Analiştii: "Evoluţia acţiunilor SIF nu este pe măsura rezultatelor"

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 aprilie 2014

Analiştii: "Evoluţia acţiunilor SIF nu este pe măsura rezultatelor"

Patru dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare sunt pe profit, după primele trei luni din acest an, însă analiştii sunt de părere că aceste performanţe nu sunt reflectate în evoluţia acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti.

Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, a piedut 11%, pe parcursul anului.

Mai multe voci din piaţă spun că discrepanţele între rezultatele SIF-urilor şi cotaţiile lor sunt cele mai accentuate, în cazul SIF2 Moldova şi SIF4 Muntenia.

SIF2 Moldova a raportat, pentru primele trei luni, un proft de 135,8 milioane lei, iar SIF4 Muntenia un câştig de 106,5 milioane lei, potrivit datelor transmise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

În aceeaşi perioadă, SIF1 Banat - Crişana a înregistrat un profit de 54,1 milioane lei, iar SIF5 Oltenia, de 69,3 milioane lei. Singura societate de investiţii financiare care a raportat pierderi în primele trei luni ale anului curent a fost SIF3 Transilvania, cu un minus de 367.335 lei.

Alexandru Dănilă, "Star Asset Management": "Rezultatele bune obţinute de SIF Moldova şi SIF Muntenia se datorează vânzării de acţiuni «Erste»"

Alexandru Dănilă, director general la "Star Asset Management", ne-a declarat: "Rezultatele bune obţinute în mod special de SIF Moldova şi SIF Muntenia se datorează în mare măsură vânzării de acţiuni «Erste», lucru care se înscrie în linia politicii investiţionale iterate anterior de conducerile acestora privind reducerea expunerii pe sectorul financiar".

Domnia sa adaugă: "Acest lucru, alături de păstrarea în cadrul societăţilor a profitului aferent anului 2013, poate oferi un confort pentru aceste societăţi, în a efectua inclusiv investiţii pe termen mai lung şi de a pune bazele unei consolidări a activului net erodat în ultimii ani".

Walter Blaj, "Globinvest": "Profiturile realizate de SIF-uri sunt neobişnuit de mari"

Profiturile realizate de SIF-uri sunt neobişnuit de mari, comparativ cu rezultatele primului trimestru din anii precedenţi, este de părere Walter Blaj, director general adjunct la "Globinvest". Potrivit domniei sale, rezultatele financiare ale SIF-urilor vor creşte şi în trimestrul al doilea, după care, cel mai probabil, va urma o stagnare.

Per ansamblu, SIF-urile cumulau în portofolii acţiuni cotate de 4,5 miliarde lei, la finele lunii martie, în scădere cu 10,7% faţă de luna anterioară, ponderea în totalul activelor scăzând la 66,7%, faţă de 71,8% anterior).

Brokerii de pe piaţă sunt de părere că această scădere este cauzată de deprecierea cotaţiilor pentru deţinerile lichide.

Gabriel Aldea, director general adjunct la "Intercapital Invest", ne-a spus: "În noile condiţii, în care majoritatea SIF-urilor nu acordă dividende, aceste rezultate nu sunt foarte relevante".

Domnia sa este de părere că acţionarii nu sunt motivaţi dacă nu primesc dividende, iar aceste rezultate nu îi mai interesează.

Alexandra Neamţu, director general la "Carpatica Asset Management", consideră că două dintre cele cinci SIF-uri, SIF Moldova şi SIF Muntenia, au obţinut rezultate peste cele bugetate, ca urmare a vânzării unor active importante din portofoliu, fapt care le-a permis marcarea unor profituri semnificative.

Domnia sa adaugă: "Pentru anul în curs, estimăm o evoluţie pozitivă pentru sectorul SIF-urilor, cu creşteri cuprinse între 15-20%, în cazul în care nu apar evenimente negative cu impact semnificativ".

Potrivit AAF, analizată pe fiecare SIF în parte, ponderea acţiunilor cotate din portofoliu în total active la finele lunii martie se prezintă astfel: SIF Transilvania cu 78,2% (78,8% anterior), SIF Banat-Crişana cu 74,5% (74,7% anterior), SIF Muntenia cu 64,0% (74,3% anterior), SIF Oltenia 60,6% (61,5% anterior) şi SIF Moldova 57,0% (72,6% anterior).

În luna martie 2014, SIF Muntenia şi SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 10,53% şi respectiv 10,44% din capitalul lor social.

Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Moldova a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc 2.336 tranzacţii ce au însumat 1,63% din capitalul social.

În luna februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a permis SIF-urilor să deţină acţiuni la alte SIF-uri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Profitul obtinut prin vanzari de active nu are relevanta si nu reprezinta un success. De altfel , valoarea de piata a unei actiuni nu e data de indicatorii financiari ci de perceptia , uneori subiectiva , a investitorilor asupra societatii respective si a calitatii administratorilor.

    Ce s–a intamplat la SIF–uri in ultima vreme nu are darul sa traga in sus cotatiile.Administratorii au aratat deseori ca sunt preocupati mai mult de interese proprii decat de interesele actionarilor. Graba cu care unele SIF–uri s–au cumparat intre ele , desi in piata existau oportunitati mult mai bune de investitii, arata o preocupare de a strange voturi in AGA mai mult decat dorinta pentru investitii eficiente.Functia de administrator de SIF este buna , banoasa si fara raspundere, atata timp cat este lipsita de indicatori elementari de performanta , cum ar fi pretul actiunii. 

    Scaderea dramatica a cotatiilor dupa anuntarea neacordarii de dividende nu e legata de lacomia pe termen scurt a actionarilor ci de neincrederea acestora fata de modul in care administratorii folosesc rezervele societatii. Melodia cu investitiile pe termen mediu si lung este perceputa mai mult ca o strategie de a scapa de raspundere pe termen scurt decat ca o intentie serioasa de dezvoltare. 

    Statul ar trebui sa nationalizeze actiunile parasite ale cuponarilor de la SIF–uri, sa le vanda si sa alimenteze fondurile de salarii si pensii. De ce banii produsi de aceste actiuni sa ajunga in cine stie ce averi dubioase?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb