Economia românească se află într-un punct de inflexiune din cauza crizelor suprapuse, consideră analiştii consultaţi de ziarul BURSA. Potrivit acestora, pe lângă criza sanitară, care a adus un lockdown pentru nevaccinaţi în zonele cu rată de infectare de peste 6 la mie, criza politică şi furtuna inflaţionistă adusă de preţurile majorate din energie, România se confruntă cu o criză de încredere în autorităţi şi instituţii.
Cu privire la inflaţie şi riscurile la adresa economiei, economistul Mircea Coşea ne-a spus că nu trebuie exagerată capacitatea BNR de a pune un capac creşterilor de preţuri şi că economia se află într-unul din cele mai dificile momente.
Coşea a precizat: "Să nu fim atât de naivi încât să credem că banca naţională poate la infinit să stabilească nişte limite ale inflaţiei; nu va putea. Eforturile sunt mari şi până la urmă să nu credem că se va produce vreun fel de miracol, deci să nu exagerăm capacitatea băncii. Stagflaţia este la ordinea zilei, ea poate să apară.
Deocamdată, economia României se află în cel mai dificil punct al existenţei ei din ultimele două decenii pentru că tragem după noi nişte inechităţi şi inegalităţi în distribuţia veniturilor care se văd în deficitele mari pe care le avem. Structura economiei româneşti nu a reuşit să se adapteze, este o structură manufacturieră incapabilă să îşi valorifice resursele interne, iar această hotărâre de a împărţi populaţia între vaccinaţi şi nevaccinaţi, cu efecte în economie, este dezastruoasă pentru că economia va avea o cădere mare dacă lucrurile acestea continuă peste perioada aceasta de 20 de zile în care sperăm cu toţii să se calmeze situaţia pandemică. La acest lucru se mai adaugă şi instabilitatea politică. Deci eu mă aştept ca, într-o lună jumătate, două, România să intre într-o criză care nu este nici venită din exterior, nici imobiliară, nici financiară, este o criză de supravieţuire".
Potrivit economistului, ar putea să apară o lipsă importantă de venituri la nivelul populaţiei, care va degenera într-o reducere masivă a consumului.
"Ar fi afectat nu numai standardul de viaţă, ci calitatea vieţii în România, inclusiv capacitatea românilor de a-şi onora datoriile faţă de stat prin impozite şi taxe sau faţă de utilităţi. Este posibil să apară o cădere importantă (a economiei) dacă nu se iau măsuri imediate", a spus Coşea.
Una dintre aceste măsuri imediate este plafonarea preţurilor la energie, susţine Mircea Coşea, care adaugă faptul că plafonarea "trebuie făcută pentru o perioadă limitată, pentru că ,altfel, efectul acestor creşteri va destabiliza aproape letal economia".
"Societatea românească este o societate stresată, demotivată, nu mai crede în nimic şi nu mai are orizont. Este mai mult ca niciodată într-o criză de încredere faţă de instituţiile statului. Lipsa de activitate a statului în direcţia protejării populaţiei, a oferirii unui orizont de dezvoltare, duce la divorţul populaţiei faţă de instituţiile statului, faţă de ceea ce înseamnă stabilitate, încredere într-o strategie de dezvoltare pe care noi oricum nici nu o avem. Dar această depreciere a încrederii în conducătorii noştri este fatală, o societate care nu mai are încredere în conducători şi care nu doreşte nimic altceva decât să obţină nişte avantaje economice imediate, cum se întâmplă acum cu preţul la energie, o societate care nu are orizont pe termen lung şi strategie de dezvoltare al generaţiei viitoare... este foarte complicat să o conduci şi să se dezvolte. Noi vom avea din ce în ce mai multe pierderi din punctul de vedere al populaţiei; va continua să plece din România, iar ceea ce se întâmplă acum cu lipsa totală de interes a decidenţilor politici faţă de pregătirea iernii va duce probabil şi la mişcări şi tulburări sociale importante care nu pot să facă bine economiei şi societăţii", a conchis Mircea Coşea.
La rândul său, analistul economic Aurelian Dochia notează că inclusiv ţările europene sunt într-o situaţie foarte sensibilă în prezent, ţări cu care România este integrată din punctul de vedere al lanţurilor economice.
"Am afirmat de multe ori că există pericolul să se întoarcă economia în perioada de stagflaţie din anii 1970 şi, din păcate, lucrurile nu se îndreaptă în această direcţie numai la noi, sunt multe ţări europene care au slăbiciuni serioase şi care sunt sub semnul întrebării. Unele stau mai bine la vaccinare, dar din punct de vedere al economiei sensibilitatea este foarte, foarte mare. Suntem într-o economie integrată în care se transmite foarte repede contagiunea economică de la ţară la ţară şi nimeni nu poate să scape, iar, evident, la noi se suprapun câteva crize, inclusiv cea politică. Mişcarea (de marţi a) Băncii Naţionale nu este o surpriză pentru nimeni pentru că până la urmă trebuia să facă pasul acesta de creştere a dobânzii-cheie şi eu cred că faptul că ne aflăm într-o criză politică a fost un argument în plus pentru mişcarea pe care a făcut-o banca centrală. Este o mişcare prudentă să întăreşti politica monetară şi să nu laşi lucrurile să scape de sub control", a spus Aurelian Dochia.
Acesta consideră că nu există prea multe motive de optimism în acest moment.
"Multe lucruri vor depinde şi de cât de repede şi cum se va rezolva această criză politică. Deocamdată cred că nu a fost foarte bine asimilat momentul când a fost votată moţiunea şi cred că erau foarte mulţi care credeau că nu se va ajunge acolo şi nu erau pregătiţi pentru pasul următor. Acum sunt în momentul de căutare, nu vrea nimeni să cedeze nimic. Este foarte rău dacă se prelungeşte această criză şi nu înţeleg de ce preşedintele a chemat partidele la consultări abia săptămâna viitoare deşi este o urgenţă rezolvarea rapidă a acestei situaţii", a mai arătat analistul, care consideră că actuala criză politică s-a născut din orgolii politice.
"Este o situaţie periculoasă. Neîncrederea în instituţii şi în autorităţi alimentează toate acestea teorii conspiraţioniste şi toată neîncrederea în vaccin. S-au scris multe cărţi despre fenomenul acesta, care este legat şi de reţelele sociale care au creat canale de distribuţie şi comentarii care erau inaccesibile în trecut şi au permis răspândirea a tot felul de minciuni. Este greu de spus încotro vom ajunge, dar situaţia mi se pare periculoasă. Nu cred în soluţia unei rezolvări spontane, să se ajungă la un echilibru. Nu prea vrem asta, parcă dimpotrivă, se adânceşte tot mai mult falia aceasta", a mai spus Dochia.
Totodată, Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, consideră că impactul valului patru se va resimţi asupra ratei de creştere a economiei, însă România va continua să înregistreze un avans economic.
"Cred că economia românească va continua să crească, deşi poate nu la ratele anticipate înainte de acest val patru, dar va continua să crească. Acest val patru va avea un impact asupra reducerea ratei de creştere economică, val patru care este cel mai puternic prin care a trecut România din punctul de vedere al sănătăţii publice", a precizat Codirlaşu.
Potrivit acestuia, situaţia medicală este extrem de gravă şi se datorează faptului că procentul populaţiei vaccinate este extrem de redus. România se află pe penultimul loc în UE la populaţia imunizată anti-Covid-19, doar 30%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2021, 11:14)
Sunt sigur ca doar un default de țară ne va salva, s-ar reseta scara valorilor iar asistenta UE/FMI va veni la pachet cu renunțarea la cheltuieli bugetare nesimțite și fără folos. Sacul a ajuns la fund !
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 08.10.2021, 12:23)
Acest "punct de inflexiune" o va scoate din "zona de confort"? (limbaj de lemn capitalisto-corporatist)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2021, 14:23)
Care e datoria publica -din imprumuturile facute de imbecili promovati si protejati de ... fara epitete ca nu exista pe masura....?
Trecem de 50% pib si sa vezi atunci inflexiune -jenant articol....
4. Descentralizarea
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2021, 18:22)
Oamenii nu vor mai crede in nimeni mai sus de cei local. Daca ar invata sa opreasca de tot TV si Facebook am vedea progrese reale.
5. fără titlu
(mesaj trimis de jany în data de 08.10.2021, 20:04)
baa nea Dochia, in alte tari muncitorul are 14 salarii pe an, despre ce criza vorbesti? Oamenii au bani pentru o viata decenta, cu excursii si seri la cafe--bar, despe ca catul de colonie vorbeste nu despre Occident.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2021, 21:19)
Din 2022 tocmai intram iar in perioada 70!!!
Economistii lumii nu spun ca oamenii vor genera variatiile urmatotre la zeci de ani:
- medie inflationista procentuala 1,2
- 4,5
- 7
Aceste medii pot sa fie pe trend ascendent (din valul generatiilor) si pe trend descendet.
Acum se da intrebarea:
Care a fost media procentuala a inflatiei pe 7 ani in Romania?
Iar daca stii raspunsul il notezi si treci la urmatoarea intrebare!
Care a fost media inflatiei pe 7 ani inainte de cei 7 ani deja calculati!
Acum afland trendul pot deduce incotro vei merge cu inflatia!
Ca si intarire la argument: te poti intoarce cu 7 X 3 ori mai inspate si sa calculezi media procentuala a inflatiei.
O sa iti dea foarte clar traiectoria!!!
Atentie asta inseamna decat un singur lucru (pentru cei care au aflat raspunsul):
Schimbari masive TEHNOLOGICE in puncutl maxim de convergenta din trend, SOMAJ RIDICAT, schimbari radicale MONETARE, schimbari sociale-economice-instabilitat e... odata cu moartea monedei vechi (a vechiului) si adoptarea alte forme noi.
Cu cat minimul a etc dureaza mai mult cu atat maximul ascendent o sa fie mai exploziv; cu cat maximul ascendent este exploziv pe o perioada mai lunga cu atat minimul va cadea mai grav pe o perioada mai lunga!!
Legi simple economice!
Afla anticipatia ratei inflatiei!
Daca ai aflat-o bravo!
Daca nu; te mai ajut cu o formula "sociala - economica" de anticipatie a inflatie "perceputa" de consumatorul de rand:
Ce vezi in piata ta? (regiune) - ca pondere ce apasa economia (intre nou si vechi; intre batrani - tineri si copii); ce vezi ca a aparut nou in piata? (copii nascuti sau batrani mai multi?; tinerii de 20-30 ani lipesec? s-au sunt intorsi si au copii?)
Analizant pietele pe variatii sociologice veti intelege si anticipa comportamente umane si stiluri aferente de consum; directii in care "Banii" vor curge DIFERIT fata de TRECUT! - dar nu atat de diferit daca analizam valurile generatiilor si comportamentele CICLICE AFERENTE FIECARUI VAL ce repata in termeni reali aceleasi nevoi umane (doar formele de fond difera).
semnat comenturi "cretine"
Atat de "cretin" sunt ca incerc sa va arat ca se poate anticipa destul de uso nevoiile viitoare ale unei societati (cele in termeni reali nu cele de fond, caci ele se vor supune unor cicluri de variatii tehnologice - ideologice - desing.. etc).
NEVOIILE REALE vor da ISTORIC impulsuri INFLATIONISTE si DEFLATIONISTE in TRENDUL LUNG ECONOMIC!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.10.2021, 22:58)
completare:
Cand impulsul de etc cerere loveste etc capacitati de productie sunt prinse in izmene; can capacitatile de etc productitie isi trag izmenele si intra in joc - se intampla sa intre prea multi - prea buluc - prea tarziu... in raport cu crerera ce fie: a obosit - stagneaza -descreste sau depasita de capaciti.
semnat comenturi "cretine