Europa fără America?

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 10 martie

Cristian Pîrvulescu

Comportamentul prea puţin diplomatic, atunci când n-a fost de-a dreptul violent şi grotesc, al preşedintelui Donald Trump anturat şi anticipat de J D Vance, Marco Rubio şi conspiraţionistul de Brian Glenn în întâlnirea cu preşedintele Volodymyr Zelensky a adus aminte europenilor de mefienţa proverbială a lui Charles de Gaulle, care spunea, referindu-se la alianţa cu SUA: "aliaţi, dar nu vasali". Această formulă expresivă este extrasă din scrisoarea preşedintelui francez către preşedintele american Lyndon Johnson din 7 martie 1966, căruia îi explica motivele retragerii de la 1 aprilie 1966 a ţării sale din comandamentul integrat NATO. Generalul explica că "Franţa consideră că ar trebui (...) să fie modificată forma alianţei noastre fără însă a-şi modifica şi fondul".

Generalul de Gaulle nu se opunea americanilor din principiu şi considera Statele Unite ca pe un aliat esenţial, dar considera că spiritul Alianţei Atlantice semnate în 1949 era modificat substanţial de modul în care s-a organizat militar alianţa. În consecinţă, Franţa va construi cea mai autonomă apărare europeană, inclusiv cu o componentă de descurajare nucleară. Or, după încercarea de umilire în văzul Lumii a preşedintelui ucrainean, a ţării sale dar şi a Europei care încercase - inclusiv prin vizitele la Washington ale preşedintelui francez Macron şi ale primului ministru britanic Starmer - să găsească un compromis faţă de un acord nedrept şi neo-imperialist între SUA şi Rusia privind încetarea focului în Ucraina, viziunea Generalului de Gaulle a revenit în atenţie. Preşedintele Donald Trump a pus Europa în sens larg, adică cu Mare Britanie alături, în faţa unei abrupte reorientării strategice. Aşa cum cerea Generalul De Gaulle încă de acum şase decenii.

Dar în faţa acestei situaţii Europa nu părea deloc unită, ceea ce apărea ca un avantaj major în jocul lui Donald Trump cu Rusia. Pentru a câştiga timp, Emmanuel Macron, cel care a încercat încă din primul său mandat să resuscite gaullismul în privinţa apărării europene şi vorbea de "moartea cerebrală a NATO", a încercat în aceste circumstanţe să folosească ceea ce cotidianul Le Monde numea o "diplomaţie a ostentaţiei" pentru a-l seduce pe imprevizibilul preşedinte american. Dar întâlnirea din Biroul Oval din 28 februarie 2025 dintre preşedintele american şi cel ucrainian a spulberat toate iluziile.

În consecinţă, liderii europeni s-au mobilizat, mai întâi la Londra pe 2 martie când l-au anturat pe preşedintele Zelensky şi l-au asigurat de sprijinul lor, apoi pe 6 martie 2025 la Bruxelles la un Consiliu European extraordinar pe tema sprijinului pentru Ucraina şi securitatea europeană. Scopul acestui Consiliu a fost să aprobe măsurile prezentate de Comisia Europeană la 4 martie 2025 şi care vizau creşterea cheltuielilor pentru apărare la nivel european. Or, nu numai că în concluziile sale din 6 martie 2025 Consiliul European, cu aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, a validat propunerile făcute de Comisia Europeană privind reînarmarea Europei, dar a şi manifestat sprijinul total pentru Ucraina - e adevărat, cu excepţia Ungariei. În Concluziile reuniunii Consiliului se sublinia că negocierile de pace ar trebui să conducă la o "pace cuprinzătoare, justă şi durabilă", că "nu pot exista negocieri cu privire la Ucraina fără Ucraina" şi nici "nu pot exista negocieri care să afecteze securitatea europeană fără participarea Europei". Dar mai ales că "pacea trebuie să respecte independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei". Dar aceste declaraţii capătă o altă importanţă când sunt acoperite de o susţinere de 800 de miliarde de euro. Poate că nu este tocmai o declaraţie de independenţă, dar cu siguranţă acest anunţ răspicat nu pot lăsa indiferent nici Washingtonul şi cu atât mai puţin Moscova.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Imi place articolul... Cu o mentiune (rectificare)-pentru titlu: UE FARA SUA? (In niciuna dt cele 2 uniuni nu intra toate statele din respectivul continent.) Felicitari pt articol: ati pus punctul pe ,,I"!

    1. Verisorul primar al vicepresedintelui JD Vance a luptat 2 ani ca voluntar in transeele din Ucraina. Tatal lui Nate Vance este fratele mamei lui JD Vance.

      Nate Vance, fostul puscas marin si erou pe frontul din Ucraina, critica naivitatea si moliciunea cu care Trump si JD Vance abordeaza problema agresiunii putiniste. 

      JD Vance e o cârtiță sovietică. Nu ne interesează cu cine este înrudit.

    ...

    Iata ce spuneam in 2023.„Europa ,ca un intreg , este marea beneficiara a momentului asa cum s-a intimplat si in anul 1989 .Dusmanul este cunoscut ,drumul spre Federalizare este la fel iar inarmarea Germaniei (cine naiba ar fi crezut )si forta tehnologiilor militare atasate ne vor uimi in curind”. ”Romania are in acest context un rol exceptional devenind purtatoarea unui semnal politic extrem de important ce poate reseta intreg jocul in Europa .A candida in alegeri devine , conform ultimilor decizii CCR si BEC, un joc politic ila care poti participa doar daca respecti Statul de drept si toata legislatia aferenta inclusiv tratatele ce consfintesc aparitia UE. Jocul nu este inca incheiat .Partidele care au in program propuneri ce nu se regasec in legislatia romanesca si europeana si care vor sa modifice cutumele democratice isi pot lua adio de la candidaturi .Cetatenii europeni au decis ,in imensa lor majoritate,,drumul nostru comun si european .Cui nu ii convine sa faca bine sa renunte la a mai candida prin incalcarea legilor .Curind Franta va proteja nuclear intreaga Europa impreuna cu nemtii si britanicii si asta va modifica din radacini influenta rusilor si americanilor . Dictatorii lumii nu mai pot controla Europa . UE devuine o mare putere militara si in acelasi timp isi reface toate relatiile economice cu partenerii ei milenari si cu altii mai noi .Urmeaza federalizarea .

    UE se va decupla de SUA din cauza politicii externe a administrației Trump. UE împreună cu o Germanie puternic înarmată va deveni în scurt timp coșmarul Rusiei.

    1. Iar SUA va deveni in acest caz cosmarul Europei!Oricum si in mandatul precedent Trump a faultat UE cat a putut.Asa sunt republicanii duri,neciopliti iar democratii incredibil de permisivi cu tot ce este anormal

      Americanii nu sunt tocmai niște bolșevici mononeuronați, scapă ei de bufon.

      Rusii nu pot sa fie invinsi.

      Ma faci sa rad ....

      E de la pufoaică. Îți revii tu.

      Putin(țică) răbdare, mandatul lui Trump va trece repede!.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5115
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3594
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7821
Gram de aur (XAU)Gram de aur441.8413

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb