Refacerea efectivelor de porcine, prioritate pentru ministerul Agriculturii

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 6 august 2018

Refacerea efectivelor de porcine, prioritate pentru ministerul Agriculturii

Pesta porcină africană a produs panică în rândul crescătorilor de porci. Cum se acţionează destul de mult şi se comunică mai puţin, au apărut tot felul de zvonuri şi informaţii alarmiste.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a încercat să ofere un mesaj pozitiv şi a anunţat că toate pierderile vor fi acoperite rapid şi nu se va ajunge în situaţia ca ţara noastră să rămână fără porci: "Le spun tuturor cetăţenilor din Româ­nia că suntem în stare să producem urgent pentru a înlocui pierderile acestea după ce trece acest foc şi reuşim să dezinfectăm zona şi să o punem sub control. O putem face cu muncă, cu atenţie, cu multă grijă şi fără această încrâncenare între noi, cu mult calm şi cu foarte multă dăruire. Eu fac exact tot ce trebuie din punct de vedere al atribuţiilor pe care le am şi le spun oamenilor linişte, ordine, să curăţăm zona respectivă şi refacem imediat efectivele de porcine la fiecare gospodărie în parte. Nu putem să-i lăsăm pe români fără porci şi nici nu-i vom lăsa, iar în această perioadă îi despăgubim. Trebuie să punem în aplicare planul care s-a aprobat şi a fost lansat în fiecare judeţ, către fiecare prefect, să liniştim populaţia că pierderile vor fi recuperate prin subvenţiile pe care le dăm pe fiecare porc. În momentul în care lichidăm aceste zone venim şi cu purcei pentru cetăţeni. (...) mai sunt şi oameni care nu înţeleg şi pleacă cu halca de carne. Noi le spunem în fiecare zi cu specialiştii din judeţe ce trebuie să facă, în aşa fel încât să stopăm acest mare necaz pentru ţară, este un virus care nu are tratament."

Daea a subliniat că suma de bani pe care o vor primi oamenii afectaţi de uciderea porcilor este calculată în funcţie de preţul pieţei, prin înmulţirea greutăţii cu 6,12 lei pe kilogram, ajungând astfel la 6 milioane - 8 milioa­ne de lei pe fiecare animal, în funcţie de greutate. În opinia ministrului, singura soluţie pentru eradicarea bolii este respectarea de către toţi a regulii sanitar-veterinare, "de la ministru până la omul de rând".

Daea a precizat că virusul pestei porcine africane este activ în opt judeţe, dar cel mai puternic afectat este Tulcea, cu 465 de focare în 57 de localităţi. Focare mai sunt: în Constanţa - 7 localităţi, Bihor - 8 localităţi, Satu Mare - 4 localităţi, Brăila - 9 localităţi, Ialomiţa - 6 localităţi, Sălaj - o localitate şi Galaţi, tot una. "La acestea se adună cele două societăţi comerciale, Carniprod, care a închis uciderea total a întregului efectiv, peste 48.034 de capete şi urmează cealaltă fermă unde există un efectiv de aproximativ de 18.000 de capete.", a mai spus Petre Daea.

Pesta porcină africană este o boală pentru care nu există vaccin, este foa­rte agresivă, dar nu afectează sănătatea omului. Comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă a fost convocat săptămâna trecută la solicitarea Comitetului de control al bolilor. Secretarul de stat, Raed Arafat a anunţat că a fost aprobat planul suplimentar de acţiuni pentru combaterea pestei porcine.

Mistreţii sunt greu de controlat

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu, nu crede că mistreţii vor putea fi extraşi integral din Deltă, potrivit planurilor stabilite de autorităţile naţionale: "Planul spune extracţie totală de mistreţi şi şacali. Eu am dubii că se va putea extrage toată populaţia de mistreţi şi şacali. Nu am văzut Academia Română pe nicăieri, dar este o situaţie specială, iar autorităţile sunt puse în faţa unei situaţii extrem de grave care pare cumva că a scăpat de sub control. După părerea mea, nu mistreţul este răspunzător de explozia pestei porcine africane în toate teritoriile. Vinovat este omul. Oamenii au sacrificat porcii în focare şi au plecat să valorifice carnea. Unii au fost prinşi, iar alţii, nu. Nu avem la masa discuţiilor un biolog care să ne dea detalii ştiinţifice despre mistreţ, habitatul lui, comportamentul lui. Avem informaţii doar de la vânători şi raportăm tot ce înseamnă faună la ideea cinegetică, ceea ce este o mare greşeală. Biologul trebuie să aibă primul cuvânt, apoi poate să vină punctul de vedere al vânătorului. Ne lispeşte un specialist în virusologie, în contextul în care trebuie să intrăm în amănunt, să vedem despre ce tulpini este vorba. Dacă nu avem suficienţi specialişti, să apelăm la Comunitatea Europeană! Degeaba împuşcăm şi facem filtre, dacă nu luptăm cu virusul".

Potrivit estimărilor Administraţiei RBDD, în Deltă, adică pe o suprafaţă de 580.000 de hectare, există maximum 2.000 de mistreţi, iar anterior exploziei apariţiei focarelor de pestă porcină africană în adăposturi improvizate ilegal erau crescuţi 800 de porci.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Inca o data se vede lipsa de raspundere si

    incompetent crasa. S-a aplicat politica ascunderii gunoiului sub pres pentru a nu

    deranja alegatorii, vanatorii , sefii de la Bucuresti pe ideia ca Dumnezeu tine cu romanii. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb