Analiştii: Noul Guvern, între reducerea austerităţii şi necesitatea unui alt acord cu FMI

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 decembrie 2012

Analiştii străini se aşteaptă ca Victor Ponta să fie desemnat premier.

Analiştii străini se aşteaptă ca Victor Ponta să fie desemnat premier.

Fitch: După alegeri, deciziile vor fi luate mai uşor; se pune problema consultării pe teme importante

Rezultatul alegerilor ar putea conduce la un proces mai eficient de luare a deciziilor, dar şi la o oarecare rezistenţă faţă de reformele structurale şi privatizări, precum şi la situaţia ca Guvernul să ia hotărâri importante fără o consultare largă, afirmă Matteo Napolitano, analist Fitch.

Majoritatea solidă în Parlament a unui nou guvern ar putea avea şi efectul advers ca executivul să se simtă îndreptăţit să ia decizii importante fără o consultare mai largă.

"Principalul avantaj este că procesul de luare a deciziilor ar trebui să fie mai eficient, însă pe de altă parte, un guvern cu o majoritate amplă (de două treimi) ar putea considera că are libertatea de a lua decizii cu impact major fără o consultare largă", a declarat Napolitano citat de Mediafax.

Noul guvern se va concentra, probabil pe reforme structurale, care vor avea un rol central într-un alt acord cu FMI, afirmă analistul agenţiei de evaluare financiară Fitch.

Rezultatul alegerilor ar putea conduce, totuşi, la o anumită rezistenţă faţă de reforme şi privatizări, dar Fitch se aşteaptă să existe suficient consens politic pentru aprobarea acestora.

"Anticipăm o oarecare rezistenţă la reforme structurale, restructurări ale companiilor de stat şi privatizări, dar în final ne aşteptăm să existe suficient consens politic în rândul clasei politice pentru adoptarea aces­tora", a declarat Napolitano.

Întrucât rezultatul alegerilor este în linie cu aşteptările, Fitch nu anti­cipează la un impact major asupra cursului de schimb al leului în raport cu euro.

"Ne aşteptăm ca leul să se aprecieze uşor faţă de euro anul următor", a spus analistul.

Commerzbank: Promisiunile privind atenuarea austerităţii, greu de respectat dacă se vrea acord cu FMI

Promisiunile USL de atenuare a austerităţii vor fi greu de respectat dacă se vrea un nou acord cu FMI, iar incertitudinea de pe scena politică se va menţine din cauza tensiunilor dintre Ponta şi Băsescu, chiar dacă preşedintele va fi nevoit să îl nominalzeze pe liderul PSD pentru funcţia de premier.

"Coaliţia a făcut o promisiune clară de atenuare a austerităţii. Cu toate acestea, vedem spaţiu restrâns pentru respectarea acestei promisiuni dacă vor dori să obţină un acord cu FMI. Ponta însuşi a afirmat că va fi important ca negocierile cu FMI să se încheie cu succes, fiind cu siguranţă conştient de faptul că altfel investitorii străini vor fi reticenţi faţă de activele româneşti. România nu are fundamente economice atât de solide precum Polonia sau Cehia pentru a atrage investitori pe termen lung. Are nevoie de sprijinul FMI", a declarat Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank, a doua mare bancă germană, citat de Mediafax.

Rezultatul alegerilor de duminică a fost probabil cel mai bun posibil din perspectiva pieţelor financiare, deoarece oferă certitudinea nominalizării lui Ponta ca premier, notează analistul Commerzbank.

"Din moment ce Ponta este susţinut de o majoritate solidă în Parlament, Băsescu nu are de ales şi este nevoit să îl nominalizeze. Cu toate acestea, situaţia politică va rămâne una incertă atât timp cât leadership-ul va rămâne dezbinat din cauza tensiunilor dintre Ponta şi Băsescu. Certurile politice vor continua, în pofida majorităţii confortabile a alianţei lui Ponta. Nu aş exclude ca Ponta să încerce din nou să îl demită pe Băsescu pentru ca partenerul său de alianţă, Crin Antonescu, să-i poată lua locul mai devreme", explică Nguyen.

În continuare, investitorii străini vor urmări atent dacă Guvernul va reuşi să încheie un nou acord de precauţie cu FMI, esenţial pentru menţinerea încrederii în activele româ­neşti.

"Atingerea acestui obiectiv ar putea fi pusă sub semnul întrebării dacă Guvernul va fi ocupat cu lupta cu preşedintele Băsescu. Dacă se vor concentra pe demiterea acestuia în loc de mulţumirea creditorilor externi, situaţia ar putea degenera rapid, investitorii ar putea retrage capital. Drept urmare s-ar putea acumula din nou presiuni de depreciere pe leu", avertizează analistul.

Astfel, punctele slabe pentru evoluţia leului ar fi tensiunile dintre liderii politici, care ar putea pune în pericol un nou acord cu FMI, precum şi perspectivele politice incerte, în viziunea analistului Commerzbank.

Punctele tari ale leului sunt revenirea economică solidă preconizată pentru anul viitor, precum şi atitudinea neutră a BNR, în timp ce celelalte bănci centrale din regiune se află într-o perioadă de relaxare a politicii monetare.

Raiffeisen: Negocierile Guvernului cu FMI de anul viitor vor fi mai dure decât precedentele

Negocierile Guvernului cu FMI de la începutul anului viitor vor fi mai dure decât rundele precedente, în condiţiile în care cadrul fiscal general anunţat pentru următorii patru ani implică unele riscuri pentru procesul de consolidare bugetară, potrivit unei analize a Raiffeisen.

În acest context, analiştii băncii consideră că pe termen scurt se vor menţine presiunile asupra preţurilor obligaţiunilor româneşti şi a leului.

"Având în vedere incertitudinile legate de politicile economice şi perspectivele unor negocieri dure cu FMI asupra proiectului de buget pentru anul viitor, continuăm să avem aşteptări precaute legate de preţurile obligaţiunilor şi cotaţia leului, pe termen scurt", potrivit analiştilor.

După încheierea alegerilor, formarea noului guvern, în contextul tensiunilor dintre preşedintele Băses­cu şi USL, şi adoptarea legii bugetului pentru 2013, sunt prioritare.

"Înainte de aprobarea bugetului, autorităţile din România trebuie să negocieze principalele politici economice cu FMI şi Comisia Europeană, în cadrul acordului preventiv actual şi în perspectiva prelungirii aces­tuia în 2013", se arată în analiză.

Analiştii au notat totodată faptul că în ultimele şapte luni USL a dovedit că vrea să continue procesul de consolidare, cu toate că unele reforme structurale au fost amânate.

Erste: Leul s-ar putea deprecia la peste 4,6 unităţi/euro, dacă negocierile pentru Guvern vor dura

Leul s-ar putea deprecia la peste 4,6 unităţi pentru un euro, în cazul în care negocierile pentru formarea noului Guvern se vor prelungi, a declarat Eugen Şinca, analist la grupul bancar Erste.

"Nu excludem o depreciere a leului la peste 4,6 unităţi pentru un euro, dacă negocierile pentru formarea noului Guvern vor deveni o afacere de lungă durată", a spus Şinca.

Cotaţiile monedei naţionale au înregistrat fluctuaţii reduse în prima parte a sesiunii interbancare de luni, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în scădere cu 0,1 bani, la 4,5339 lei/euro. Dealerii au spus că leul a înregistrat fluctuaţii reduse, fără să fie influenţat de rezultatul alegerilor parlamentare.

Şinca a arătat că USL este în fa­voarea continuării unei relaţii bune cu FMI şi UE, fiind probabil ca un nou acord să fie încheiat cu cele două instituţii în primul trimestru al anului viitor.

"O linie flexibilă de credit cu FMI este în prezent una dintre opţiuni, dar una dintre problemele dificile de anul viitor va fi restructurarea companiilor de stat", afirmă analistul.

Erste continuă să anticipeze că randamentul obligaţiunilor României pe termen de cinci ani va fi de 6,8% până în luna martie, din cauza temerilor legate de inflaţie şi politică.

USL a câştigat aproximativ 60% din voturile pentru Parlament, potrivit rezultatelor parţiale publicate de Biroul Electoral Central după numărarea voturilor de la 96% din secţiile de votare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb