Declaraţia unică, o provocare chiar şi pentru specialişti

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii / 6 august 2018

Declaraţia unică, o provocare chiar şi pentru specialişti

Claudia Sofianu, EY Romania: "Problemele au ţinut de format, care nu este deloc prietenos"

Declaraţia unică le creează probleme nu doar contribuabililor care nu au cunoştinţe în domeniul fis­calităţii, ci chiar şi specialiştilor în domeniu, a afirmat, vineri, Claudia Sofianu, partener EY România.

Reprezentanţii EY România susţin că s-au confruntat chiar şi ei cu greutăţi atunci când au completat şi depus formularul.

Doamna Sofianu a afirmat: "Principalele probleme nu au fost de tehnică fiscală, ci că în săptămâna premergătoare zilei de 16 iulie, termenul limită pentru depunere, apărea un alt format al acesteia, care nu este deloc prietenos cu cel care o completează, pentru că instrucţiunile sunt, la rândul lor, des­tul de alambicate. Practic, în fiecare zi apoape completai un alt draft, iar când trebuia să îl depui îţi dădea o eroare pentru că şi softul în care se completa Declaraţia se tot actualiza".

Cu toate acestea, depunerea declaraţiei unice în sistem online reprezintă un mare pas înainte pentru sistemul fis­cal din România, având în vedere că acest mecanism funcţionează, deja, şi în alte state, au mai spus specialiştii EY România.

Andra Caşu, EY Romania: "Inspectorii ANAF îşi vor focusa controalele în sfera impozitelor pe veniturile nerezidenţilor"

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) îşi vor focusa controalele fiscale, în perioada imediat următoare, în sfera impozitelor pe veniturile nerezidenţilor, anticipează Andra Caşu, Tax Associate Partner, EY Romania.

Domnia sa a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile sunt, în continuare, foarte active în ceea ce priveşte inspecţiile fis­cale, însă, de multe ori, inspectorii ANAF nu cunosc prevederile legale din domeniu în detaliu.

Reprezentanta EY România a declarat: "Nu putem spune că autorităţile sunt foarte clare cu ele însele în ceea ce priveşte controalele fiscale. În momentul de faţă, în cazul multor inspecţii, Fiscul susţine nişte speţe la care nu ne-am fi aşteptat, inspectorii fiind foarte focusaţi pe preţuri de transfer, pe reclasificări şi pe documentaţia justificativă, în principal. Cu alte cuvinte, sunt nişte probleme pe care inspectorii ANAF s-au obişnuit să le identifice la un control şi se focusează pe ele şi în continuare".

Faptul că inspectorii ANAF nu cunosc foarte clar prevederile legale ar putea însemna pentru consultanţii fis­cali o muncă în plus, în încercarea de a le lămuri acestora situaţiile şi lacunele, a mai spus doamna Caşu.

Alex Milcev: "Puterea de decizie a unui stat, în materie fiscală, se erodează, odată cu armonizarea la nivelul UE"

La nivelul Uniunii Europene exis­tă, în acest moment, un sistem armonizat de taxe şi accize, în ceea ce priveşte modul în care acestea sunt colectate şi raportate, fiind diferenţe doar în cazul procentului colectat în fiecare stat în parte, a afirmat, vineri, Alex Milcev, liderul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică din cadrul EY România.

Domnia sa a explicat că această armonizare la nivel european vizează sistemul de TVA, pe cel al impozitelor directe şi impozitul pe profit, adăugând: "Observăm că puterea de decizie a unui stat, în materie fiscală, se erodează, pas cu pas, odată cu această armonizare, iar noi trebuie să vedem care este direcţia, care este viteza cu care se manifestă această convergenţă şi care sunt şansele de a ajunge într-un anumit punct în următorii cinci-zece ani". Potrivit domniei sale, printre altele, convergenţa presupune ca UE să funcţioneze, în ceea ce priveşte TVA, ca o singură entitate - fiecare tranzacţie între Ungaria şi Polonia sau între România şi Franţa, spre exemplu o să fie tratată ca un singur stat, doar cu graniţe exterioare, cele interioare nu vor mai exista.

Armonizarea la nivelul întregii Uniuni Europene, însă, nu este neapărat avantajoasă pentru toate statele membre, domnul Milcev precizând că, în opinia sa, ar putea avea câştigători în stânga Europei şi perdanţi în dreapta.

România trebuie, însă, să încerce să vadă dacă fiecare măsură o avantajează sau nu, pentru că de pe urma unora poate să piardă, a subliniat domnia sa.

Alex Milcev a amintit că miza este accentuată de mandatul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care îl va prelua la 1 ianuarie 2019, cele şase luni reprezentând o ocazie foarte bună ca România să se facă auzită la nivel european şi să aibă un cuvânt de spus şi după încheierea mandatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb