NAI Romania: Producţia auto din România accelerează în 2024 şi îşi poate menţine creşterea

A.B.
Miscellanea / 10 aprilie

NAI Romania: Producţia auto din România accelerează în 2024 şi îşi poate menţine creşterea

În pofida unui context internaţional tensionat şi a provocărilor la adresa industriei auto europene, România reuşeşte să îşi menţină ritmul de creştere pe piaţa auto, înregistrând o performanţă solidă atât în zona producţiei, cât şi în cea a înmatriculărilor, arată o analiză realizată de Appraisal & Valuation SA, compania deţinătoare a brandului NAI Romania & Moldova şi emitent listat pe BVB (simbol: APP).

România a încheiat anul 2024 cu un record istoric de producţie auto - 560.102 unităţi fabricate, în creştere cu 9,17% faţă de anul anterior. Dintre acestea, Dacia a contribuit cu 309.432 automobile, în timp ce Ford Otosan a produs 250.670 unităţi.

Piaţa auto locală a continuat să crească şi în ceea ce priveşte înmatriculările. În primul trimestru din 2025, au fost înmatriculate 33.228 de autoturisme noi, marcând o creştere de 1,39% faţă de perioada similară a anului trecut. Înmatriculările de autoturisme second-hand, în schimb, au înregistrat o dinamică mult mai accelerată: +14,23%, cu un total de 96.102 unităţi.

Cu 148.900 (+4% faţă de 2023) de autoturisme noi înmatriculate, anul trecut a marcat o uşoară revenire a apetitului pentru achiziţii auto pe piaţa auto românească. Primele cinci mărcile preferate de români rămân (1) Dacia; (2) Toyota; (3) Skoda; (3) Hyundai; şi (5) Volkswagen.

Deşi cuantumul subvenţiilor pentru Rabla Plus a fost redus faţă de 2023, piaţa vehiculelor electrice şi hibride a fost susţinută de programele guvernamentale, dar şi de extinderea reţelei de staţii de încărcare, urmând ca segmentul să cunoască o creştere accelerată în 2025.

"În contextul actual al economiei globale, este esenţial ca România să adopte o strategie inteligentă când vine vorba de tarifele la importurile din SUA. Decizia de a menţine aceste taxe la un nivel redus reprezintă o oportunitate semnificativă pentru a stimula competitivitatea industriei noastre auto, oferindu-ne un avantaj faţă de alte state europene.

Păstrând tarifele scăzute, România facilitează accesul la produse americane la preţuri accesibile, infuzând astfel economia locală cu resurse şi inovaţii. Într-o perioadă în care multe economii se confruntă cu creşteri tarifare şi tendinţe de protecţionism, flexibilitatea noastră de a menţine costurile scăzute poate atrage investiţii externe şi poate încuraja dezvoltarea segmentului auto.

Mai mult, având în vedere că pieţele globale se reconfigurează şi lanţurile de aprovizionare sunt repoziţionate, România are şansa de a se afirma ca un hub regional în industria auto. Această abordare nu doar că va sprijini creşterea producţiei şi a locurilor de muncă, dar va contribui şi la întărirea poziţiei noastre pe piaţa europeană.

Este crucial să ne jucăm eficient această carte şi să promovăm un climat favorabil pentru afaceri. Cu o strategie bine definită şi cu menţinerea tarifelor de import din SUA, România poate deveni un punct de atracţie în sectorul industrial, stimulând o dezvoltare economică sustenabilă pe termen lung", declară Andrei Botiş, CEO NAI România & Moldova.

Pe fondul eforturilor UE de a reduce dependenţa de Asia şi de a relansa industria internă, România apare ca una dintre ţările-cheie în redeschiderea sectorului minier şi în atragerea investiţiilor în producţie. Acest avantaj competitiv poate aduce beneficii suplimentare industriei auto locale, în special în segmentul electric, unde lanţul de aprovizionare cu materiale critice este esenţial.

Totuşi, la nivel european, industria auto rămâne sub presiune. În primele două luni din 2025, România s-a clasat pe locul 13 în UE ca număr de autoturisme înmatriculate, cu 23.770 unităţi, în scădere uşoară (-1,3%) faţă de perioada similară din 2024. La nivelul întregii Uniuni, înmatriculările au crescut cu doar 0,8% în 2024, ajungând la 10,6 milioane de unităţi, în timp ce producţia auto a scăzut cu 6,2% faţă de anul precedent.

Piaţa auto globală a înregistrat o creştere de 2,5% în 2024, ajungând la 74,6 milioane de unităţi vândute. În acest context, politicile ESG şi potenţialele modificări de politică externă în SUA (inclusiv recenta mărire a tarifelor vamale de către o administraţie republicană) ar putea avea un efect indirect asupra preţurilor materiilor prime industriale, precum oţelul şi aluminiul, influenţând astfel costurile de producţie şi poziţionarea competitivă a industriei europene.

"Este un moment important pentru Europa şi pentru România: dacă, în următorii ani se vor face investiţii inteligente în infrastructură, energie, minerit şi producţie, România poate deveni un actor de prim rang în industria auto şi în lanţurile industriale europene. Industria auto, mai ales în zona de vehicule electrice, are nevoie de predictibilitate şi sprijin pentru a traversa cu succes tranziţia verde şi presiunile de reglementare ESG", subliniază Andrei Botiş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb