NASA - economie la energie pe sondele Voyager, pentru prelungirea misiunii

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 martie

NASA - economie la energie pe sondele Voyager, pentru prelungirea misiunii

English Version

Inginerii NASA au decis oprirea a două dintre instrumentele ştiinţifice ale sondelor Voyager 1 şi 2 pentru a asigura continuarea misiunii lor în spaţiul interstelar cât mai mult timp posibil. Conform Space.com, subsistemul pentru radiaţii cosmice de la bordul Voyager 1 a fost oprit pe 25 februarie, iar pe 24 martie va fi dezactivat instrumentul pentru particule de energie joasă de pe Voyager 2.

Peste 46 de miliarde de kilometri parcurşi

Lansate în 1977, sondele Voyager 1 şi 2 au depăşit aşteptările, continuând să transmită date la peste 46 de miliarde de kilometri de Pământ. Voyager 1 a ajuns în spaţiul interstelar în 2012, iar Voyager 2 în 2018. "Cele două sonde Voyager sunt vedetele rock ale sistemului solar încă de la lansare şi dorim să le păstrăm aşa cât mai mult posibil", a declarat Suzanne Dodd, managerul misiunii Voyager de la NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Scăderea treptată a energiei

Ambele sonde funcţionează pe baza unui sistem care generează electricitate din căldura emisă de descompunerea unui izotop de plutoniu. Cu toate acestea, energia disponibilă scade cu aproximativ 4 waţi pe an, ceea ce a determinat NASA să oprească treptat anumite instrumente. În anii "80, câteva instrumente au fost deja dezactivate, după ce sondele şi-au încheiat explorarea planetelor gigantice din Sistemul Solar. În octombrie 2024, NASA a oprit experimentul cu plasmă de la bordul Voyager 2, deoarece aduna o cantitate limitată de date din cauza orientării sondei faţă de fluxul de plasmă interstelară.

Contribuţia instrumentelor dezactivate

Subsistemul pentru radiaţii cosmice de pe Voyager 1, închis recent, a avut un rol esenţial în confirmarea faptului că sonda a părăsit heliosfera - regiunea influenţată de vântul solar. Pe de altă parte, instrumentul pentru particule cu energie joasă de pe Voyager 2, programat pentru oprire în martie, măsura ionii, electronii şi radiaţiile cosmice de origine solară şi galactică.

Speranţa pentru prelungirea misiunii până în 2030

În prezent, fiecare sondă mai are câte trei instrumente funcţionale, însă NASA estimează că în 2026 vor rămâne doar cu două. Această strategie are scopul de a prelungi misiunea Voyager cât mai aproape de anii 2030. "În fiecare minut al fiecărei zile, sondele Voyager explorează o regiune a spaţiului în care nu au mai fost niciodată alte sonde. Fiecare nouă zi poate fi ultima, dar poate aduce şi descoperiri unice despre spaţiul interstelar", a declarat Linda Spilker, cercetătoare în cadrul programului Voyager.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5115
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3594
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7821
Gram de aur (XAU)Gram de aur441.8413

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb