ANALIŞTII:  "Investiţia în SIF-uri sau în acţiuni din portofoliul lor ţine de profilul fiecăruia"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 ianuarie 2020

"Investiţia în SIF-uri sau în acţiuni din portofoliul lor ţine de profilul fiecăruia"

Aurelian Dochia: "Diferenţa dintre a cumpăra direct acţiuni din piaţă ale unei companii sau a achiziţiona un SIF care deţine participaţii la acel emitent nu este doar de preţ ci şi de diversificare"

Adrian Mitroi: "Dacă un investitor deţine cunoştinţe temeinice despre o companie şi crede că urmează să exceleze, atunci trebuie să achiziţioneze direct acţiuni ale acelui emitent"

"Mi-aş dori să văd mai multe investiţii în private equity, din partea SIF-urilor", spune domnul Mitroi

SIF-urile, ce au în portofoliile lor deţineri la cele mai importante companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din domeniile bancar sau energetic, se tranzacţionau la începutul acestei săptămâni la discount-uri între preţul din piaţă şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 18,5% în cazul SIF Moldova (SIF2) şi de chiar 52% pentru SIF Muntenia (SIF4).

Este o situaţie care se perpetuează de peste un deceniu iar cauzele dezechilibrelor sunt multiple, între care existenţa în portofoliul SIF-urilor a unor companii nelistate sau tranzacţionate public, dar cu lichiditate redusă, astfel încât preţul acţiunilor la bursă nu este relavant, dimensiunea redusă a pieţei noastre sau chiar lipsa de încredere în transparenţa şi managementul unor societăţi de investiţii financiare.

Totuşi, o dilema pe care au o investitorii stă în decizia de a cumpăra direct din piaţă acţiuni ale companiilor listate importante la BVB sau indirect, prin SIF-uri, dar care vin la pachet şi cu alte deţineri ale acestor societăţi.

Analistul economic Aurelian Dochia subliniază că diferenţa în acest caz nu ţine doar de preţul achiziţiei ci şi de diversificare.

"Un portofoliu diversificat implică un risc mai redus decât situaţia în care cineva deţine doar un singur tip de acţiune. În aceste condiţii, pentru un investitor sensibil la risc, deţinerea indirectă prin SIF-uri a unui portofoliu diversificat este posibil să fie atractivă şi chiar să reprezinte motivul pentru care să aibă acţiuni ale societăţilor de investiţii financiare", ne-a precizat Aurelian Dochia.

Totuşi, analistul economic atrage atenţia că nu există o soluţie unică, deciziile investiţionale fiind luate în funcţie de profilul de risc al fiecăruia.

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la ASE, ne-a declarat: "Dacă un investitor are o predilecţie pentru o anumită companie, deţine cunoştinţe temeinice despre acea firmă şi crede că urmează să exceleze, atunci trebuie să achiziţioneze direct acţiuni ale acelui emitent, să-şi verifice abilităţile investiţionale cu piaţa".

Domnia sa punctează că dilema nu este de achiziţie sau nu, ci de alocare, de cantitatea în care se cumpără acţiunile, iar aici răspunsul este diferit, în funcţie de profilul fiecăruia.

"Altfel, consider că ar fi mai bine să se achiziţioneze vehicule administrate şi reglementate, care au o expunere generală pe piaţă, adică componentă Beta (n.r. măsură ce captează riscul global sau sistemic al unei pieţe)", ne-a spus profesorul de la ASE, care este şi analist CFA.

Adrian Mitroi a adăugat: "Beneficiul pe care-l oferă SIF-urile este că au un portofoliu diversificat, care aduce la pachet un randament ajustat mai mic dar şi un risc ajustat mai mic. Dar ceea ce obţin SIF-urile din investiţiile lor se împarte în două. În general, prin investiţiile în instrumentele cu venit fix nu se obţine coeficient Alfa (n.r. măsură care indică excesul de randament al unei investiţii/portofoliu faţă de piaţă/benchmark), ce reflectă priceperea investiţională. Prin acţiuni se poate obţine Alfa, dar puţin, în schimb prin investiţiile în private equity se poate realiza un randament bun".

Dar, valoarea acestui tip de investiţii nu este certificată de piaţă, spune analistul economic, ci prin evaluări realizate de experţi.

"Pentru aceste investiţii nu se cunoaşte încă randamentul, pentru că încă nu a avut loc exit-ul din afaceri. SIF-urile fac o evaluarea a acestor plasamente, care la rândul lor sunt evaluate de investitori. Este o evaluare a evaluării, care poate naşte oportunităţi investiţionale", ne-a spus Adrian Mitroi, care a completat: "De aceea, mi-aş dori să văd mai mult în acestă direcţie de la SIF-uri. Au o libertate investiţională mult mare faţă de alte fonduri, cum sunt cele de pensii, astfel încât pot obţine un randament superior celui general al pieţei, justificat de riscul asumat".

Pentru patru din cele cinci SIF-uri, Banca Transilvnia (TLV) reprezintă cea mai importantă deţinere ca pondere în active, SIF Moldova având o participaţie de 6,93% (echivalentul a 38,61% din valoarea totală a activelor) la instituţia de credit cu sediul în Cluj, SIF Banat - Crişana de 4,5177%, SIF Oltenia de 4,3354% şi SIF Muntenia de 2,61%, conform datelor prezentate în rapoartele afererente finalului lunii septembrie.

În cazul SIF Transilvania, participaţia de 3,32% la BRD - Groupe Societe Generale (echivalentul a 25,15% din total active) este cea mai importantă deţinere ca pondere în portofoliu, societatea de investiţii din Braşov având o expunere importantă în domeniul turistic, SIF-ul controlând companii precum Turism Felix, THR Marea Neagră sau ARO Palace.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnu Mitroi vorbeste despre optiiuni de investitie intr-o lume normala. Ceea ce este in SIF-uri tine de lumea interlopilor.

    Imi pare rau dar trebuia sa mentioneze ca realizarea unui profit cu cei de la SIF trebuie sa operezi exact ca ei. Mod de actionare in stil interlop.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb