikida iti spune ceva? Inainte sa te arunci cu ineptii din astea, citeste putina istorie si uita-te pe o harta.

    Cumplit de scump ne costa senzationala noastra reprezentar de catre Iohannis la Casa Alba! Un adevarat jaf. Numai de rachete Patriot nu avem nevoie. Trump ne-a gasit drept fraieri pe noi, caci occidentul nu da doua parale pe el si i-a zis sictir! De cine trebuie sa ne aparam cu rachetele Patriot? De rusi? Au de zece ori mai multe daca avem chef sa ne confruntam cu ei. Nu am incredere in militarii la care ne trimite Iohannis - vor si ei o jucarie suplimentara si nu vor spune nu. Cel mai bine ar trebui sa ne tinem banii acasa, caci avem destul nevoi de ei pentru scoli, spitale, autostrazi. Cred ca voi initia o petitie contra rachete Patriot. Nu avem nevoie de ele, caci nu ne folosesc la nimic.

    Treziti-va romani si spuneti nu cheltuielilor de razboi. Nu ne trebuie razboi!!! 

    1. Americanii s-au făcut de băcănie cu Bechtel. Am plătit și nu ne-am ales cu nimic.

      Dacă luăm trompete patriot nu știe nimeni ce fac, dar vor fi păzite cu sfințenie. Până vor fi furate.

      3,9 miliarde dolari s-au dus. Nota de plată e abia la început. 

    apararea costa, sa astepti sa te apere cineva gratis este o mare prostie, articolul 5 se aplica doar daca esti in stare sa te aperi singur ceilalti doar vin sa te ajute, nicidecum sa te elibereze

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb