ANAF discută cu brokerii o metodă de a accesa direct conturile clienţilor aflaţi în executare silită

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 decembrie 2010

ANAF discută cu brokerii o metodă de a accesa direct conturile clienţilor aflaţi în executare silită

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) discută cu societăţile de brokeraj şi CNVM o procedură prin care Fiscul să acceseze direct informaţiile privind portofoliile de acţiuni tranzacţionate pe piaţa de capital de către debitorii aflaţi în procedura de executare silită.

ANAF a prezentat reprezentanţilor pieţei de capital o schiţă de proiect de act normativ, potrivit căreia firmele de brokeraj ar trebui să comunice bilunar instituţiei situaţia conturilor des-chise de clienţii acestora, care să cuprindă lista de acţiuni, numărul titlurilor, existenţa sau inexistenţa unui drept de gaj asupra lor, precum şi sumele de bani disponibile în contul clienţilor, anunţă Mediafax.

Fiscul a propus să fie transmise informaţii despre toţi clienţii, prin mijloace electronice, însă SSIF-urile au sugerat ca ANAF să aibă acces la situaţia clienţilor prin solicitare, întrucât portofoliile se pot schimba imediat după transmiterea raportului bilunar.

Totodată, există situaţii în care investitorii deţin acţiuni fără să mai aibă cont deschis la un SSIF, iar în acest caz brokerii propun ca ANAF să lucreze cu Depozitarul Central, care la rândul lui să comunice cu firmele de brokeraj. Astfel, instituţia va avea acces la întreg portofoliul.

După identificarea clienţilor, dacă sumele disponibile în conturi nu vor acoperi datoria către stat, ANAF va indica acţiunile care vor fi indisponibilizate şi ulterior valorificate pentru acoperirea creanţelor bugetare.

Propunerea ANAF este ca debitorul să aibă la dispoziţie 15 zile pentru contestare, iar după această perioadă, dacă nu achită restanţele, casa de brokeraj îi va valorifica titlurile în limita a 150% din valoarea creanţei.

De asemenea, ar putea fi stabilită o sumă limită la care ordinele de vânzare se pot da în piaţă, iar dacă creanţa clientului depăşeşte acel nivel lichidarea se va face printr-un ordin special de vânzare.

ANAF va colecta în următoarea perioadă propunerile SSIF-urilor pentru acest proiect, pentru ca ulterior să elaboreze împreună cu brokerii şi CNVM un act normativ.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In sfarsit o masura excelenta care va mai "taia" din apetitul unora de a folosi bursa in scopul "ascunderii" unor venituri.

    Propun ANAF-ului si o alta masura care sa vizeze eradicarea evaziunii fiscale in Romania: controlul averilor anual functie de declaratia de venit. Este inadmisibil ca unii sa-si cumpere bunuri sau actiuni de sute de mii de euro pe an iar declaratiile de impunere sunt facute cu sume derizorii. Asa functioneaza IRS-ul in America:vine IRS acasa si zice:" ti-ai cumparat o casa, foarte bine, dar in declaratie ai spus ca ai castigat doar 10.000 dolari SI PE CASA AI DAT 150.000. IN TERMEN DE 30 ZILE SA NE DOVEDITI DE UNDE ATI AVUT BANII" 

    De ce nu ar fi si in Romania posibil? 

    Cu stima si speranta ca se va invata si in Romania ca nu poti trai ca nemtii platind impozite la stat ca manelistii si nu ca nemtii.

    PLATA IMPOZITELOR CATRE STAT MASOARA CONSTIINTA SOCIALA A UNUI POPOR. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb