ANAF A BLOCAT DIN NOU CONTURILE TELEVIZIUNII PUBLICE TVR - în procedură de executare silită

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 23 mai 2012

TVR - în procedură de executare silită

Măsura dispusă de ANAF duce la blocarea activităţii TVR în timpul campaniei electorale, potrivit conducerii instituţiei

Televiziunea Română se află în procedura de executare silită, după ce ANAF a blocat, luni, toate conturile TVR. Cu două săptămâni în urmă, televiziunea publică a fost somată de fisc să-şi plătească datoriile de 308 milioane de lei, după cum ne-au spus reprezentanţii ANAF. Operaţiunea de blocare a conturilor este un pas incipient din procedura de executare silită, fiscul urmând să pună sechestre pe bunurile instituţiei, în cazul în care aceasta nu-şi va plăti datoriile.

Conturile televiziunii publice nu sunt blocate pentru prima dată, potrivit surselor citate, care ne-au spus că au mai fost perioade în care ANAF a blocat conturile TVR pentru a-şi recupera din bani. Fiscul a demarat procedura de executare silită pentru că datoriile Televiziunii Române sunt foarte vechi şi atrag penalităţi, iar termenul acestora se apropie de prescripţie.

Potrivit reprezentanţilor TVR, din anul 2005 până la finalul lui 2011, televiziunea a acumulat datorii la bugetul de stat în valoare de aproape 273 milioane de lei.

Conducerea televiziunii publice atrage atenţia opiniei publice, într-un comunicat, că "măsura dis-pusă de ANAF duce la blocarea activităţii TVR în timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic".

Potrivit comunicatului, în perioa-da următoare, managementul TVR va identifica soluţii pentru deblocarea situaţiei: "Actuala administraţie a făcut publică situaţia financiară a TVR încă de la începutul mandatului, în 2010, şi a atras atenţia asupra necesităţii indexării taxei TV, principala sursă de venituri a televiziunii publice. Taxa TV din România nu a fost indexată la inflaţie în ultimii zece ani şi este cea mai mică din Europa".

Potrivit legislaţiei în vigoare, în condiţiile actuale, TVR nu poate efectua decât plăţile aferente drepturilor salariale şi datoriilor către stat.

Reprezentanţii TVR subliniază că, la data preluării mandatului de către noul Consiliu de Administraţie (CA), în 30 iunie 2010, televiziunea înregistra o pierdere fiscală cumulată de 243,5 milioane de lei, echivalentul a circa 61 milioane de euro, la cursul de la acea vreme.

Totodată, actualul CA a moştenit, potrivit comunicatului TVR, un contract pentru drepturi de difuzare U.E.F.A. Champions League, care generează pierderi cumulate, începând cu semestrul al doilea al lui 2009, de peste 38 de milioane de euro pentru următorii trei ani.

Conducerea televiziunii publice susţine că a preluat de la vechiul management un contract de drept de difuzare filme semnat în anul 2004 cu NBC Universal, cu obligaţii de plată de circa 9 milioane de dolari doar pentru anul al şaselea de contract (2010/2011), precum şi sume neachitate până la 30 iunie 2010, pentru anul al cincilea, în valoare de 5 milioane de dolari.

În cea de-a doua jumătate a anului 2010, TVR a înregistrat o scădere a veniturilor din publicitate de peste 50%, comparativ cu anii 2006- 2008, care a generat o reducere a veniturilor de peste 10 milioane de euro/an;

Una dintre moştenirile grele invocate de actuala conducere este Contractul Colectiv de Muncă valabil pentru o perioadă de doi ani (semnat în aprilie 2010), care, între altele, prevedea obligativitatea acordării unor prime de vacanţă de 85% din salariu, indiferent de situaţia financiară a instituţiei, precum şi acordarea de sume cuprinse între 15 şi 20 de salarii compensatorii persoanelor disponibilizate.

"Preluarea mandatului de către noua conducere, la data de 30.06.2010, în aceste condiţii s-a materializat în cheltuieli mai mari decât în anul anterior (2009) cu circa 30 milioane de euro. Iar efectele se prelungesc şi în anii 2011-2012, atât prin prisma clauzelor contractuale, cât şi prin acumularea de cheltuieli cu penalizări la bugetul statului în condiţiile lipsei de disponibilităţi", subliniază comunicatul.

Acesta precizează că, începând cu luna iunie 2005, au fost aprobate mai multe proiecte legislative care au accentuat situaţia dificilă de la TVR.

Reprezentanţii televiziunii publice au anunţat că, "în urma negocierilor cu NBC, în 2012 s-a ajuns la o tranzacţie prin care efortul financiar a fost redus ca valoare şi redistribuit în perioada 2012-2015".

Totodată, conducerea instituţiei a făcut demersuri pentru reeşalonarea plăţilor către UEFA Champions League, a redus cheltuielile cu personalul, a renegociat o serie de contracte în derulare. Pentru prima dată, a fost aprobat un buget multianual pentru achiziţii de film şi sport, ceea ce reduce costurile, potrivit comunicatului citat.

TVR se confruntă cu probleme financiare grave, înregistrând pierderi de 160,8 milioane de lei, anul trecut, şi de aproape 162 milioane de lei, în 2010, potrivit rapoartelor depuse de televiziune la Parlament.

Membrii comisiei de specialitate din Parlament nu au reuşit să se reunească, din 2010 şi până în prezent, pentru a aproba aceste rapoarte.

Raluca Turcan, şeful Comisiei de cultură şi mass-media din cadrul Camerei Deputaţilor, ne-a spus, recent, că rapoartele au fost transmise cu întârziere Comisiei: "A exis-tat un decalaj în transmiterea rapoartelor de la birourile permanente la Comisia pentru Cultură. Ulterior, greva parlamentară a condus la o întârziere a întrunirii Comisiei. Întrucât rapoartele sunt foarte importante, eu, ca şef al comisiei de specialitate, doresc să le dezbatem doar în momentul în care se va întruni cvorumul".

Raluca Turcan ne-a precizat că, în general, rapoartele sunt dezbătute în Parlament la circa un an de la depunerea lor.

Anul trecut, veniturile totale ale TVR s-au cifrat la aproximativ 583 milioane de lei, în timp ce cheltuielile totale au fost de aproximativ 744 milioane de lei.

Creanţele TVR au ajuns, în 2011, la circa 120 milioane de lei, iar datoriile pe termen scurt au însumat 531 milioane de lei. Datoriile care trebuie plătite într-o perioadă mai mare de un an însumează 22,78 milioane lei. La finalul anului trecut, disponi-bilităţile băneşti în conturile societăţii erau de 7 milioane de lei.

Veniturile din publicitate înregis-trate în 2011de Televiziunea Română au fost cu 24,06% mai mici faţă de cele din 2010, potrivit Raportului TVR.

Acesta arată că "veniturile din publicitate raportate de Regia de vânzări «Splendid Media», în perioada 01.01.2011 - 30.09.2011 (9 luni), au fost în valoare de 4.879.967,73 euro. Suma de mai sus este diminuată de rebate-ul acordat agenţiilor, comisionul «Splendid Media» în valoare de 5% şi valoarea minutelor neacordate. În perioada octombrie - decembrie 2011 (trei luni), vânzările de publicitate au fost realizate de către Direcţia Marketing şi Vânzări, care a redefinit politica de vânzare realizând un mix integrat al vânzărilor clasice, inventarul GRP's, proiecte speciale şi venituri din proiecte cu fonduri europene, proiecte de PR şi sponsorizare. Preluarea activităţii de vânzare, planificare şi management al vânzărilor s-a făcut într-un interval de 10 zile, departamentul având un număr de patru persoane dedicate. Veniturile din publicitate (...) în perioada octombrie - decembrie 2011 (3 luni) sunt în valoare de 2.346.102,24 euro net".

Potrivit Raportului TVR, scăderea veniturilor din publicitate s-a datorat mai multor factori, printre care se numără obligativitatea plasării publicităţii între programe; scăderea continuă a bugetelor de publicitate; diminuarea interesului clienţilor pentru vânzările clasice de publicitate şi reorientarea unui procent semnificativ pe zona online, dar şi direcţionarea bugetelor către proiecte integrate de media, mult mai inovative; lipsa pauzelor şi nealocarea a opt minute de publicitate pe aproape toate tronsoanele orare, mai ales în prime time, din cauza programelor mai mari de 60 de minute; scăderea audienţei generale a programelor TVR; lipsa proiectelor integrate şi inovative oferite clienţilor, care să ducă la creşterea de extra-bugete în prima perioadă a anului 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb