Eugen Teodorovici: "Avem deficit de forţă de muncă de un milion de persoane"

Ziarul BURSA #Companii / 6 august 2018

Eugen Teodorovici: "Avem deficit de forţă de muncă de un milion de persoane"

Ţara noastră are un deficit de forţă de muncă de un milion de persoane, iar prima măsură care trebuie luată este eliminarea prevederii care obligă patronii să plătească angajaţii din afara ţării la salariul mediu pe economie, consideră ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Domnia sa a declarat, potrivit presei: "Cel puţin un milion de persoane lipsesc din piaţa din România. Am dis­cutat la Guvern, cu premierul, cu minis­trul Muncii, cu Ministerul Fondurilor Europene. Prima decizie este eliminarea acelei prevederi din ordonanţa dată în 2010 care te obligă pe tine, patron, să plăteşti pentru cineva din afara ţării salariul mediu pe economie. Cum să mă obligi pe mine patron să plătesc mediu pe economie când eu plătesc românilor astăzi mai jos de acest nivel. La vremea respectivă se justifica pentru că era şomajul mare şi ca să îţi protejezi piaţa ta pui această clauză. Acum ea trebuie scoasă urgent din lege. Ăsta e primul pas. În momentul acela va fi un număr mai mare de oameni din afara ţării care vor veni în România. Lasă-l pe patron să decidă cu cât plăteşte. Eu ca stat trebuie doar să mă uit la piaţă şi dacă apar sincope să sprijin într-un fel, dar fără să intervin în mod direct în piaţă".

Totodată, ministrul Finanţelor a afirmat că trebuie eliminate şi o serie de taxe, cum este aceea pentru viza pe care o primeşte un lucrător din afara ţării.

Eugen Teodorovici a precizat: "Trebuie să eliminăm tot ce înseamnă taxe, vize şi fel de fel de costuri care se duc în costul de producţie. Şi acolo este o taxare a muncii. Trebuie toate eliminate. Nu de aici câştigă România, din a aplica taxe pentru viza pe care o primeşte un lucrător din afara Româ­niei. Trebuie să învăţăm să nu mai gândim contabil. Să ne gândim că se pierd la buget 100 de lei dar se pot câştiga 300".

Ministrul Finanţelor a menţionat, în context, că un guvern trebuie ca, în primul rând, să facă tot ce poate pentru ca persoanele care sunt în ţară să rămâ­nă. În al doilea rând, autorităţile trebuie să se asigure că aceia care au plecat, dacă vor să se întoarcă, să se poată întoarce într-un mediu mult mai bun sau cel puţin la fel de bun cu cel pe care îl au acolo unde trăiesc. Iar pentru românii care decid să rămână în alte ţări guvernul trebuie să se lupte pentru ca autorităţile din ţările respective să îi respecte pe cetăţenii români ca pe cetăţenii proprii.

Domnia sa a subliniat: "Dacă alţii vor să vină în ţara noastră să lucreze pentru că e un mediu atractiv să o facă. Că e chinez, thailandez... nu asta mă interesează. Sunt obligat să mă asigur că patronul are oricând o forţă de muncă calificată şi suficientă ca număr".

O analiză publicată recent de o companie care activează pe piaţa serviciilor de outsourcing de salarizare şi administrare de personal arăta că firmele din România care activează în sectoare precum HoReCa, producţie, industria uşoară, agricultură, construcţii, servicii au angajat, în ultimii ani, lucrători străini din ţări non-UE, iar cei mai mulţi angajaţi provin din ţări în care nivelul de trăi este sub cel al României, citată Agerpres.

Statele de provenienţă ale angajaţilor sunt Filipine, Nepal, Vietnam, India, Indonezia şi Thailanda, potrivit analizei Smartree.

Potrivit sursei citate, printre cele mai importante dezavantaje pentru angajarea unor lucrători străini se numără costurile ridicate asociate procedurii de angajare internaţională, concomitent cu durata relativ mare de închidere a proiectelor. De asemenea, pe lis­ta dezavantajelor se mai află diferenţe cuýlturale şi de limbă vorbită, integrarea angajaţilor străini într-o nouă cultură, un ciclu lung de angajare, începând cu realizarea documentaţiei şi demararea procedurilor pentru a obţine avizele necesare din partea instituţiilor statului, şi volatilitatea forţei de muncă adusă.

Teodorovici, nemulţumit de numărul angajaţilor statului

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, consideră că în acest moment în administraţia publică centrală sunt prea mulţi angajaţi şi că nu este normal ca, pentru funcţii similare, funcţionarii publici să câştige de câteva ori mai mult decât angajaţii societăţilor comerciale private.

La solicitarea unei agenţii de ştiri, Eugen Teodorovici a declarat: "Dacă pleacă mâine undeva la 20% din administraţia centrală nu cred că este niciun fel de problemă în a funcţiona. Din contră, se mişcă şi mai bine. Sunt convins că după această declaraţie vor începe să fie din nou mulţi nemulţumiţi. Dar asta este realitatea nu o putem ascunde".

În privinţa salarizării, şeful finanţelor publice susţine că situaţia actuală ar trebui inversată: "Nu poţi avea la stat salarii mai mari decât în sectorul privat. Statul oricum îţi oferă un statut aparte, anumite facilităţi, avantaje, o zonă în care nu te evaluează după cum te evaluează un patron în sectorul privat. Sunt acele evaluări puerile. Dai acolo nişte aprecieri pe care nu le poţi cuantifica în mod foarte clar. Şi toată lumea din administraţie are foarte bine ca şi calificativ adică suntem o administraţie de super-eroi".

Eugen Teodorovici crede că ar fi necesar ca valoarea salariului minim să fie impusă doar în administraţia publică, şi nu pentu toată economia. În opinia ministrului finanţelor, în sectorul privat această valoare ar trebui să fie doar un reper orientativ şi nu o obligaţie legală.

Teodorovici a adăugat: "Eu sunt de părere că nu trebuie impus în economie. Îl stabileşti şi îl impui în administraţie, în sectorul public, dar în sectorul privat îl dai ca şi reper si spui aşa: cine nu are angajaţi sub acest plafon primeşte un pachet de facilităţi. Dar laşi agentul economic să îşi stabilească singur decizia pe baza unor calcule pe care le face de la caz la caz şi să aplice cea mai avantajoasă soluţie".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Teo, acest liberal infiltrat in psd?

    "Avem deficit de forta de munca de un milion de persoane", zice ministrul PSD. Dar cine este principalul responsabil, fata de fuga disperata a romanilor, de pe piata muncii din Romania PSD-ista? Are vreo influenta aici faptul ca in Parlamentul Romaniei legifereaza infractorii? Alo, domnule Liviu Dragnea, pe matale te-am intrebat! Matale cunosti vreun parlamentar roman - infractor?

    1. Securitatea.

      Nu tu urlai la îndemnul Securității să nu fie majorate salariile? 

      Jumătate din populația activă a României a plecat, deci păstrați salariile cum vă spune Securitatea și pe urmă să vă întrebați cine este principalul responsabil.

      Securitatea!!! 

    Unde vede ministrul lui pește prăjit deficit de forță de muncă?

    Ca presa era obligatoriu să publicați locuri de munca vacante in pdf să le atașați aici. 

    Firmele vor să aducă chinezi la lucru aici de îl scot pe acesta în fața cu asemenea declarații? 

    Europa a importat forțat Sirieni, atunci angajează sirieni! 

    Patroni de care vorbiți vor sclavi? 

    Dacă ar da salariul care trebuie intr-o democrație români ar mai pleca? 

    Cu minim pe economie înseamnă că ești fomist?

    Un reportaj ieri pe Digi ne-a prezentat ca patronii prin această manevră urmăresc să plece forță de muncă să cumpere terenul moca? Pun o turbină si banul vine. 

    Pai cine retine patronul sa pkateasca cu salariu mediu pe economie pe angajatul roman si nu ar mai fi deficit de forta de munca...platiti alune, capatati maimute.

    Vreti angajati implicati profesiinisti..platiti mai mult! 

    Nu înțeleg de ce va mirați ca pleacă lumea afară în condițiile în care în tara ăsta numai bugetarii contează? ??

    defici ar trebui sa fie cind somajul e 0%,restul vrajeala ,privatii s-au invatat cu slugi pe plantatii,uite ca nu mai merge asa

    patroni care nu reusesc sa gaseasca forta de munca, nu cauta muncitori, ci sclavi, ministru este prost informat......

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb