• Dragoş Mesaroş, Goldring: "Scăderea cotaţiei M din prima parte a anului a fost cauzată de lipsa dividendelor şi de lichiditatea slabă a emitentului"
Strategia de dezvoltare practicată de MedLife (M), bazată pe achiziţii de unităţi medicale şi entităţi ce activează în domenii conexe, reduce potenţialul prestatorului de servicii medicale de a obţine profituri importante în viitorul apropiat, sunt de părere analiştii activi în piaţa noastră de capital, consultaţi de Ziarul BURSA.
Astfel, aceştia au aşteptări moderate privind rezultatele financiare pentru primul semestru al acestui an, pe care MedLife le va raporta pe data de 9 august, după ce, săptămâna trecută, OMV Petrom (SNP) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au primii emitenţi din structura indicelui BET care şi-au publicat rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului.
În acest sens, Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul Estinvest, ne-a declarat: "MedLife este o companie aflată în creştere, care face în mod constant achiziţii pentru a-şi extinde business-ul. Dar această politică de expansiune limitează posibilităţile emitentului de a-şi îmbunătăţi semnificativ rezultatele financiare pe termen scurt, dar, pe termen lung, probabil se aşteaptă la o creştere consistentă a profitabilităţii.
De altfel, compania are un grad ridicat de îndatorare, iar emitentul a transmis, încă de la listare, că nu are în vedere distribuirea de dividende în viitorul apropiat, tocmai pentru că vizează folosirea resurselor pentru a-şi continua politica de achiziţii.
Ţinând cont de aceste condiţii, nu mă aştept ca MedLife să raporteze rezultate surprinzătoare, ci în ton cu cele obţinute până acum". Nici Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, nu se aşteaptă ca MedLife să afişeze rezultate spectaculoase pentru prima parte a anului.
Analistul a punctat: "În opinia mea, există premise ca MedLife să raporteze rezultate financiare semestriale pozitive, în special pe seama contractelor de asigurări medicale pe care le are încheiate cu companiile, dar creşterea va fi probabil moderată. Trebuie să ţinem cont şi că MedLife mizează pe o strategie de extindere, bazată pe achiziţii de unităţi medicale mai mici, astfel încât nu oferă nici dividende şi se îndatorează, tocmai pentru a-şi finanţa creşterea".
Din punctul de vedere al domnului Mesaroş, deprecierea cotaţiei M din prima parte a anului a fost cauzată, îndeosebi, de faptul că prestatorul de servicii medicale nu oferă dividende către acţionari şi a lichidităţii foarte reduse a titlurilor emitentului.
"Practic, în special la noi, acestea sunt elementele la care se uită investitorii. Ei doresc să cumpere acţiuni pentru a beneficia de dividend, dar care să aibă şi un volum mare, pentru a putea vinde cu uşurinţă în situaţia în care apare ceva neprevăzut, atât pe plan intern, cât şi extern. Acţiunea MedLife nu oferă aceste două elemente", a explicat directorul de la Goldring.
De la începutul anului şi până la finalul săptămânii trecute, titlurile emitentului s-au depreciat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu circa 7, 92%, în timp ce în primul semestru din 2018, cotaţia M a coborât cu 9,09%, una dintre cele mai slabe evoluţii din cadrul indicelui BET, care a urcat, în primele şase luni ale anului cu 4,3%.
În acest an, MedLife a cumpărat 90% din Ghencea Medical Center din Bucureşti precum şi 80% din Solomed, grup de clinici de servicii medicale prezente pe piaţa din Piteşti, Costeşti şi Curtea de Argeş.
De asemenea, recent, prestatorul de servicii medicale a achiziţionat integral platforma medicală SfatulMedicului.ro.
La finalul lunii iunie, Grupul MedLife a fost amendat de Consiliul Concurenţei cu 865.120 de lei, sumă reprezentând aproximativ 20% din profitul emitentului pentru primul trimestru al acestuia an, de circa 4,39 milioane de lei, pentru înţelegeri anticoncurenţiale între firme din cadrul grupului, care au avut ca efect restricţionarea semnificativă a concurenţei pe piaţa serviciilor de prelevare, procesare şi stocare de celule stem.
La finalul primului semestru al anului trecut, MedLife a raportat, la nivel de grup, un profit net de circa 6,4 milioane de lei, de peste trei ori mai mare faţă de cel din perioada similară a anului anterior, de 1,9 milioane de lei, în timp ce cifra de afaceri a urcat cu 28,8%, la 301 milioane lei.
Pentru întregul an 2017, prestatorul de servicii medicale a obţinut un profit net de 8,73 milioane de lei, după ce, în 2016, societatea suferea o pierdere de 1,24 milioane de lei, în vreme ce cifra de afaceri a urcat cu 23,9%, de la aproape 503 milioane de lei în 2016, la 623,2 milioane de lei în 2017. Activele totale, la nivel de grup, se situau, la finalul anului 2017, la valoarea de 603,3 milioane de lei, iar datoriile totale se ridicau la 435,68 milioane de lei.
Astfel, la finalul anului trecut, gradul de îndatorare la nivel de grup al emitentului era de circa 72%.
Începând cu luna decembrie a anului 2016, acţiunile MedLife se tranzacţionează la BVB, pachetul majoritar fiind deţinut de familia Marcu.
Valoarea de piaţă a companiei la bursă este de circa 675,4 milioane de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2018, 12:08)
Melifere este imaginea clara a BVB. Emitent din BET pentru care exista zile fără tranzacționare. Trist.
2. mda
(mesaj trimis de un guru în data de 06.08.2018, 13:10)
Medicii si asistentele dau fuguta la stat care a umflat salariile :)