ZIARUL BURSA

06 august 2018
Ediţia din 18.09.2024
Ilustraţie de Make

Păcălit de clovneriile lui Toader? Iohannis nu era obligat să o revoce pe Kövesi

MAKEPolitică / 6 august 2018

Preşedintele nu putea fi obligat de Curtea Constituţională (CCR) să revoce pe şeful DNA. Klaus Iohannis a manifestat slăbiciune, cedând în faţa sofismelor juridice ale ministrului Justiţiei Tudorel Toader (aflat în complicitate cu CCR) - acestea sunt concluziile juristului Valentin M. Ionescu, în urma unei demonstraţii pe care o publicăm alăturat.

Concluziile domnului Ionescu confirmă ceea ce am susţinut în ziarul BURSA, în repetate rânduri, că preşedintele nu poate fi subordonat ministrului Justiţiei.

Într-un articol anterior, am afirmat că slăbiciunea lui Klaus Iohannis în faţa abuzurilor CCR şi ale ministrului Justiţiei este explicabilă prin aceea că este şantajabil, fapt pe care l-am semnalat încă din 2014, de la alegerea sa ca preşedinte al României.

Stat de drept versus stat captiv

Stat de drept versus stat captiv

Valentin M. IonescuAnticorupţie / 6 august 2018

Aspecte legale cu privire la revocarea doamnei Laura Codruţa Kövesi, din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie 

Prin Decizia CCR nr. 45/30 ianuarie 2018 şi Decizia nr. 358/30 mai 2018, Curtea Constituţională a încălcat prevederile Constituţiei României, deşi această autoritate publică este garantul ei (art. 142 alin. 2 Constituţie). Ambele decizii constituie temeiul juridic care a stat la baza revocării doamnei Laura Codruţa Kövesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Decizia CCR nr.45/30 ianuarie 2018 a avut ca obiect "soluţionarea obiecţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor", iar Decizia nr. 358/30 mai 2018 "soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministrul justiţiei, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, în principal, şi dintre Guvernul României şi Preşedintele României, în subsidiar, determinat de refuzul Preşedintelui României de a da curs cererii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie".

România, ţara lui Potemkin

România, ţara lui Potemkin

Călin RecheaMacroeconomie / 6 august 2018

Rectificarea bugetară anunţată de guvern ne arată că "autorităţile" nu încearcă decât să ridice "sate ale lui Potemkin" la nivel naţional, de data aceasta nu pentru măgulirea şi inducerea în eroare a unei împărătese, ci pentru "prostirea" cetăţenilor României.

"Creşterea profitului MedLife, limitată de strategia de dezvoltare a companiei"

ANALIŞTI: "Creşterea profitului MedLife, limitată de strategia de dezvoltare a companiei"

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 6 august 2018

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Scăderea cotaţiei M din prima parte a anului a fost cauzată de lipsa dividendelor şi de lichiditatea slabă a emitentului" 

Strategia de dezvoltare practicată de MedLife (M), bazată pe achiziţii de unităţi medicale şi entităţi ce activează în domenii conexe, reduce potenţialul prestatorului de servicii medicale de a obţine profituri importante în viitorul apropiat, sunt de părere analiştii activi în piaţa noastră de capital, consultaţi de Ziarul BURSA.

Declaraţia unică, o provocare chiar şi pentru specialişti

Declaraţia unică, o provocare chiar şi pentru specialişti

Ramona RaduCompanii / 6 august 2018

Claudia Sofianu, EY Romania: "Problemele au ţinut de format, care nu este deloc prietenos" 

Declaraţia unică le creează probleme nu doar contribuabililor care nu au cunoştinţe în domeniul fis­calităţii, ci chiar şi specialiştilor în domeniu, a afirmat, vineri, Claudia Sofianu, partener EY România.

Reprezentanţii EY România susţin că s-au confruntat chiar şi ei cu greutăţi atunci când au completat şi depus formularul.

Doamna Sofianu a afirmat: "Principalele probleme nu au fost de tehnică fiscală, ci că în săptămâna premergătoare zilei de 16 iulie, termenul limită pentru depunere, apărea un alt format al acesteia, care nu este deloc prietenos cu cel care o completează, pentru că instrucţiunile sunt, la rândul lor, des­tul de alambicate. Practic, în fiecare zi apoape completai un alt draft, iar când trebuia să îl depui îţi dădea o eroare pentru că şi softul în care se completa Declaraţia se tot actualiza".

Cu toate acestea, depunerea declaraţiei unice în sistem online reprezintă un mare pas înainte pentru sistemul fis­cal din România, având în vedere că acest mecanism funcţionează, deja, şi în alte state, au mai spus specialiştii EY România.

"Micii acţionari BCR - ignoraţi cu desăvârşire"

SCRISOAREA UNUI MIC ACŢIONAR AL BĂNCII COMERCIALE ROMÂNE: "Micii acţionari BCR - ignoraţi cu desăvârşire"

Bănci-Asigurări / 6 august 2018

Banca Comercială Română: "Nu BCR stabileşte termenii şi modul de derulare al unei oferte de cumpărare acţiuni de către acţionarul majoritar de la acţionarii minoritari" 

Unul dintre micii acţionari ai Băncii Comerciale Române (BCR) ne-a transmis o scrisoa­re la redacţie, declarându-se nemulţumit de politica băncii de acordare a dividendelor.

Sistemele de traducere trec la nivelul superior

ŞTIINŢĂ Sistemele de traducere trec la nivelul superior

O.D.Companii / 6 august 2018

Sistemele de traducere au avansat mult în ultimii ani, iar acum se trece la un nivel superior, unul deja în care atenţia se concentrea­ză pe detalii. Amazon studiază posibilitatea dezvoltării unui sistem care să traducă în timp real diversele tipuri de accent ale vorbitorilor. Compania, potrivit news.ro, a primit un brevet pentru un sistem audio care, în principiu, detectează accentul vorbitorului şi-l transformă în accentul dorit de cel care ascultă.

BT Index Austria ATX - pe podiumul fondurilor de investiţii

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 IULIE - 2 AUGUST BT Index Austria ATX - pe podiumul fondurilor de investiţii

A.I.Investiţii Personale / 6 august 2018

Beneficiind de pe urma aprecierii, în ansamblu, a celor mai importante acţiuni listate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), titlurile BT Index Austria ATX, ce afişează o rentabilitate de 1,59%, în intervalul 25 iulie - 1 august, se situează pe poziţia a doua în topul randamentelor fondurilor de investiţii, în perioada menţionată.

Fardarea adevărului

Cristian PîrvulescuEditorial / 6 august 2018

Cristian Pîrvulescu

Potemkinsche Dörfer, statele lui Potemkin, descrie un proces de contrafacere a realităţii prin ascunderea adevărului. Ar fi vorba de unul dintre strămoşii fake news, creat nu atât pentru a obţine o reacţie negativă, ci pentru a farda adevărul şi a ascunde realitatea. Dar, ca şi astăzi, era vorba de contrafacerea realităţii pentru scopuri politice. Formula "satele lui Potemkin" a făcut carieră după ce diplomatul saxon Georg von Helbig a publicat în 1809, într-o revistă din Hamburg, în care a apărut un lung serial despre politica rusească, o aşa zisă biografie, Potemkin der Taurier (Potemkin din Taurida). Taurida era numele antic, reluat apoi de ţarişti între 1802 până la desfiinţarea sa de către sovietici în 1921, al actualei peninsule Crimeea, pe care Grigori Potemkin o cucerise şi o organizase administrativ pentru Rusia.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

Ţara noastră, al nouălea producător de bere din UE

Companii / 6 august 2018

Anul trecut o cantitate de peste 41 de miliarde de litri de bere conţinând alcool a fost produsă în Uniunea Europeană, cu 2,5 miliarde de litri mai mult decât în 2016, la care se adaugă aproape 900 milioane de litri de bere fără alcool sau cu un...

Egiptul a importat 60.000 de tone de grâu din România

Egiptul a importat 60.000 de tone de grâu din România

Companii / 6 august 2018

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a cumpărat săptămâna trecută o cantitate de 240.000 de tone de grâu din Rusia şi România, la o licitaţie organizată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea...

Avans de 1,56% pentru BET-NG

BVB Avans de 1,56% pentru BET-NG

A. I.Piaţa de Capital / 6 august 2018

Rulaj de numai 5,7 milioane de euro  

Ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a fost caracterizată de o valoare a tranzacţiior redusă, lichiditatea fiind de numai 5,77 milioane de euro, sub media zilnică consemnată în acest an, de...

Deţinătorul NYSE şi-a majorat profitul cu 8,6%

Deţinătorul NYSE şi-a majorat profitul cu 8,6%

A.V.Piaţa de Capital / 6 august 2018 /

Intercontinental Exchange Inc. (ICE), compania care are în proprietate New York Stock Exchange (NYSE), a raportat, săptămâna trecută, o creştere cu 8,6% a profitului său trimestrial, în baza veniturilor din tranzacţii şi clearing.

MACRO NEWSLETTER-06 August 2018

MACRO NEWSLETTER-06 August 2018

Macroeconomie / 6 august 2018

Numărul locurilor de muncă din Statele Unite a crescut sub aşteptări în iulie 2018, cu 157 de mii, după o creştere cu 248 de mii în luna precedentă, conform datelor ajustate pentru sezonalitate de la nivelul companiilor. Cea mai mare creştere s-a...

Preşedintele contestă decizia lui Dăncilă

Preşedintele contestă decizia lui Dăncilă

M.G.Politică / 6 august 2018

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să îi strice concediul premierului Vorica Dăncilă. Şeful statului a trimis către Curtea Constituţională a României, vineri, o sesizare privind un eventual conflict de competenţă între autorităţi în legătură cu...

Bani americani pentru scutul de la Deveselu

GHE.I.Internaţional / 6 august 2018

Congresul SUA a aprobat, vineri, bugetul pentru anul viitor, în care o majorare importantă este alocată Iniţiativei de Descurajare Europeană, pentru care sunt prevăzuţi 6,5 miliarde de dolari, cu 1,7 miliarde mai mult faţă de anul curent.

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo