ANALIŞTII: "Absenţa investitorilor face din BVB o piaţă ieftină şi cu randamente mari"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 aprilie 2019

Adrian Mitroi, Adrian Codirlaşu

Adrian Mitroi, Adrian Codirlaşu

Lipsa cronică a investitorilor reprezintă principalul motiv pentru care companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt ieftine şi oferă randamente ridicate ale dividendelor, sunt de părere analiştii consultaţi de Ziarul BURSA, care au punctat că, cel mai important motiv pentru care investitorii străini nu vin la BVB ţine de statutul de frontieră a pieţei noastre de capital.

Sunt opinii care vin în condiţiile în care indicele BET, reperul bursei bucureştene, prezintă un nivel al indicatorului Price Earnings Ratio (PER - multiplu de piaţă ce indică raportul dintre capitalizare şi profit net) de 7,64, conform datelor furnizate de Bloomberg, sub cel al indicelui paneuropean STOXX 50, ce are un PER de 16,82 sau a indicilor unor pieţe importante din regiune precum WIG 20 din Polonia, cu un PER de 12,96 şi PX al bursei din Praga, cu un multiplu de piaţă de 12,63.

În plus, randamentul mediu al dividendelor propuse a fi acordate în acest an de companiile din BET se ridică, ţinând cont de cotaţiile actuale, la peste 8%, probabil printre cele mai mari din lume, în condiţiile în care, conform unui studiu din 2016 al băncii de investiţii Berenberg, principalele companii de la BVB plăteau, la acel moment, dividende cu o rentabilitate medie de 7,9%, cea mai mare în plan mondial.

Adrian Mitroi, profesor ASE: "Nici în situaţia în care depozitele bancare nu mai oferă nimic pentru sacrificiile de economisire, românii nu îşi asumă puţin risc prin cumpărarea de acţiuni"

În acest context, Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE), ne-a declarat: "Din nefericire, societatea româ­nească este conservatoare, de unde apare şi o apatie investiţională, cum este şi cea politică de altfel, care se vede prin participarea slabă la vot. Nici măcar în faţa evidenţei ce arată că, în această foame pandemică de randament în care depozitele bancare nu mai oferă nimic pentru sacrificiile de economisire, românii nu îşi asumă puţin risc prin cumpărarea de acţiuni. Cred că este vorba despre o deficienţă culturală importantă. În aceste condiţii, avem un grad de intermediere bursieră teribil de scăzut, o piaţă cu lichiditate şi adâncime mică, astfel încât există un discount mare între preţul acţiunilor şi valoarea lor, practic o subevaluare. Cred că acest discount este temporar şi că se va regla, dar într-un timp îndelungat".

Adrian Codirlaşu, CFA România: "După Grecia şi Turcia, ţara noastră este percepută ca fiind cea mai riscantă din regiune"

La rândul său, Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România, a punctat că ţara noastră se găseşte în categoria pieţelor de frontieră, iar mulţi investitori instituţionali străini nu iau expuneri pe astfel de pieţe pentru că nu le consideră suficient de relevante.

"La Bursa de Valori Bucureşti sunt puţine companii listate şi care nu au volumele pe care le doresc investitorii instituţionali importanţi. Astfel, din perspectiva costurilor, nu are sens ca aceştia să se expună pe piaţa românească", ne-a declarat analistul CFA, care a continuat: "Investitorii de retail au o prezenţă foarte firavă la bursă, care vine atât dintr-o lipsă a educaţiei financiare cât şi pentru că mulţi au pierdut la ultima criză (n.r. perioda 2007 - 2008). Unii şi-au asumat riscuri foarte mari şi au cumpărat acţiuni cu bani împrumutaţi, iar acum le este frică să se mai expună pe acţiuni. După criză a scăzut puternic partea de retail la bursa românească".

În plus, Adrian Codirlaşu a subliniat că, în ultimul timp este pusă în dis­cuţie existenţa Pilonului II de pensii (cel mai important cumpărător de acţiuni la BVB), iar o schimbare majoră în această zonă va afecta puternic bursa noastră astfel încât, probabil, sunt investitori care stau în expectativă şi, după ce vor vedea cum se vor încheia lucrurile, vor lua o decizie privind intrarea la bursă.

"Aceştia sunt factori care ţin de cerere şi ofertă, iar de aici se pierde lichiditate şi presiune la cumpărare pentru acţiuni", a spus preşedintele CFA România, adăugând: "Pe de altă parte, un raport Price Earnings Ratio mic pentru un indice arată existenţa unei prime de risc mare pentru ţara respectivă. Dacă ne uităm la CDS-uri (n.r. Credit Default Swaps - instrumente prin care se transferă riscul unor titluri financiare cu venit fix) observăm că, după Grecia şi Turcia, România are cel mai ridicat nivel din regiune, ceea ce indică că, cel puţin la nivel de percepţie, riscul este mai mare decât în cazul celorlalte ţări, de unde şi PER-ul mai scăzut".

Analiştii: "În scenariul în care piaţa noastră va trece în categoria celor emergente, cotaţiile acţiunilor vor creşte, ceea ce, implicit, va duce la o diminuare a randamentului dividendelor"

Principalul element pentru care investitorii străini nu vin la Bursa de Valori Bucureşti ţine de situaţia pieţei noastre de capital, ce este catalogată de agenţiile de evaluare internaţionale în categoria celor de frontieră, spune Adrian Mitroi, care a punctat că fondurile de investiţii au criterii foarte stricte pe baza cărora îşi fac plasamentele, pe care bursa noastră nu le întruneşte, în momentul de faţă.

"Cu siguranţă că, dacă vom fi incluşi într-un indice de piaţă emergentă, fonduri străine vor începe să se expună la bursa noastră, ceea ce va duce la creşterea lichidităţii şi a preţurilor", a conchis profesorul de la ASE.

De aceeaşi părere este şi Adrian Codirlaşu, care a punctat: "Sunt mult mai multe fonduri care replică pieţele emergente decât cele care le replică pe cele de frontieră şi, dacă România va deveni piaţă emergentă, acele fonduri vor începe să cumpere acţiuni româ­neşti, ceea ce va crea cerere suplimentară. Aşa s-a întâmplat când, după ce obligaţiunile României au fost incluse în indicele pentru pieţe emergente al JP Morgan, a apărut o cerere masivă de obligaţiuni româneşti. Odată ce va apărea presiune la cumpărare pentru acţiuni listate la BVB, automat vor creşte multiplii de piaţă şi se va diminua randamentul dividendelor".

La finalul lunii martie, FTSE Ru­ssell, agenţia de rating a London Stock Exchange, a anunţat că menţine ţara noastră în categoria pieţelor de frontieră, cu o posibilă reclasificare la statutul de emergentă secundară.

FTSE menţionează că piaţa noastră de capital nu îndeplineşte condiţia de lichiditate, astfel încât să poată susţine investiţii globale considerabile.

"România este păstrată pe Watch List (n.r. Listă de monitorizare) ca piaţă de frontieră, statut ce urmeaza să fie reanalizat în vederea unei posibile reclasificari ca piaţă emergentă în luna septembrie 2019", se arată în raportul agenţiei de evaluare.

Bursa de Valori Bucureşti a intrat pe lista de monitorizare a FTSE Russell în septembrie 2016, clasificarea pieţelor în cadrul FTSE Global Equity Index fiind evaluată în mod constant.

NOTĂ:

Nivelul multiplului de evaluare Price Earnings Ratio depinde, îndeosebi, de preţul unei acţi­uni (pentru o companie) sau de cotaţia/capitalizarea unui indice (pentru un coş de acţiuni), ce reflectă aşteptările pieţei legate de performanţa companiei/indicelui care, în final, se traduce în câştiguri.

Un PER mare sugerează că piaţa se aşteaptă la profituri în creştere, astfel încât investitorii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru o acţiune, dar şi că titlurile ar putea fi supraevaluate sau scumpe. Spre deosebire, un PER redus arată că investitorii nu au aşteptări mari privind îmbunătăţirea performanţei companiei/indicelui, dar poa­te indica şi că este posibil ca un titlu să fie subevaluat sau ieftin.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. STRAINII ASTIA , PARCA SINT NISTE COPII MICI , CARE NU NE CUNOSC DELOC !!! CE E AIA , """ CONDITII DE LICHIDITATE '''''' ? BURSA ASTA PRAPADITA , A FOST , ESTE , SI VA FI LA MILA COMUNISTILOR CARE NE CONDUC , SI CARE N-AU NICI CEA MAI MICA IDEE DESPRE PIATA DE CAPITAL !!! DOVADA CEA MAI BUNA : A FOST INTREBAT DE REPORTERI , CHIAR SEFUL SUPREM , AL ACESTOR COMUNISTI , TOVARASUL DRAGNEA , FOST MILITIAN , SI SEF DE POST DESPRE CADEREA BURSEI ROMANESTI , ACUM 2-3 LUNI DE ZILE !!! ,,,, A CAZUT BURSA , ZICETI ??? SA NU CADA ECONOMIA , NU BURSA !!! PAI BURSA , NU E TOT ECONOMIA ??? DACA EL JUDECA ASA , CE PRETENTIE SA AI DE LA CATELUSII LUI MAI MICI , TOVARASII DARIUS , ORLANDO , S-AU VIORICA-VASILICA ??? A TUNAT SI I-A ADUNAT !!!

    1. Fa ciocul ,tupeul , obtuzitatea si litera , mai mici ,poate devii mai convingator .

    Randamentul dividendului e mare pentru ca statul are nevoie de bani, iar companiile de stat nu prea mai investesc...

    Ideea ca lipsa investitorilor e cauza randamentelor mari e și eronata și superficiala. Mare parte a Companiillor listate la BVB au investitori majoritari, deci nu nevoia de atragere de investitori sta in spatele generozității de acordare a dividendelor...

    Iar faptul ca actiunile românești sunt ieftine are de a face cu probleme structurale ale pietei de capital, numărul investitorilor de retail mic este un efect al acestor cauze. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb