Grupul "Royal Bank of Scotland" Plc (RBS) din Marea Britanie a decis, la zece ani după ce a fost salvat de guvern în perioada crizei financiare, să reia plata dividendelor către investitori, conform Reuters.
Banca cu sediul în Edinburgh plănuieşte să plătească un dividend interimar de 2 pence/acţiune, după ce va primi acordul final al autorităţilor de reglementare din SUA, potrivit raportului financiar publicat vineri de RBS.
Amintim că, în luna mai, RBS a încheiat un acord amiabil cu Departamentul de Justiţie din SUA cu privire la vânzarea de obligaţiuni ipotecare toxice, ceea ce a redus incertitudinile legate de soliditatea financiară a băncii. De aceea, analiştii sunt de părere că RBS va primi aprobarea pentru alocarea de dividende.
"Intenţia de a plăti un dividend investitorilor RBS este un eveniment uriaş pentru bancă", a declarat directorul financiar al RBS, Ewen Stevenson, într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg, adăugând: "Trebuie să semnăm acordul final cu Departamentul de Justiţie".
Reluarea plăţii dividendelor va susţine încercarea guvernului britanic de a atrage investitori pe termen lung atunci când va înstrăina pachetul majoritar de acţiuni RBS dobândit în timpul crizei financiare. Marea Britanie a vândut acţiuni RBS de 2,5 miliarde de lire sterline (3,3 miliarde de dolari) către fondurile speculative, în iunie, reducându-şi participaţia la aproximativ 62%.
Banca a mai anunţat, vineri, că profitul său operaţional a scăzut la 613 milioane de lire în trimestrul al doilea din 2018, de la 1,24 miliarde de lire în acelaşi interval din 2017. RBS a avut, în perioada menţionată, costuri cu litigiile de 782 milioane de lire, care includ provizioanele constituite pentru acordul cu Departamentul de Justiţie din SUA.
RBS intenţionează ca, pe termen mediu, să plătească 40% din profit acţionarilor, sub formă de dividende.